Η πορεία του καιρού στη χώρα τις επόμενες ημέρες - Χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά μέχρι και το Σαββατοκύριακο

2

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται πως βρίσκεται η πρώτη ψυχρή εισβολή της νέας εβδομάδας αλλά και του νέου έτους, καθώς ήδη εδώ και κάποιες ώρες, ο υδράργυρος έχει παρουσιάσει σημαντική πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα, ενώ επίσης παρατηρούνται και τοπικά ισχυρές βροχές σε παραθαλάσσιες περιοχές. Από την ψυχρή εισβολή έχει αρχίσει να επηρεάζεται και η Αττική, με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίες αλλά και σημαντικές χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά πως αναμένεται να κυλήσει το σκηνικό του καιρού στη χώρα τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν το χειμερινό σκηνικό να διαρκεί μέχρι τουλάχιστον και τα τέλη της εβδομάδας.

> Πανελλαδική πρόγνωση

1)Ύφεση των φαινομένων από αύριο-Επιδείνωση από Πέμπτη βράδυ
2)Ισχυροί Βοριάδες
3)Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας

Μέτριας έντασης βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά σημειώνονται ήδη αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια, καθώς επίσης σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση από αύριο το μεσημέρι με νέα επιδείνωση από την Πέμπτη το βραδύ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα αύριο, με μικρή άνοδο την Πέμπτη, ενώ θα ξαναπέσει αισθητά από την Παρασκευή, με τους Βοριάδες να κάνουν μια παύση την Πέμπτη και να ενισχύονται πάλι από την Παρασκευή το μεσημέρι, κατεβάζοντας το δεύτερο κύμα ψύχους και διατηρώντας το κρύο μέχρι τέλος της εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 10/01/2024:
Ασθενείς έως μέτριας έντασης βροχές θα σημειώνονται αύριο το πρωί σε όλο το Αιγαίο, τη Χαλκιδική, τα Ανατολικά προσήνεμα όπως στη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια καθώς επίσης και την Κρήτη, με τα φαινόμενα να παρουσιάζουν σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι και να περιορίζονται στα Νότια. Χιονοπτώσεις επίσης θα εκδηλώνονται σε υψόμετρο περίπου πάνω από 400-500 μέτρα των προαναφερθέντων περιοχών, ενώ δεν αποκλείεται να πέσουν και κάποιες χιονονιφάδες λίγο χαμηλότερα νωρίς το πρωί. Στην Κρήτη θα σημειώνονται περίπου πάνω από τα 700-800 μέτρα. Στην Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με ηλιοφάνεια, ενώ στα Βόρεια θα υπάρχουν νεφώσεις που αργότερα θα διαλυθούν. Παγετός επίσης θα υπάρξει τις πρωινές και βραδινές ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Β-ΒΑ αρχικά 7 με 8 και τοπικά οι ριπές θα αγγίζουν τα 9 με 10 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Ανατολικοί αρχικά 3 με 4 Μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία, σε αισθητή πτώση, στα Βόρεια θα κυμανθεί από -6 έως 7°C, στα Κεντρικά από -2 έως 8 και τοπικά 9°C, ενώ στα Νότια από 3 έως 11°C. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 11 με 12 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου στα Νότια θα αγγίξει τους 14 με 15 στα Κεντρικά τους 8 με 10 και Βορειότερα δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 6 βαθμούς.

Για Πέμπτη 11/01/2024:
Ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση με παροδικές νεφώσεις στη Κεντρική και Νότια χώρα που ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια μικρής διάρκειας τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τη Βόρεια Εύβοια και την Κρήτη, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Ωστόσο, όμως, από αργά το βράδυ περιμένουμε νέα κακοκαιρία από τα Δυτικά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, καθώς και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές. Παγετός επίσης θα υπάρξει τις πρωινές και βραδινές ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις αρχικά 6 με 7 και στα Νοτιοανατολικά 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ΝΑ 4 με 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στα Κεντρικά και Νότια, όπου θα κυμανθεί στα Νότια περίπου από 3 έως 12°C, στα Κεντρικά από -3 έως 10 και τοπικά 11°C και στα Βόρεια από -6 έως 8°C. Στα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει  τους 12 με 13 βαθμούς, ενώ στου Κεντρικού Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 9 με 11 και στου Βορείου τους 5 με 7 βαθμούς. 

Για Παρασκευή 12/01/2024: 
Νέα κακοκαιρία, λοιπόν, θα μας επηρεάσει από τα ξημερώματα Παρασκευής με ένα βαρομετρικό χαμηλό από τα Δυτικά να προκαλεί βροχές, καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές στα Κεντρικά και Νότια τμήματα της χώρας μας περίπου από τα 800-900 μέτρα. Στα υπόλοιπα και μάλιστα στη Μακεδονία και στη Θράκη θα επικρατεί ηλιοφάνεια με πιθανότητα όμως εκδήλωσης τοπικά ασθενών βροχών στο Αιγαίο και τη Χαλκιδική από το απόγευμα. Παγετός επίσης θα υπάρξει τις πρωινές και βραδινές ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά
Οι άνεμοι στο πελάγη μας θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε ΒΑ και θα ενισχυθούν στο Αιγαίο 6 με 7 και τοπικά τα 8 Μποφόρ και στο Ιόνιο 4 με 5 και στα ανοιχτά 6 με 7 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία στα Βόρεια δεν θα ξεπερνά τους 7 με 8°C, στα Κεντρικά τους 9 με 10 και στα Νότια τους 14 με 15 βαθμούς.

Το Σάββατο, περνώντας το βαρομετρικό χαμηλό στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με το υψηλό στην Κεντρική Ευρώπη, θα κατεβάσει 2ο κύμα ψυχρών αερίων μαζών ρίχνοντας περαιτέρω τον υδράργυρο και προκαλώντας βροχές και χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα Ανατολικά προσήνεμα και την Κρήτη με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Την Κυριακή ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση σε όλη τη χώρα με μόνο ασθενείς βροχές στις Κυκλάδες και λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτη που θα σταματήσουν γρήγορα. Στα υπόλοιπα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις στα Δυτικά, καθώς παράλληλα οι Βοριάδες θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Αναλυτική ενημέρωση για την διάρκεια, την ένταση και τα υψόμετρα χιονοπτώσεων του 2ου κύματος ψύχους θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες.

> Για την περιοχή της Αττικής:

Τετάρτη (10/01/2024)
Αύριο Τετάρτη, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στο νομό αναμένονται να είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί βοριάδες, καθώς επίσης και οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά του νομού (κυρίως μέχρι και το μεσημέρι). Πιο συγκεκριμένα, από νωρίς τα ξημερώματα περιμένουμε τοπικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νομού, ενώ πρόσκαιρα δεν αποκλείεται να φαίνονται και κάποιες νιφάδες από τα 400 μέτρα και πάνω. Τα όποια φαινόμενα θα περιοριστούν ιδιαίτερα προς το μεσημέρι, παραμένοντας με εξασθενημένη ένταση, μόνο σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής. Στον υπόλοιπο νομό, δεν περιμένουμε κάτι άλλο πέρα από λίγες νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας.  Ο υδράργυρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δεν θα ξεπερνάει τοπικά κατά τη διάρκεια της ημέρας τους 7-10 βαθμούς κελσίου,  ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως το κρύο νωρίς το πρωί και τις βραδινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό.  Οι άνεμοι περιμένουμε να πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις, κατά τόπους ενισχυμένοι, με ένταση κοντά στα 5-7 Μποφόρ.

Πέμπτη (11/01/2024)
Την Πέμπτη, το σκηνικό του καιρού στην Αττική αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση σε ότι αφορά τα φαινόμενα, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας να συνθέτουν το σκηνικό της ημέρας. Η θερμοκρασία θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με τον υδράργυρο τοπικά εντός του λεκανοπεδίου να μην ξεπερνάει τους 8-10 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι τιμές στα βορειότερα τμήματα του νομού θα βρίσκονται 2-3 βαθμούς χαμηλότερα. Σταδιακή εξασθένηση φαίνεται να παρουσιάζει η ένταση του βόρειου - βορειοανατολικού ανέμου, με ριπές που δεν θα υπερβαίνουν τα 4-6 Μποφόρ.

Με χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και τοπικά φαινόμενα αναμένεται να κυλήσει ο καιρός τη Παρασκευή, με νέο κύμα ψύχους να αναμένεται για το Σαββατοκύριακο. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ψυχρή αυτή εισβολή, δεν φαίνεται να κατεβαίνει με την ίδια ένταση που έδειχναν πριν από μερικές ημέρες, ωστόσο θα μιλήσουμε αναλυτικά για αυτή σε νεότερη πρόγνωση.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου