Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού το επόμενο 48ωρο: Έρχονται βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και... Αφρικανική σκόνη

0

 


Αλλαγή στο καιρικό σκηνικό περιμένουμε το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή στη χώρα μας, καθώς βαρομετρικό χαμηλό από τη Λιβύη αναμένεται να μας επηρεάσει με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα Δυτικά και Νότια και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό θα είναι η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Πέμπτη 09/05/2024:  
Περιμένουμε σε όλη τη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες οι οποίες από το πρωί θα δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές στο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, τις Νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το μεσημέρι, βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες πιο έντονες στα Κεντρικά και Βόρεια όπως στην Κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα είναι πιο ήπια, ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα υπάρξει προσωρινή βελτίωση προς τις απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Α-ΒΑ στο Βόρειο πέλαγος και Α-ΝΑ στο υπόλοιπο εντάσεως 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ σε Βόρειους, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά Ανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ που αργότερα θα στραφούν και εκεί σε Βόρειους με την ίδια ένταση. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν και τη μεταφορά Αφρικανική σκόνης κυρίως στα Νότια.
Η θερμοκρασία, θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες και θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 7 έως 20°C, στην Κεντρική από 9 έως 22 και στη Νότια από 11 εως 24 και τοπικά 25 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 19 με 21 και νοτιότερα την Κρήτη τους 22 με 23°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Πέμπτη, περιμένουμε σημαντική αλλαγή στο καιρικό σκηνικό της Αττικής, με αρκετές νεφώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τοπικές λασποβροχές δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται κατά διαστήματα από το μεσημέρι και μετά, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάτι το αξιόλογο. Η θερμοκρασία σε πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις, κατά βάση ήπιοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3 με 4 Μποφόρ.


Για Παρασκευή 10/05/2024:
Με το βαρομετρικό αυτό χαμηλό να κινείται Ανατολικότερα, φαίνεται πως ενώ ο καιρός θα βελτιωθεί στα Δυτικά, στα υπόλοιπα τμήματα από νωρίς το πρωί θα είναι άστατος με ισχυρές βροχές κυρίως στις παράκτιες περιοχές τις Θράκης, της Μακεδονίας, στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια και την Πελοπόννησο, ενώ κατά τόπους έντονες καταιγίδες θα σημειωθούν στην Κρήτη και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Στα υπόλοιπα τμήματα θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές ασθενείς βροχές, ενώ από το βράδυ τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν εξασθένηση.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο από Βόρειες διευθύνσεις θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις αγγίζοντας τα 6 με 7 και τοπικά οι ριπές ακόμη και τα 8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο επίσης Βόρειοι θα πνέουν 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε περαιτέρω πτώση κυρίως στα Ανατολικά, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 6 έως 19 και τοπικά 20°C, στη Κεντρική από 8 έως 18, με εξαίρεση τα Δυτικά που εκεί θα φτάσει τους 23 με 24, ενώ στα Νότια από 10 έως 20 και τοπικά 21 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 20 με 22, ενώ στου Αιγαίου λόγω του βορείου ρεύματος η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 18 με 22 με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 21 με 23°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Παρασκευή, ο καιρός στο νομό περιμένουμε να παραμένει σε γενικές γραμμές άστατος, με αρκετές νεφώσεις, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως από νωρίς το μεσημέρι και μετά. Η θερμοκρασία σε περεταίρω πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, κατά τόπους ισχυροί, με ένταση που ενδεχομένως να ξεπερνάει ακόμα και τα  6 με 7 Μποφόρ.


Το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καιρός θα είναι σχετικά βελτιωμένος με εξαίρεση τα Δυτικά και Κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας που εκεί ίσως εντοπίζονται ακόμα μόνο κάποιες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία την Κυριακή θα παρουσιάσει μικρή άνοδο με τους Βόρειους ανέμους να εξασθενούν σταδιακά στο Αιγαίο. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας, Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)