Προ των πυλών σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης από τα δυτικά - Που θα εκδηλώνονται τοπικά φαινόμενα (Αναλυτική Πρόγνωση)

0

 

Με τοπικές μεσημεριανές μπόρες φαίνεται πως θα συνεχιστεί η υπόλοιπη εβδομάδα για τη χώρα μας, οι οποίες θα κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά. ενώ σε συνδυασμό με τις θερμές αέριες μάζες σκόνης που θα μας επηρεάσουν από την Αφρική θα προκαλέσουν και λασποβροχές κυρίως την Πέμπτη, καθώς επίσης και άνοδο της θερμοκρασίας που θα φτάνει τοπικά τους 26 με 28 βαθμούς. 

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 15/05/2024:  
Στα Κεντρικά και Βόρεια θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές που θα δώσουν τοπικές βροχές ασθενείς έως μέτριας έντασης και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ίσως και μεμονωμένες καταιγίδες στην Κεντρική Στερεά, την Ανατολική Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα Νότια και Ανατολικά ηπειρωτικά. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι δεν θα ξεπερνούν τα 3 με 4 Μποφόρ ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν ΝΑ 4 με 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης. 
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 5 έως 20°C, στην Κεντρική από 6 έως 23 με 25(στα Δυτικά) και στη Νότια από 07 έως 24 και τοπικά 26 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 22 με 24 ενώ στου υπόλοιπου Αιγαίου δε θα ξεπεράσει τους 19 με 21°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Τετάρτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό περιμένουμε να είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με αυτό των τελευταίων ημερών, αφού αναμένονται λίγες παροδικά αυξημένες νεφώσεις και διαστήματα με ηλιοφάνεια κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές - νοτιοανατολικές διευθύνσεις, κατά βάση ήπιοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει κατά τόπους τα 3 με 4 Μποφόρ.


Για Πέμπτη 16/05/2024:
Θα συνεχιστεί ο άστατος καιρός και την Πέμπτη με τις τοπικές βροχές και τις καταιγίδες να έχουν πιο γενικό χαρακτήρα, αφού θα εκδηλώνονται διάσπαρτες και με μικρή σχετικά διάρκεια αρχικά στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά και μάλιστα από τις πρωινές ώρες στην Κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, την Θεσσαλία και την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, ενώ σταδιακά προς το μεσημέρι θα επεκταθούν Ανατολικά και Νότια επηρεάζοντας την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου καθώς επίσης την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής). Προς τις βραδινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ το απόγευμα δεν αποκλείεται επίσης να σημειωθούν κάποιοι τοπικοί όμβροι στο Νότιο Ιόνιο και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Στα υπόλοιπα τμήματα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις με εξαίρεση την Κρήτη που εκεί θα επικρατεί ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Ανατολικοί έως 4 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα ενισχυθούν και θα πνέουν ΝΑ ισχυροί έως θυελλώδεις φτάνοντας τα 7 με 8 και τοπικά οι ριπές ακόμη και τα 9 Μποφόρ ευνοώντας οι συνθήκες και την έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.
Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 8 έως 21 με 22°C, ενώ στη Κεντρική και Νότια από 10 έως 24 με 25 και στα Δυτικά ακόμη και 27 με 28 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 24 με 26 ενώ στου υπόλοιπου Αιγαίου δε θα ξεπεράσει τους 21 με 23°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Πέμπτη, ο καιρός στη περιοχή της Αττικής περιμένουμε να είναι νεφελώδης. Τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται κατά διαστήματα κυρίως στα δυτικά του νομού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία σε περεταίρω άνοδο θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές - νοτιοανατολικές διευθύνσεις, κατά βάση ήπιοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει κατά τόπους τα 3 με 5 Μποφόρ.


Από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από πλευράς φαινομένων δεν περιμένουμε κάτι αξιόλογο παρά μόνο κάποιες αραιές νεφώσεις το πρωί στα Κεντρικά και Ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στα Νότια νησιωτικά τμήματα που ίσως δώσουν τοπικές ασθενείς βροχές σύντομης διάρκειας με περεταίρω βελτίωση από το μεσημέρι. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με τους ανέμους να στρέφονται από το Σάββατο σε Βόρειους ασθενείς έως μέτριοι διώχνοντας την Αφρικανική σκόνη και με τον υδράργυρο να αγγίζει σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας, Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)