Η επιστημονική εξήγηση για το «πλοίο που αιωρείται» ανοιχτά της Σκύρου - Η φωτογραφία που μαγνήτισε τα βλέμματα

0

 

Μια εκπληκτική φωτογραφία με ένα πλοίο στη Σκύρο που μοιάζει να αιωρείται στη θάλασσα κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.

Όπως αναφέρει το eviaonline.gr, στη φωτογραφία το πλοίο «Αχιλλέας», που κάνει το δρομολόγιο Κύμη-Σκύρος, μοιάζει να είναι στον αέρα, κάτι που εννοείται ότι δεν συμβαίνει, καθώς το πλοίο επιπλέει κανονικά στο νερό. Η εικόνα που κατέγραψε ο φωτογράφος Επαμεινώντας Kαλογιάννης είναι αποτέλεσμα του γνωστού φαινομένου Fata Morgana.

Φωτογραφία: Επαμεινώντας Καλογιάννης / eviaonline.gr

Τι είναι το φαινόμενο Fata Morgana
Το Fata Morgana είναι ένα καλοκαιρινό οπτικό φαινόμενο, ένας διπλός αντικατοπτρισμός στη θάλασσα, που κάνει τα νησιά, τα πλοία και ό,τι άλλο επιπλέει στο νερό, να εμφανίζεται με το είδωλό του αντεστραμμένο και ενωμένο κατακόρυφα, σαν να αιωρείται. Τα αξιοπερίεργα αυτά είδωλα εμφανίζονται όταν ρεύματα θερμού αέρα ανυψώνονται πάνω από πυκνότερα ψυχρού, με αποτέλεσμα η εικόνα του απομακρυσμένου αντικειμένου να διαθλάται και να παρουσιάζεται διπλασιασμένη και αντεστραμμένη. Το φαινόμενο απαντάται συνήθως στα ανοιχτά της θάλασσας αλλά και σε κοιλάδες στην ξηρά και αλλοιώνει όσα βλέπουμε στον ορίζοντα.

Η ονομασία του έχει τις ρίζες της στο θρύλο της μάγισσας και ετεροθαλούς αδελφής του Βασιλιά Αρθούρου, της Morgan le Fay, Fata Morgana στα ιταλικά, που πίστευαν ότι μπορούσε να δημιουργήσει ιπτάμενα πλοία και κάστρα. Στις πρώιμες εκδοχές του μύθου η Fata Morgana εμφανιζόταν ως καλή νεράιδα που είχε την ικανότητα να θεραπεύει, ενώ σε άλλες ότι προσπαθούσε να ανατρέψει τον Αρθούρο από το θρόνο με διάφορα μαγικά. Η παράδοση συνδέει το βασίλειο της Fata Morgana με τη Σικελία και το στενό της Μεσσήνης που τη χωρίζει από την ιταλική χερσόνησο. Στο στενό αυτό το οπτικό φαινόμενο του αντικατοπτρισμού ήταν πολύ έντονο και οι ναυτικοί της εποχής το εκλάμβαναν ως κακό οιωνό. Οι οπτασίες αυτές έδωσαν τροφή σε αρκετούς μύθους και δεισιδαιμονίες, όπως του Ιπτάμενου Ολλανδού, του πλοίου-φαντάσματος που δεν αγκυροβόλησε ποτέ όντας καταδικασμένο να πλέει στα ανοικτά.

Το Fata Morgana παρατηρείται μέχρι τις μέρες μας συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα. Μια οφθαλμαπάτη που εξακολουθεί να ασκεί μια ιδιαίτερη μυστηριακή γοητεία τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή: iefimerida.gr

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)