Πότε θα μπει το καλοκαίρι; - Τα μακροπρόθεσμα μοντέλα μίλησαν (Εικόνες + Ανάλυση)

0

 

  Είναι γεγονός πως το καλοκαίρι σε πολύ λίγες ημέρες θα είναι και επίσημα η εποχή μας, με ημερομηνία έναρξης τις 21 Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο - η μεγαλύτερη μέρα του έτους), όμως οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να θυμίζουν φθινόπωρο, με καθημερινές αστάθειες, και θερμοκρασίες κάτω του κανονικού επιπέδου για την εποχή. Μια πρώτη εικόνα για τον καιρό αυτών των ημερών είχαμε λάβει από τα μαθηματικά μοντέλα εδώ και αρκετές ημέρες, ενώ δεν έχει πολλή ώρα που κυκλοφόρησαν και οι νέοι μακροπρόθεσμοι χάρτες, που «μιλάνε» για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί, μέχρι και τις 23 Ιουλίου.

Ας τα δούμε αναλυτικά. 

Α) Θα ξεκινήσουμε την ανάλυση με το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας από τη Παρασκευή (16/6) έως και τη Κυριακή (18/6). Το συγκεκριμένο βαρομετρικό σύστημα φαίνεται να φτάνει στη χώρα μας από τα δυτικά, αποτέλεσμα της σύγκρουσης των θερμών αέριων μαζών της Β. Αφρικής και των ψυχρότερων αέριων  μαζών της Β. Ευρώπης. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν στη χώρα μας έντονες βροχές και καταιγίδες οι οποίες μπορεί να είναι ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής). 

Β) Μπαίνουμε στη νέα εβδομάδα (19/6), με περιορισμό της αστάθειας, λιγότερα φαινόμενα και εντοπισμένα στα ορεινά - ημιορεινά της χώρας. Πλήρης εξασθένηση της κακοκαιρίας αναμένεται να έρθει ταυτόχρονα με την έναρξη του καλοκαιριού (21/6), με άνοδο της θερμοκρασίας και αρκετή ηλιοφάνεια σε ολόκληρο το νομό. Με επιστροφή στις κανονικές, για την εποχή, θερμοκρασίες και πολλή ηλιοφάνεια μοιάζει να φτάνουμε μέχρι τουλάχιστον και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας (24-25/6) φτάνοντας δηλαδή τουλάχιστον μέχρι και τη Κυριακή των Εθνικών μας εκλογών.

Γ) Για το πιο μακρινό διάστημα τώρα, θα μιλήσουμε με στοιχεία του μαθηματικού μοντέλου ECMWF, όπως θα τα δούμε στις επόμενες εικόνες:



Όπως μπορείτε να δείτε λοιπόν στους παραπάνω χάρτες που μας δείχνουν τις θερμοκρασιακές και υετικές αποκλείσεις για το χρονικό διάστημα έως και τις 2 Ιουλίου, φαίνεται πως δεν θα έχουμε συνέχεια του φθινοπωρινού καιρού, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτές των τελευταίων ετών, όπως επίσης και ο συνολικός υετός.



Συνεχίζουμε με το διάστημα 3/7 - 9/7, όπου είναι φανερό πως δεν πρέπει να περιμένουμε ακραίες θερμοκρασίες, ούτε όμως και τιμές κάτω του φυσιολογικού για την εποχή. Το ίδιο ισχύει και για τον υετό της συγκεκριμένης περιόδου.



Συνεχίζουμε βλέποντας δύο γενικότερους χάρτες θερμοκρασιακής και υετικής απόκλισης για τον  μήνα Ιούλιο, όπου εδώ βλέπουμε παρόμοιες θερμοκρασίες με τα προηγούμενα έτη και λίγο περισσότερο υετό.




Τέλος, προσπερνώντας τον Αύγουστο που δεν παρουσιάζει κάποιο καιρικό ενδιαφέρον, θα δούμε παραπάνω δύο χάρτες θερμοκρασιακής απόκλισης για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα, βλέπουμε το καλοκαίρι να έχει πάει πίσω, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αρκετά πιο πάνω από τα φυσιολογικά, μέχρι τουλάχιστον και τον ερχόμενο Οκτώβρη. 


Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν παύουν να είναι οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων και μπορούν αρκετά εύκολα να αλλάξουν από ανανέωση σε ανανέωση. Εμείς θα είμαστε εδώ, θα τα παρακολουθούμε όλα και θα σας ενημερώνουμε!

Όλα τα καιρικά νέα βρίσκονται εδώ! Βρείτε μας και στα social για πλούσιο καιρικό περιεχόμενο.

Μείνετε συντονισμένοι!

Weather For Attica


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)