Εκτοπίζεται ανατολικότερα η σκόνη τη Τέταρτη και οι βοριάδες ρίχνουν τη θερμοκρασία - Πιθανές νέες χιονοπτώσεις στα ορεινά τη Πέμπτη

0

 


Πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός αύριο στη χώρα, με μόνο κάποιες τοπικές βροχές να απασχολούν τις πρωινές ώρες τα Δυτικά και τα Βόρεια με σύντομη εξασθένηση. Στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί κυρίως ηλιοφάνεια με την Αφρικανική σκόνη να παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην ατμόσφαιρα μέχρι και το απόγευμα οπότε και θα αρχίσει να εκτοπίζεται προς τα ανατολικά εξαιτίας της αλλαγής της φοράς των ανέμων σε δυτικούς. Από την άλλη, την Πέμπτη περιμένουμε μικρή επιδείνωση του καιρού από τα ξημερώματα στα Δυτικά και τα Βόρεια με βροχές και καταιγίδες που από το μεσημέρι θα σταματήσουν και με πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. ενώ υποχώρηση της σκόνης θα υπάρξει επίσης προς τα Ανατολικά, με τους ανέμους να πνέουν Δυτικοί μέτριοι έως ισχυροί ρίχνοντας τον υδράργυρο σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. 

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 24/04/2024:  
Αυξημένες νεφώσεις θα υπάρχουν στα Δυτικά και Βόρεια, οι οποίες τα ξημερώματα και νωρίς το πρωί θα δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές στη Δυτική και Βόρεια Πελοπόννησο, τη Δυτική Στερεά, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν σύντομα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις στα Νότια και Ανατολικά. Από αργά τη νύχτα όμως προς τα ξημερώματα Πέμπτης περιμένουμε επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες από τα Βορειοδυτικά. 
Οι άνεμοι στα πελάγη σε εξασθένηση, θα πνέουν στο Αιγαίο αρχικά Δυτικοί και αργότερα μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ, ενώ στα Νότια θα πνέουν επίσης Δυτικοί έως 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ΒΔ 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι παραμένοντας όμως η υψηλή συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 6 έως 24°C, στα Κεντρικά από 7 έως 25 και στα Νότια από 8 έως 26 και τοπικά 27 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 18 με 19, ενώ στου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα θα αγγίξει τους 20 με 23 και νοτιότερα στην Κρήτη ακόμη και τους 25 με 2C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Τετάρτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση, με αραιές νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Έντονη αναμένεται να είναι μέχρι και το απόγευμα η συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, με την ορατότητα τοπικά να είναι περιορισμένη κυρίως νωρίς το πρωί. Η θερμοκρασία σε περεταίρω άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι κατά βάση δυτικοί - βορειοδυτικοί, θα πνέουν ήπιοι 2 με 4 Μποφόρ.

Για Πέμπτη 25/04/2024:
Από τα μεσάνυχτα προς τα ξημερώματα αναμένεται να υπάρξει ένα πέρασμα με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τα Δυτικά και μάλιστα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά και τη Δυτική και Βόρεια Πελοπόννησο παρουσιάζοντας σχετικά γρήγορη βελτίωση προς τις προμεσημβρινές ώρες. Στην Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν τοπικά ασθενείς βροχές μέχρι το απόγευμα, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις στα Νότια και Ανατολικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν επίσης στις βουνοκορφές των προαναφερθέντων περιοχών περίπου πάνω από τα 2000 μέτρα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 4 και στα Νότια 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ στο Νότιο θα πνέουν επίσης Δυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση όμως από το μεσημέρι. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν την απομάκρυνση της Αφρικανικής σκόνης προς τα Ανατολικά.
Η θερμοκρασία σε πτώση, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 2 έως 20°C, στα Κεντρικά από 4 έως 21 και στα Νότια από 6 έως 22 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 16 με 17 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου θα φτάσει τους 18 με 20 και νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 21 με 23°C.



Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Πέμπτη στην Αττική περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια με τοπικές αραιές νεφώσεις κυρίως νωρίς το πρωί αλλά και αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι θα πνέουν τοπικά ενισχυμένοι φτάνοντας τοπικά τα 5 με 6 Μποφόρ.


Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι αίθριος σχεδόν σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που ίσως σημειωθούν κάποιες τοπικές ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας τις μεσημεριανές ώρες στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ οι άνεμοι θα παρουσιάσουν περεταίρω εξασθένηση με τη θερμοκρασία να παραμένει σε κανονικές τιμές, αφού δεν θα ξεπερνάει τους 20 με 23 βαθμούς. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων. 

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας, Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)