Εκρηκτικό κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών το επόμενο 24ωρο - Έρχονται ακόμα και 34 βαθμοί στη Κρήτη

0

 

Με άστατο και κατά τόπους βροχερό καιρό ξεκίνησε η νέα εβδομάδα, τελευταία του Απριλίου, με την έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης που ξεκίνησε από σήμερα νωρίς το πρωί, να μετατρέπει τον υετό σε "λάσπη" και την ατμόσφαιρα σε ένα αποπνικτικό τοπίο. Παράλληλα, η θερμοκρασία παρουσίασε μικρή άνοδο ανεβάζοντας τον υδράργυρο στη Κρήτη ακόμα και στους 31 βαθμούς Κελσίου.

Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία τώρα,  όλα δείχνουν πως το καιρικό σκηνικό το επόμενο 24ωρο θα χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα υψηλή μεταφορά σκόνης, από την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και από ένα νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο αναμένεται να επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας χώρας, με λασποβροχές αλλά και τοπικές καταιγίδες.

Πιο αναλυτικά, 

Αύριο Τρίτη από τα ξημερώματα και νωρίς το πρωί ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό θα πλησιάσει τη χώρα μας από τα Νοτιοδυτικά, προκαλώντας αρχικά βροχές μέτριας έντασης στην Χαλκιδική, την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Στερεά και τη Βόρεια Εύβοια, ενώ πιο ήπιας έντασης θα είναι σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) αλλά και τη Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στη συνέχεια θα γενικευτούν και θα ενταθούν σε ολόκληρη την ηπειρωτική κυρίως χώρα έως το απόγευμα, ενώ από εκεί και έπειτα θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν εκτός από τα Βορειοδυτικά που εκεί θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες σε Ήπειρο και Δυτική/Κεντρική Μακεδονία.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν στο Κεντρικό και Νότιο Πέλαγος θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 7 με 8 αγγίζοντας οι ριπές ακόμη και τα 9 Μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Πέλαγος θα πνέουν Α-ΒΑ 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος ΝΑ 7 με 8 και τοπικά 9 Μποφόρ και στο Βόρειο πέλαγος ΒΑ έως 5 Μποφόρ, ενώ αργότερα στα Νότια βαθμιαία θα στραφούν σε Ν-ΝΔ και στα Βόρεια σε Β-ΒΔ με την ίδια αντίστοιχη ένταση. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν επίσης και τη μεταφορά υψηλής συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. 
Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 6 έως 17°C, στα Κεντρικά από 8 έως 19 και τοπικά 20 και στα Νότια από 10 έως 23 και στα Δυτικά 25 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 19 με 21 βαθμούς, καθώς στου Βορείου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 16 με 18, ενώ στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 20 με 23 και στην Κρήτη τους 30 ίσως τοπικά στα βόρεια του νομού ακόμη και τους 32 - 34°C.




(Η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας)

Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Τρίτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό αναμένεται να παραμένει μουντό, με αρκετές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες, οπότε και δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικά ασθενείς λασποβροχές. Έντονη θα είναι μέχρι και τις βραδινές ώρες η συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, με την ορατότητα τοπικά να είναι περιορισμένη. Η θερμοκρασία σε περεταίρω άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι κατά βάση ανατολικοί - νοτιοανατολικοί, θα πνέουν αρχικά ήπιοι 2 με 4 Μποφόρ, με ενίσχυση από το απόγευμα φτάνοντας τοπικά τα 5 με 6 Μποφόρ.

Η Αφρικανική σκόνη αναμένεται να εκτοπιστεί προς τα ανατολικά από τη Τετάρτη ενώ παράλληλα το σκηνικό του καιρού θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)