Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει ... Μες στα χιόνια θα μας ρίξει!!! Αφιέρωμα στη Μήδεια (16/02/2021)

0

 

Κάνοντας μια αναδρομή στις χιονοκακοκαιρίες των τελευταίων 5 ετών (που ομολογουμένως δεν ήταν λίγοι για τα δεδομένα της Αττικής), μπορούμε εύκολα να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο 1 δεν αδίκησε σχεδόν κανένα τόξο, σχεδόν καμία γειτονιά από το χιόνι αλλά και την χιονόστρωση. Το όνομα αυτής, «Μήδεια».

Μήδεια, ονομάστηκε το κύμα ψύχους ξεκίνησε στις 13 Φεβρουαρίου 2021 και διήρκεσε έως τις 16 Φεβρουαρίου 2021. Η κακοκαιρία χαρακτηρίστηκε από χαμηλές θερμοκρασίες (μέχρι -19° C στη Φλώρινα, θυελλώδεις ανέμους μέχρι 97 χιλιόμετρα την ώρα και έντονες χιονοπτώσεις, οι οποίες, στις περισσότερες περιοχές της ΑττικήςΒοιωτίας και Εύβοιας, ήταν οι ισχυρότερες από το 2008. 

Οι περιοχές που επλήγησαν από το κύμα ψύχους ήταν αρκετές, με το χιόνι να φτάνει σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος και με ορισμένες εξαιρέσεις, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Η χιονόπτωση σε αυτές τις περιοχές ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς αυτές οι περιοχές σπάνια βλέπουν χιόνι. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, το χιόνι έπληξε έντονα τις περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Ιδιαίτερα στην Αττική, τα πυκνά χιόνια που έπεσαν στις 15 και 16 Φεβρουαρίου κάλυψαν όλο το λεκανοπέδιο (ακόμα και το κέντρο της Αθήνας καθώς επίσης και τις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές) ενώ το χιονοσκεπές έδαφος παρέμεινε κατά τόπους στις γύρω ημιορεινές και ορεινές περιοχές για τις επόμενες 3-4 ημέρες.

Το χιόνι στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τον Πειραιά έφτασε τουλάχιστον τους 15 πόντους, ενώ στα βόρεια προάστια σε ορισμένες περιοχές άγγιζε ακόμα και το μισό μέτρο.

Κάτι που προκύπτει από τα δεδομένα σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και της ΕΜΥ, η χιονόπτωση είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια στις βόρειες και δυτικές περιοχές, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η διάρκεια ήταν μικρότερη.

Πιο συγκεκριμένα, η χιονόπτωση στη περιοχή της Ελευσίνας διήρκησε συνολικά 40 ώρες, 35 στο Τατόι και 42 ώρες στην Τανάγρα/Βοιωτία, ενώ στο Ελληνικό χιόνιζε για 23 και για 26 ώρες στα Σπάτα.

Στα βόρεια του νομού Αττικής, οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν να γίνονται πυκνές από τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Φεβρουαρίου, ενώ από νωρίς το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, όλο το λεκανοπέδιο και όχι μόνο, ντυνόταν στα λευκά.







Οι θερμοκρασίες ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού, το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου, παρέμειναν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Το φαινόμενο, επιπλέον, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.


> Τι μας έδειχναν τα προγνωστικά μοντέλα:

15 Φεβρουαρίου






16 Φεβρουαρίου





Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)