Νεότερα για το επερχόμενο «express» κύμα κακοκαιρίας: Που περιμένουμε τα εντονότερα φαινόμενα - Πότε θα βρέξει στην Αττική

1

Νέο αλλά σύντομο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη χώρας μας από σήμερα το μεσημέρι με έντονες βροχές και καταιγίδες -αρχικά από τα Δυτικά-, αλλά και ισχυρούς έως θυελλώδεις Νοτιάδες προκαλώντας και συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης κυρίως στα Δυτικά και Νότια. Χιόνια επίσης αναμένεται να πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ η κακοκαιρία αυτή θα μας απασχολήσει μέχρι και την Τρίτη, αφού τα φαινόμενα αυτά μετατοπιζόμενα ανατολικότερα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα όπου και θα περιοριστούν στα ΝΑ από την Τετάρτη τα ξημερώματα.
 
Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Δευτέρα 04/3/2024-αύριο Τρίτη 05/03/2024:  
Ένα σύντομο πέρασμα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται από σήμερα τις μεσημεριανές προς τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο. Όσο πλησιάζουμε προς το βράδυ και ξημερώματα Τρίτης το μέτωπο αυτό φαίνεται πως θα κινηθεί ανατολικότερα αρκετά γρήγορα επηρεάζοντας μέσα στη νύχτα αρχικά τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας όπως τη Μακεδονία, την υπόλοιπη Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, και ύστερα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, το Αιγαίο(με εξαίρεση τη Κρήτη), τα Ανατολικά του νησιά και τη Θράκη, με γρήγορη αλλά πρόσκαιρη βελτίωση παράλληλα από τα Δυτικά. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα πιο πολύ στην Κεντρική και Βόρεια χώρα καθώς στη Μακεδονία ο καιρός θα συνεχίσει να είναι άστατος και την υπόλοιπη μέρα με βροχές αλλά και χιόνια στα ορεινά περίπου πάνω από τα 1100-1200 μέτρα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν επίσης και στην Ήπειρο με τη Θεσσαλία περίπου από το ίδιο υψόμετρο, ενώ νοτιότερα θα εκδηλώνονται υψηλότερα περίπου από τα 1500-1700 μέτρα. Μετά όμως τη γρήγορη αυτή βελτίωση στα Δυτικά δεν αποκλείεται αργότερα να σημειωθούν κάποιες τοπικές βροχές ή και μπόρες στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη Δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ ένα ξέσπασμα καταιγίδων ίσως υπάρξει προς τις βραδινές ώρες στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με γενική βελτίωση από την Τετάρτη τα ξημερώματα.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν Νότιοι 5 με 7 και στο Βόρειο πέλαγος οι ριπές θα αγγίξουν ακόμη και τα 8 με 9 Μποφόρ, όπου πρόσκαιρα από το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σταδιακά σε Δ-ΒΔ πνέοντας αύριο 5 με 6 και στα Νότια 7 με 8 Μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά Νότιοι 6 με 7 και στα ΝΑ 8 με 9  Μποφόρ, όπου από αύριο θα στραφούν κι εκεί σταδιακά σε Δ-ΒΔ πνέοντας 4 με 5 και στα Νότια Δυτικοί 6 με 7 Μποφόρ καθαρίζοντας και την ατμόσφαιρα από Αφρικανική σκόνη. 
Η θερμοκρασία αύριο Τρίτη θα σημειώσει πτώση κυρίως στα Βόρεια και θα κυμανθεί περίπου από 0 έως 11°C, στα Κεντρικά από 2 έως 17 και στα Νότια από 5 έως 18 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου θα αγγίξει τους 15 με 16 και νοτιότερα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 17 με 18°C.






Για την περιοχή της Αττικής:
Στην Αττική σήμερα Δευτέρα ο καιρός περιμένουμε να είναι αρχικά βελτιωμένος με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις. Από το απόγευμα οι νεφώσεις περιμένουμε να πυκνώσουν, ενώ αργά το βράδυ (κοντά στα μεσάνυχτα) θα σημειωθούν τοπικές βροχές αλλά και πρόσκαιρη καταιγίδα. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ημερών, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ νότιοι - νοτιοανατολικοί θα πνέουν οι άνεμοι, με ένταση που θα φτάνει τοπικά τα 4 με 5 Μποφόρ.
Τη Τρίτη, τώρα, από νωρίς τα ξημερώματα δεν αποκλείεται τοπικά στο νομό να εκδηλώνονται μέτριας έντασης φαινόμενα. Από τις πρωινές ώρες, ωστόσο, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση με διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες, τοπικά αυξημένες, νεφώσεις. Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι δυτικοί - νοτιοδυτικοί, θα πνέουν με ένταση που θα φτάνει τοπικά τα 4 με 5 Μποφόρ.

Για Τετάρτη 06/03/2024:
Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός από νωρίς το πρωί της Τετάρτης με μόνο κάποιες τοπικές ασθενείς  βροχές στα Δυτικά και Νότια, ενώ νεφώσεις παροδικά αυξημένες ίσως υπάρξουν από το μεσημέρι οι οποίες μπορεί να δώσουν φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας στην ηπειρωτική χώρα με λίγα χιόνια στα ορεινά. 
Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη μας με εξασθενημένη ένταση Β-ΒΔ που δεν θα ξεπερνά τα 3 με 4 και στα ΝΑ τα 5 Μποφόρ, καθώς η θερμοκρασία θα ανέβει λιγάκι στα Βόρεια φτάνοντας τους 13 με 14 βαθμούς, ενώ στα Κεντρικά και Νότια δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή αγγίζοντας τους 16 με 17°C. 

Για την περιοχή της Αττικής:
Τη Τετάρτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό αναμένεται να είναι αρχικά βελτιωμένο, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις. Από νωρίς το μεσημέρι οι όποιες νεφώσεις φαίνεται πως θα πυκνώσουν αρκετά, με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών φαινομένων, κυρίως στα βόρεια, μέχρι και το απόγευμα. Σε νέα μικρή άνοδο η θερμοκρασία, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι δυτικοί - νοτιοδυτικοί, θα πνέουν με ένταση που θα φτάνει τοπικά τα 4 με 5 Μποφόρ.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου