Πόσο θα ανέβει ο υδράργυρος μετά τα μέσα της εβδομάδας - Η έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης και το μπλόκο της στην εκτόξευση του υδραργύρου

0

 

Μετά από ένα μεταβατικό καιρικά Σαββατοκύριακο για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και σημαντική εξασθένηση των όποιων φαινομένων απασχόλησαν τις περισσότερες περιοχές τη Παρασκευή, ο καιρός με την έναρξη της νέας εβδομάδας, φαίνεται να μην παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή. 

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά από τα μέσα της εβδομάδας και μετά, καθώς υποτροπικός αεροχείμαρρος θα φέρει στη χώρα μας αξιόλογη άνοδο της θερμοκρασίας αλλά και έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Πιο αναλυτικά, όπως όλα δείχνουν, από την ερχόμενη Τετάρτη, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία σταδιακά θα αλλάξει, ευνοώντας έτσι την έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης αλλά και τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών που θα εκτοξεύσουν τοπικά τον υδράργυρο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα από τη Παρασκευή και μετά.

Όσον αφορά τις θερμοκρασιακές τιμές που περιμένουμε να δούμε στη χώρα από τη Παρασκευή και μέσα στο Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι θα πλησιάζουν τοπικά (ή ίσως ακόμα και να ξεπερνούν για μικρό διάστημα) ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου κυρίως σε περιοχές της Κρήτης, ενώ στην Αττική δεν θα ξεπερνούν τοπικά τους 30-31 βαθμούς Κελσίου.

Η αιτία που δεν θα δούμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια σε σχέση με τις τιμές που θα παρατηρούνται στα ανώτερα στρώματα θα είναι η εξαιρετικά έντονη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, η οποία αναμένουμε να καλύψει σταδιακά τη χώρα μας από τη Τετάρτη και από τα δυτικά προς τα ανατολικά, μειώνοντας σημαντικά τα διαστήματα με ηλιοφάνεια, και παράλληλα την ηλιακή ακτινοβολία που θα λαμβάνει το έδαφος και τα αντικείμενα.



Μεταφορά Αφρικανικής Σκόνης

Τέλος, οι τοπικές μεσημεριανές αστάθειες περιμένουμε να συνεχίζονται μέχρι τουλάχιστον και τη Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο το καιρικό σκηνικό φαίνεται πως θα κυλήσει χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα.


Τι είναι ο αεροχείμαρρος που θα μας επηρεάσει;

Οι αεροχείμαρροι είναι ρεύματα-ποτάμια πολύ ισχυρών ανέμων, οι οποίοι πνέουν σε ύψος περίπου 10-12 χλμ, εκτείνονται σε μήκος δύο έως πέντε χιλιάδων χιλιομέτρων, σε ένα πλάτος 200-500 χιλιομέτρων και το πάχος του ρεύματος είναι από περίπου 2-5 χλμ.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)