Μεσοπρόθεσμη πρόγνωση Ιουνίου: Πως θα κυλήσει το πρώτο 15ήμερο του μήνα - ''Φωτιά'' οι πρώτες μέρες του μήνα

0

 

Μετά από ένα χειμώνα θερμότερο από οποιονδήποτε προηγούμενο και μια άνοιξη με ασταμάτητα αρνητικά ρεκόρ, το καλοκαίρι βρίσκεται πλέον μια ανάσα μακριά μας, με τα δεδομένα για τις επόμενες ημέρες να μην προκαλούν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη, διατηρώντας τον υδράργυρο και πάλι σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο για τον μήνα.

Παρακάτω θα δούμε μια αναλυτική εκτίμηση σχετικά με το σκηνικό του καιρού του πρώτου 15ήμερου του Ιουνίου.

Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το πρώτο 15ήμερο σε τρία διαστήματα των 5 ημερών.

01 - 05 Ιουνίου 2024
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μας διαστήματος, αναμένεται εξαιρετικός καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με πολλή ηλιοφάνεια, λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις (περισσότερες στα βόρεια) και λίγα τοπικά φαινόμενα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά της βόρειας και δυτικής ηπειρώτικής Ελλάδας. Μεταφορά Αφρικανικής σκόνης θα απασχολήσει μεγάλο μέρος της δυτικής και νότιας χώρας με μέτριες συγκεντρώσεις κυρίως από τα τέλη του διαστήματος αυτού (04-05 Ιουνίου).

Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος περιμένουμε να βρίσκεται στα ύψη καθόλη τη διάρκεια του διαστήματος αυτού, με μέγιστες τιμές που δεν αποκλείεται ακόμα και να ξεπερνούν τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου (κυρίως στη κεντρική ηπειρωτική χώρα).

Ήπιοι περιμένουμε να πνέουν παράλληλα στα πελάγη μας και οι, μεταβλητής διεύθυνσης, άνεμοι, οι οποίοι δεν αποκλείεται τοπικά να είναι ενισχυμένοι κατά τα τέλη του διαστήματος στο νότιο Αιγαίο.

06 - 10 Ιουνίου 2024
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου διαστήματος, ο εξαιρετικός καιρός περιμένουμε να συνεχιστεί για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς τα τελευταία στοιχεία προβλέπουν πολλή ηλιοφάνεια, λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και λίγα τοπικά φαινόμενα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά της κεντρικής και δυτικής ηπειρωτικής χώρας (06-07 Ιουνίου). Πιθανή είναι η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στα νότια τμήματα της χώρας κατά τις αρχές του διαστήματος αυτού.

Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος αρχικά περιμένουμε να παρουσιάσει μια πρόσκαιρη μικρή υποχώρηση (06-07 Ιουνίου), ενώ νέα άνοδο περιμένουμε από τις 08/06 και μετά, με μέγιστες τιμές που δεν αποκλείεται και πάλι να φτάνουν τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου (κυρίως στη κεντρική και δυτική ηπειρωτική χώρα).

Ήπιοι περιμένουμε να πνέουν παράλληλα στο ιόνιο και οι, μεταβλητής διεύθυνσης, άνεμοι, ενώ στο Αιγαίο οι βορειοανατολικοί άνεμοι δεν αποκλείεται να πνέουν τοπικά ενισχυμένοι (κυρίως 07-09 Ιουνίου). 

11 - 15 Ιουνίου 2024*
Τέλος, κατά τη διάρκεια του τρίτου διαστήματος, ο εξαιρετικός καιρός αρχικά περιμένουμε να διατηρηθεί για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ από τις 13/06 έως και το τέλος του διαστήματος τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σταδιακή αλλαγή του καιρού με αρκετές νεφώσεις αλλά και βροχοπτώσεις κυρίως σε περιοχές της βόρειας χώρας. 

Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος αρχικά περιμένουμε να παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ κατά τα τέλη του διαστήματος αυτού διαφαίνεται μια σταδιακή πτώση (14-15 Ιουνίου)

Τοπικά ενισχυμένοι περιμένουμε να πνέουν παράλληλα στα πελάγη και οι, μεταβλητής διεύθυνσης, άνεμοι. 

*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)