Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα το Σαββατοκύριακο: Με 36άρια μπαίνει ο Ιούνιος - Που θα παρατηρούνται μεσημεριανές αστάθειες

0

 

Αποχαιρετώντας τον Μάιο με την μικρή αυτή παύση της αστάθειας στην ατμόσφαιρα, φαίνεται πως θα υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού με αυτήν να επιστρέφει μέσα στο Σαββατοκύριακο και να προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά κατά τις θερμές ώρες. Στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος με τους ανέμους στα πελάγη να πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και τοπικά μέτριοι και με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο και να αγγίζει ακόμη και τους 35 με 36°C.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Σάββατο 01/06/2024:  
Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν λίγες βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Βόρειας Ηπείρου και της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας, αφού σύντομα θα σταματήσουν, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί κυρίως ηλιοφάνεια. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Νότιοι στο Κεντρικό και Βόρειο πέλαγος και ανατολικοί στο Νότιο έως 3 με 4 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, θα ανέβει λίγο και θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 10 έως 30°C, στην Κεντρική από 11 έως 32 και στη Νότια από 12 έως 33 και τοπικά 34 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 24 με 26, ενώ νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 27 με 29°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Σάββατο, το σκηνικό του καιρού σε ολόκληρο το νομό περιμένουμε να είναι σε γενικές γραμμές ηλιόλουστο. Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί και από το απόγευμα νότιοι, κατά βάση ήπιοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3 με 4 Μποφόρ.


Για Κυριακή 02/06/2024:
Στο ίδιο περίπου μοτίβο θα κυλήσει ο καιρός και την Κυριακή με τη διαφορά πλέον ότι τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε νοτιότερα τμήματα με λίγο μεγαλύτερη ένταση. Έτσι λοιπόν κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά της Πελοποννήσου, της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, ενώ θα είναι μικρής διάρκειας, αφού σύντομα προς το βράδυ θα σταματήσουν. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί κυρίως ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα Δυτικά από το απόγευμα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν μεταβλητοί 1 με 3 και στα ανατολικά έως 4 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν επίσης μεταβλητοί που δεν θα ξεπερνούν τα 2 με 3 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε περεταίρω άνοδο, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 11 έως 32°C, στην Κεντρική από 13 έως 34 και στη Νότια από 15 έως 35 και τοπικά ίσως και τους 36 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 26 με 28, ενώ νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 29 με 31°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή, ο καιρός στην Αττική αναμένεται να παραμένει βελτιωμένο με αρκετή ηλιοφάνεια κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και λίγες πιθανές τοπικές νεφώσεις κατά τις μεσημεριανές ώρες. Η θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι - νοτιοανατολικοί, κατά βάση ήπιοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3 με 4 Μποφόρ.


Από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η μεσημεριανή αστάθεια φαίνεται πως θα συνεχιστεί και την Δευτέρα με τις τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες να σημειώνονται στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά ίσως και σε παράκτια τμήματα της Βόρειας Ελλάδας με την θερμοκρασία να ανεβαίνει λίγο ακόμα, ενώ από την Τρίτη η αστάθεια αυτή θα περιοριστεί σημαντικά φέρνοντας ένα μίνι καύσωνα, αφού θα εκτοξεύσει τον υδράργυρο ακόμη και στους 37 με 39°C. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)