Ο καιρός τη νέα εβδομάδα: Στα ύψη ο υδράργυρος μέχρι και τη Τετάρτη σε ολόκληρη τη χώρα - Που θα σημειώνονται μεσημεριανές μπόρες

0

 

Μπαίνοντας στην νέα εβδομάδα, η μεσημεριανή αστάθεια φαίνεται πως θα συνεχιστεί και αύριο Δευτέρα με τις τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες να σημειώνονται στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά ίσως και σε παράκτια τμήματα της Βόρειας Ελλάδας ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει και λίγο ακόμα. Από την Τρίτη η αστάθεια αυτή θα περιοριστεί σημαντικά φέρνοντας ένα μίνι καύσωνα, με τους ανέμους να πνέουν στα πελάγη μας μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι και με τον υδράργυρο να ανεβαίνει κι άλλο αγγίζοντας τοπικά ακόμη και τους 37 με 39°C.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα 03/06/2024:  
Σχεδόν αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα νότια, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς αλλά και της Πελοποννήσου. Κάποιες μπόρες τοπικού χαρακτήρα ίσως εκδηλωθούν και στα ορεινά της Θράκης, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Θεσσαλίας και της Χαλκιδικής. Τα φαινόμενα θα είναι μικρής διάρκειας, αφού σύντομα μέχρι αργά το απόγευμα θα σταματήσουν. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ και στα ανατολικά ΒΔ έως 4 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Ν-ΝΑ 3 με 4 Μποφόρ μεταφέροντας Αφρικανική σκόνη κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 14 έως 30 και τοπικά 31°C, στην Κεντρική από 13 έως 34 με 35 και στη Νότια από 17 έως 35 και τοπικά 37 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 28 με 30, ενώ στου Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 31 με 32°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική αναμένεται να παραμένει βελτιωμένος με αρκετή ηλιοφάνεια κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και λίγες πιθανές τοπικές νεφώσεις κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου (στα παραθαλάσσια ο υδράργυρος θα βρίσκεται 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα), ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, κατά βάση ήπιοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3 με 4 Μποφόρ.


Για Τρίτη 04/06/2024:
Περιορίζεται σημαντικά η αστάθεια στην ατμόσφαιρα σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα, με εξαίρεση μόνο την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που εκεί ίσως αναπτυχθούν κάποιες νεφώσεις κατά τις θερμές ώρες και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες σύντομης διάρκειας στα ορεινά. Στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στο Αιγαίο.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν μεταβλητοί 1 με 2 Μποφόρ, ενώ στο κεντρικό και νότιο πέλαγος θα είναι Δ-ΝΔ 3 με 4 Μποφόρ, ευνοώντας τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στα νότια. Στο Ιόνιο θα στραφούν σε ΒΔ πνέοντας 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε περεταίρω άνοδο, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 12 έως 32°C, στην Κεντρική από 14 έως 35 με 36 και στη Νότια από 16 έως 37 και τοπικά ίσως ακόμη και 38 με 39 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 26 με 28, ενώ στου Αιγαίου τους 29 με 31 και νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 32 με 34°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό περιμένουμε να είναι άκρως καλοκαιρινό, με αίθριο καιρό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου ακόμα και τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί, τοπικά έως και 5 Μποφόρ.


Από την Τετάρτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από πλευράς φαινομένων φαίνεται πως δεν θα έχουμε κάτι αξιόλογο, αφού θα επικρατεί ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, με τη θερμοκρασία να σημειώνει πολύ μικρή πτώση, ενώ από την Πέμπτη μπαίνοντας ένα ελαφρύ βοριαδάκι θα ρίξει περεταίρω τον υδράργυρο, αφού δε θα ξεπερνάει τους 32 με 33 και τοπικά τους 34°C. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)