Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού τη Παρασκευή - Νέα επιδείνωση το Σαββατοκύριακο, με βροχές και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην Αττική - Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

1


Με τοπικές καταιγίδες, νεφώσεις αλλά και ήπιες θερμοκρασίες φτάσαμε στα μέσα της εβδομάδας για την Αττική, με το καιρικό σκηνικό πλέον να έχει αλλάξει σημαντικά από αυτό της προηγούμενης, καιρικά ανιαρής, περιόδου. Πάμε να δούμε αναλυτικά πως αναμένεται να κυλήσει όμως ο καιρός τις επόμενες ημέρες, αφού η πρόσκαιρη βελτίωση που διανύουμε τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με όλα τα τελευταία δεδομένα, δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

> Πιο αναλυτικά ο καιρός για τη περιοχή της Αττικής:

Παρασκευή (24/11/2023)
Αύριο Παρασκευή, ο καιρός στο νομό αναμένεται να παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση, με αρκετές νεφώσεις και διαστήματα με ηλιοφάνεια, αρκετά μεγαλύτερα από το μεσημέρι και μετά. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ημέρων, θα αγγίζει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 18-20 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι νότιοι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τοπικά σε ένταση τα 3-4 Μποφόρ.

Σάββατο (25/11/2023)
Το Σάββατο, το καιρικό σκηνικό αναμένεται να παρουσιάσει επιδείνωση για το σύνολο -σχεδόν- του νομού, αφού σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η μέρα φαίνεται να ξεκινάει με τοπικές βροχές αλλά και πιθανές καταιγίδες. Μέχρι και αργά το μεσημέρι τα όποια φαινόμενα φαίνεται να εξασθενούν σημαντικά. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βρίσκεται σε ήπια -για την εποχή- επίπεδα (18-21°C), όμως ένα νέο ψυχρό μέτωπο που θα ξεκινήσει να επηρεάζει σταδιακά τη χώρα μας, αναμένεται να φέρει σημαντική πτώση στη θερμοκρασία από αργά το βράδυ. Οι άνεμοι από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις, θα πνέουν αρκετά ενισχυμένοι, με ένταση που δεν αποκλείεται να φτάνει τοπικά με ριπές ακόμα και τα 6-8 Μποφόρ.

Την Κυριακή τώρα, όλα δείχνουν πως θα πάμε σε μία βελτιωμένη από πλευράς φαινομένων ημέρα, αλλά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αφού με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο υδράργυρος στο κέντρο της πόλης ενδεχομένως να μην ξεπεράσει το μεσημέρι τους 12-14 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα οι παγωμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι που θα πνέουν με ένταση κοντά στα 3-5 Μποφόρ, θα ρίχνουν σημαντικά την θερμοκρασιακή αίσθηση, ειδικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. 

*Επιμέλεια πρόγνωσης Αττικής: Δημήτρης Ντόβας

>Η πανελλαδική πρόγνωση καιρού από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

1)Βροχές και καταιγίδες – Χιονοπτώσεις το Σαββατοκύριακο
2)Θυελλώδεις άνεμοι 
3)Πτώση της θερμοκρασίας

Λίγες βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο Παρασκευή στα Δυτικά, Νότια και Ανατολικά, ενώ από το Σάββατο ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση σε όλη τη χώρα, αφού μια νέα ψυχρή εισβολή θα φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις ακόμη και σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό θα είναι οι θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις άνεμοι σε θάλασσα και στεριά, καθώς παράλληλα και η αισθητή πτώση θερμοκρασίας από το Σάββατο.

Πιο αναλυτικά:
Για αύριο Παρασκευή 24/11/2023:
Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται αρχικά στα νησιά του Ιονίου, τη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο και αργότερα προς το βράδυ και τα Δωδεκάνησα, ενώ βροχές ασθενείς έως μέτριας έντασης θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο, την Δυτική Στερεά, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ίσως και την Κρήτη. Στα υπόλοιπα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα Κεντρικά και Βόρεια.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά Ν-ΝΔ ασθενείς έως μέτριοι 3 με 4 και τοπικά 5 Μποφόρ με μικρή ενίσχυση από το απόγευμα στο Βόρειο πέλαγος, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Ν-ΝΑ 4 με 5 και τοπικά στα Νότια έως 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, αφού θα κυμανθεί στα Βόρεια από 06 έως 17°C, στα Κεντρικά από 07 έως 22°C και στα Νότια από 10 έως 23°C. Στις ορεινές περιοχές η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει περίπου τους 19 με 20 βαθμούς.

Για Σάββατο 25/11/2023:
Έντονες βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά τις πρωινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ αργότερα θα ενταθούν και στην υπόλοιπη χώρα με εξαίρεση την Χαλκιδική και τα Ανατολικά προσήνεμα που εκεί ίσως σημειωθούν τοπικά ασθενείς βροχές. Τα φαινόμενα, από τις απογευματινές-βραδινές ώρες έως και τα ξημερώματα της Κυριακής θα έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα από την Κεντρική Ελλάδα και νοτιότερα καθώς και στα νησιά του Αιγαίου, αφού θα εκδηλώνονται πιο διάσπαρτα και με σύντομη διάρκεια. Παροδικές χιονοπτώσεις ασθενής έντασης θα σημειωθούν επίσης τις νυχτερινές ώρες περίπου από τα 800-900 μέτρα στη Νότια Ήπειρο και Θεσσαλία και την Κεντρική Στερεά και από τα 1000-1100 μέτρα στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και την Εύβοια. Αντιθέτως στη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα στην Βόρεια Ήπειρο και Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Χαλκιδική και την Θράκη θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση, ενώ τα χιόνια που θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές θα είναι σε χαμηλότερο υψόμετρο περίπου από τα 300-400 μέτρα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Ν-ΝΔ ισχυροί έως θυελλώδεις 6 με 7 και τοπικά στα Βόρεια 8 Μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση από το απόγευμα φτάνοντας οι ριπές ακόμη και τα 9 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά Δ-ΝΔ 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ αργότερα θα ενισχυθούν και θα στραφούν σε ΒΔ πνέοντας 8 με 9 και τοπικά οι ριπές έως 10 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει απότομη πτώση από τις πρώτες βραδινές ώρες στα Βόρεια και θα κυμανθεί από 03 έως 17°C, στα Κεντρικά από 05 έως 21°C και στα Νότια από 11 έως 22°C. Στα ορεινά και ημιορεινά της Βόρειας χώρας η ελάχιστη θα πέσει 2 με 3 βαθμούς υπό το 0, ενώ στα νησιά του Αιγαίου η μέγιστη θα φτάσει περίπου τους 20 με 21°C και στου Ιονίου τους 17 με 18°C.

Την Κυριακή θα σημειωθούν λίγες παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Πελοποννήσου, της Κεντρικής Στερεάς, της Ηπείρου και πιο έντονες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ λίγες βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες ίσως εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου και τη Νότια και Ανατολική νησιωτική χώρα με γρήγορη βελτίωση. Οι άνεμοι θα στραφούν και στο Αιγαίο σε ΒΔ πνέοντας ισχυροί έως θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα πέσει και στην υπόλοιπη χώρα, αφού η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 15°C στα Νότια, τους 12 με 13 βαθμούς στα Κεντρικά και τους 09°C στα Βόρεια. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες...για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση
Τζανακάκης Μιχαήλ

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου