Ο καιρός το Σαββατοκύριακο: Άνοδος της θερμοκρασίας και Αφρικανική σκόνη στην Αττική - Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

0


Μετά από ένα πρόσκαιρο κύμα κακοκαιρίας που επηρέασε τη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, τα τέλη της εβδομάδας φαίνεται πως παίρνουν τελείως διαφορετική τροπή, με τον καιρό να επαναφέρει το σκηνικό της Άνοιξης, με ηλιοφάνεια, λίγες νεφώσεις, Αφρικανική σκόνη, αλλά και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Ας δούμε λοιπόν πως αναμένεται να εξελιχθεί το καιρικό σκηνικό τις επόμενες ημέρες στην Αττική.

Αναλυτικά,

Σάββατο (21/10/2023)

Αύριο Σάββατο περιμένουμε ο καιρός στην Αττική να είναι σε γενικές γραμμές βελτιωμένος. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες δεν αποκλείεται να παρατηρούμε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στα δυτικά (κυρίως) του νομού, οι οποίες πολύ γρήγορα αναμένεται να έχουν περιοριστεί σημαντικά. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως νωρίς το πρωί η ορατότητα ενδέχεται να είναι περιορισμένη εξαιτίας της υγρασίας και των γενικά χαμηλών νεφώσεων στο λεκανοπέδιο. Στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού, για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο δεν αποκλείεται να φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 26-28 (ίσως στιγμιαία και 29) βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι αναμένεται να πνέουν από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3-4 Μποφόρ. Αυξημένη αναμένεται να είναι η παρουσία Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Κυριακή (22/10/2023)

Την Κυριακή περιμένουμε ένα νεφελώδες καιρικό σκηνικό στην Αττική, ενώ δεν θα λείπουν κατά περιόδους και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Σε παρόμοια επίπεδα αναμένεται να βρεθεί ο υδράργυρος ο οποίος ενδέχεται να φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 26-28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση που δεν φαίνεται να ξεπερνάει τοπικά τα 3-4 Μποφόρ. Αυξημένη αναμένεται να είναι η παρουσία Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Η νέα εβδομάδα τώρα φαίνεται να ξεκινάει με παρόμοιες καιρικές συνθήκες, ηλιοφάνεια, παροδικές νεφώσεις, μεταφορά σκόνης και θερμοκρασίες κοντά στους 27 -29 βαθμούς Κελσίου.

*Επιμέλεια πρόγνωσης Αττικής: Δημήτρης Ντόβας


> Πανελλαδική πρόγνωση από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

-Βροχές και καταιγίδες στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο την Κυριακή
-Ισχυροί νοτιάδες και μεταφορά Αφρικανικής σκόνης
-Περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας

Με ισχυρούς νοτιάδες και μεταφορά Αφρικανικής σκόνης κύλησε η Παρασκευή, καθώς έτσι αναμένεται να εξελιχθεί ο καιρός και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη χώρα μας, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει κι άλλο και να φτάνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Σάββατο  21/10/2023:
Με ηλιοφάνεια θα ξεκινήσει η αυριανή μέρα με λίγες νεφώσεις στην Κρήτη, την Αττική και στα Βόρεια όπου στην Χαλκιδική και τη Θράκη θα είναι πιο πυκνές, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το μεσημέρι θα αρχίζει να συννεφιάζει σε όλη τη χώρα με πιθανότητα για τοπικά ασθενείς βροχές στα Δυτικά. Η ορατότητα τις πρωινές και της βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, λόγω σχηματισμού ομίχλης, ενώ παράλληλα οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα πνέουν Ν-ΝΑ όπου στο Αιγαίο θα είναι 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ και στο Ιόνιο θυελλώδεις 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο πάνω από το μέσο όρο, θα κυμανθεί στα νότια από 16 έως 28°C, στα κεντρικά από 13 έως 31°C και στα βόρεια από 09 έως 27°C. Στα νησιά του Αιγαίου θα αγγίξει τους 23 με 24 βαθμούς, ενώ στο Ιόνιο η μέγιστη θα αγγίξει μέχρι και τους 26°C.

Για Κυριακή 22/10/2023:
Στο ίδιο περίπου μοτίβο θα κυλήσει και η Κυριακή με τη διαφορά ότι από τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στο Βόρειο Ιόνιο και την Κέρκυρα έως το μεσημέρι, ενώ από κει και πέρα σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου αναμένονται τοπικά ασθενείς βροχές, οι οποίες θα σταματήσουν έως αργά το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν αραιές νεφώσεις όπου κατά διαστήματα θα είναι πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και της βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, λόγω σχηματισμού ομίχλης, ενώ παράλληλα οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν πάλι τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Νότιοι 4 με 5 και τοπικά στο κεντρικό πέλαγος 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά Ν-ΝΑ 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, όπου από το μεσημέρι αναμένεται σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία σε υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά, θα κυμανθεί στα νότια από 16 έως 28°C, στα κεντρικά από 13 έως 31°C και στα βόρεια από 08 έως 27°C. Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει μέχρι και τους 25°C.

Γενικά με αίθριο καιρό και λίγες νεφώσεις αναμένεται να μπει η επόμενη εβδομάδα, ενώ στα Δυτικά και τα Βόρεια θα είναι πιο πυκνές με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν περαιτέρω στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους, καθώς η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Αυτές ήταν οι καιρικές εξελίξεις. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη ενημέρωση...για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση,
Μιχάλης Τζανακάκης


Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)