Φαινόμενο El Niño: Μέτριο σε ένταση φαινόμενο φέτος δείχνουν οι τελευταίες αναλύσεις

0

Μια σημαντική μελέτη από το @nasajpl (Nasa Jet Propulsion Laboratory), έρχεται να μας παρουσιάσει το πώς αναμένεται να είναι φέτος το φαινόμενο El Niño σε σχέση με αυτό των προηγουμένων ετών.




Αρχικά να διευκρινίσουμε πως οι παραπάνω εικόνες μας δείχνουν τα διαφορετικά ύψη της στάθμης της θάλασσας μεταξύ τριών χρονολογιών στον ισημερινό, ανατολικά της Αμερικής στον Ειρηνικό ωκεανό. Τα χρώματα με τα οποία απεικονίζονται τα διαφορετικά αυτά ύψη είναι το κόκκινο, το λευκό, το μπλε και το μοβ (όπου κόκκινο και λευκό= ψηλότερα ύψη από τον Μ.Ο. και μπλε και μοβ= χαμηλότερα ύψη από τον Μ.Ο.). Οι τρεις χρονολογίες είναι📍2 Οκτωβρίου 2023 (εικόνα νούμερο 1), 📍5 Οκτωβρίου 2015 (εικόνα νούμερο 2) και 📍6 Οκτωβρίου 1997 (εικόνα νούμερο 3).

Παρατηρούμε λοιπόν πως υπήρξαν δύο ακραία γεγονότα El Niño τα τελευταία 30 χρόνια. Το πρώτο, το διάστημα 1997 - 1998 και το δεύτερο, το διάστημα 2015 - 2016.

Σε αυτές τις δύο περιόδους (όπως φαίνεται στις παραπάνω εικόνες), περιοχές του κεντρικού και ανατολικού Ειρηνικού είχαν στάθμη 18εκ. Υψηλότερη από το κανονικό (περιοχές με κόκκινο και λευκό χρωματισμό).

Φέτος όμως, η στάθμη της θάλασσας σε αυτά τα σημεία δεν ξεπερνάει προς το παρόν τα 5-8εκ. μεγαλύτερη του Μ.Ο. (περιοχές με κίτρινο και αχνό κόκκινο χρωματισμό). Παράλληλα η έκταση που επηρεάζεται με υψηλότερη στάθμη είναι πολύ μικρότερη από αυτή των δύο ακραίων προηγούμενων El Niño. Αυτό σημαίνει πως φέτος το φαινόμενο El Niño, είναι μέτριο.

Φυσικά, τα δύο προηγούμενα El Niño έφτασαν στο αποκορύφωμα κοντά στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι και φέτος η ανάπτυξη του φαινομένου μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

Γιατί έχουμε αύξηση της στάθμης της θάλασσας; Το νερό εξαιτίας της θέρμανσης της ατμόσφαιρας διαστέλλεται και έτσι τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας ανεβαίνουν. Το φαινόμενο El Niño θερμαίνει τις θάλασσες (τον Ειρηνικό ωκεανό κατά μήκος του Ισημερινού). Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει το κλίμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι εικόνες του 2023 προέρχονται από τον δορυφόρο 🛰️ Sentinel- 6 Michael Freilich, οι εικόνες του 2015 από τον 🛰️ Jason -2 και του 1997 από τον 🛰️ TOPEX/Poseidon.

Πηγή: Nasa Jet Propulsion Laboratory

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)