Με αρκετές νεφώσεις, τοπικές βροχές και ... Αφρικανική σκόνη θα ξεκινήσει η νέα εβδομάδα στη χώρα - Νέα επιδείνωση του καιρού τη Τρίτη

0


Με άστατο και βροχερό καιρό θα ξεκινήσει σε γενικές γραμμές η νέα εβδομάδα στη χώρα μας, αφού αύριο Δευτέρα προβλέπονται τοπικά ασθενείς βροχές κυρίως στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, ενώ από αργά τη νύχτα - ξημερώματα Τρίτης ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Λιβύη αναμένεται να επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα με βροχές μέτριας έντασης στα Κεντρικά και Νότια αλλά και τοπικές καταιγίδες στα Βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν κατά βάση νοτιοανατολικοί -ισχυροί έως θυελλώδεις κυρίως στα Νότια- ευνοώντας τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης και ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε ολόκληρη τη χώρα.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα 22/04/2024:  
Η μέρα θα ξεκινήσει με λίγες αραιές νεφώσεις στα Δυτικά και Νότια, οι οποίες αρχικά ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ από τις μεσημεριανές ώρες βαθμιαία θα πυκνώνουν προς τα Βόρεια δίνοντας τοπικά φαινόμενα ήπιου χαρακτήρα σε Κεντρική Στερεά, Βόρεια Εύβοια και Σποράδες και από το βράδυ σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Χαλκιδική και ΒΑ Αιγαίο με λίγο μεγαλύτερη ένταση, αλλά χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα Δυτικά ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ, ενώ αργότερα θα στραφούν στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος σε ΝΑ και θα ενισχυθούν στα 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν Ανατολικοί 4 με 5 Μποφόρ και στο Νότιο Πέλαγος 6 με 7 και από το βράδυ έως και 8 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 0 έως 18°C, στα Κεντρικά από 1 έως 19 και στα Νότια από 05 έως 21 και τοπικά 22 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 18 με 20, ενώ νοτιότερα την Κρήτη θα φτάσει ακόμη και τους 24 με 26°C.



Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι γενικά νεφελώδης χωρίς να λείπουν ωστόσο και τοπικά διαστήματα με ηλιοφάνεια κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Πιθανή είναι επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και η εκδήλωση τοπικών ασθενών λασποβροχών (λίγες ψιχάλες). Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι μεταβλητοί, θα πνέουν με μέτρια ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4 με 5 Μποφόρ. 

Για Τρίτη 23/04/2024:
Από τα ξημερώματα και νωρίς το πρωί ένα βαρομετρικό χαμηλό θα πλησιάσει τη χώρα μας από τα Νοτιοδυτικά, το οποίο θα προκαλέσει αρχικά βροχές μέτριας έντασης στην Χαλκιδική, την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Στερεά και τη Βόρεια Εύβοια, ενώ πιο ήπιας έντασης θα είναι σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στη συνέχεια θα γενικευτούν και θα ενταθούν σε ολόκληρη την ηπειρωτική κυρίως χώρα έως το απόγευμα, ενώ από εκεί και έπειτα θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν εκτός από τα Βορειοδυτικά που εκεί θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες σε Ήπειρο και Δυτική/Κεντρική Μακεδονία.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν στο Κεντρικό και Νότιο Πέλαγος θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 7 με 8 αγγίζοντας οι ριπές ακόμη και τα 9 Μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Πέλαγος θα πνέουν Α-ΒΑ 4 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος ΝΑ 7 με 8 και τοπικά 9 Μποφόρ και στο Βόρειο πέλαγος ΒΑ έως 5 Μποφόρ, ενώ αργότερα στα Νότια βαθμιαία θα στραφούν σε Ν-ΝΔ και στα Βόρεια σε Β-ΒΔ με την ίδια αντίστοιχη ένταση. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν επίσης και τη μεταφορά υψηλής συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. 
Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 6 έως 17°C, στα Κεντρικά από 8 έως 19 και τοπικά 20 και στα Νότια από 10 έως 23 και στα Δυτικά 25 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 19 με 21 βαθμούς, καθώς στου Βορείου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 16 με 18, ενώ στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 20 με 23 και στην Κρήτη τους 26 ίσως ακόμη και τους 30°C.



Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό αναμένεται να παραμένει μουντό, με αρκετές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες, οπότε και δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικά ασθενείς λασποβροχές. Έντονη θα είναι μέχρι και τις βραδινές ώρες η συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, με την ορατότητα τοπικά να είναι περιορισμένη. Η θερμοκρασία σε περεταίρω άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι κατά βάση ανατολικοί, θα πνέουν αρχικά ήπιοι 2 με 4 Μποφόρ, με ενίσχυση από το απόγευμα φτάνοντας τοπικά τα 5 με 6 Μποφόρ.

Από την Τετάρτη ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση αφού στα Δυτικά και Βόρεια θα εντοπίζονται μόνο λίγες ασθενείς τοπικές βροχές νωρίς το πρωί που γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν, ενώ την υπόλοιπη μέρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις στα Νότια και Ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Δυτικοί μέτριας έντασης και στο Αιγαίο Νότιοι ασθενής με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση στα Δυτικά και Νότια. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων. 

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας, Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)