To La niña επιστρέφει και οι αλλαγές στο φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι.. τεράστιες - Τι δείχνουν τα στοιχεία και τι μπορεί να συμβεί αν επαληθευτούν

0

 

Μετά από μία θερμή περίοδο με τα θερμοκρασιακά ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο, το Ελ Νίνιο, ο βασικός υπεύθυνος για αυτή τη κατάσταση του τελευταίου έτους, φαίνεται πως αργότερα φέτος θα εξασθενήσει, δίνοντας τη σκυτάλη στο φαινόμενο Λα Νίνια, το οποίο είναι ικανό να φέρει πιο ήπιες θερμοκρασίες ακόμα και μέσα στο φετινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, οι πιθανότητες για εμφάνιση του φαινομένου Λα Νίνια κατά τη περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου αγγίζουν το 60%, ενώ εκτοξεύονται στο 70% κατά τη περίοδο του Αυγούστου - Νοεμβρίου. Με βάση τα παραπάνω, η πιθανότητες επανεμφάνισης του φαινομένου Ελ Νίνιο είναι αμελητέες.

Στο βόρειο ημισφαίριο, οι προσεχείς μήνες θα είναι μια περίοδος μετάβασης μεταξύ του Ελ Νίνιο (ζεστή φάση) και της Λα Νίνια (ψυχρή φάση), που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην ατμόσφαιρα και τα μοτίβα του καιρού.

Όπως και τον χειμώνα, βλέπουμε ξανά την ατμοσφαιρική επίδραση από την ανωμαλία ENSO (El Niño-Southern Oscillation). Αυτή είναι μια περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού που αλλάζει μεταξύ των ζεστών και ψυχρών φάσεων στην επιφάνεια του ωκεανού και κάτω από αυτήν.

Σχετικά με τις ατμοσφαιρικές αλλαγές
Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρέασαν τα χειμερινά καιρικά μοτίβα και την αρχή της άνοιξης ήταν το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Αυτή είναι η ζεστή φάση μιας ωκεάνιας ταλάντωσης που ονομάζεται ENSO. Βρίσκεται στον ισημερινό Ειρηνικό και εναλλάσσεται μεταξύ των ζεστών και ψυχρών φάσεων.

Η ζεστή φάση του ENSO ονομάζεται Ελ Νίνιο και η ψυχρή φάση ονομάζεται Λα Νίνια. Κάθε φάση έχει τη δική της συγκεκριμένη επιρροή στα πρότυπα πίεσης και τον καιρό που προκύπτει. Παρακάτω είναι η τελευταία ανάλυση θερμοκρασίας των ωκεανών. Μπορείτε να δείτε ζεστές ανωμαλίες πάνω από τον Ισημερινό, αλλά ψυχρές περιοχές αρχίζουν να εμφανίζονται στα ανατολικά.



Το παρακάτω γράφημα από το NOAA Climate δείχνει την εξέλιξη των ανωμαλιών των ωκεανών στις περιοχές ENSO. Οι κορυφαίες ζεστές ανωμαλίες καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο. Όμως, μια ραγδαία πτώση στις θερμοκρασίες ξεκίνησε στις αρχές του έτους, με ολόκληρη την περιοχή να αναμένεται να μεταβεί σε αρνητικό κύκλο κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.



Μια ισχυρή υποεπιφανειακή ψυχρή ζώνη αποτελεί την κύρια προϋπόθεση για την κατάρρευση του φαινομένου Ελ Νίνιο. Με τη βοήθεια των αληγών ανέμων και των ωκεάνιων ρευμάτων, αυτές οι υποεπιφανειακές ανωμαλίες μετακινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τελικά ανερχόμενες στην επιφάνεια πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό.

Αυτό μπορεί να φανεί στην παρακάτω εικόνα, η οποία είναι η τελευταία ανάλυση των υποεπιφανειακών θερμοκρασιών του ωκεανού στον Ειρηνικό. Μπορείτε να δείτε μια βαθιά ψυχρή ανωμαλία κατά μήκος του τροπικού Ειρηνικού. Αρχίζει να αναδύεται στις ανατολικές περιοχές, ψύχοντας τις επιφανειακές θερμοκρασίες του ωκεανού.


Παρακάτω είναι ένα γράφημα ανάλυσης/πρόβλεψης του CPC που δείχνει την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την κύρια περιοχή του ENSO. Μπορείτε να δείτε την εποχιακή πιθανότητα του ENSO, η οποία δείχνει καθαρά την κατάρρευση της τρέχουσας ζεστής φάσης και την εμφάνιση ενός πολύ ψυχρού κύκλου στα τέλη του καλοκαιριού του 2024, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι το 2025.


Κοιτάζοντας την μακροπρόθεσμη ανωμαλία των ωκεανών από την πρόβλεψη του NMME, μπορείτε να δείτε μια περιοχή ψυχρών ανωμαλιών να επεκτείνεται σε ολόκληρο τον τροπικό Ειρηνικό μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Ένα γεγονός αυτού του μεγέθους είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προκαλέσει σημαντική ατμοσφαιρική αντίδραση κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα του 2024/2025.


Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα πρόβλεψης, γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο βρίσκεται σε ραγδαία πτώση, ''με το ένα πόδι έξω από την πόρτα''. Ωστόσο, τέτοιου μεγέθους γεγονότα τείνουν να λειτουργούν σε μεγαλύτερες χρονικές κλίμακες. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να αντιδράσει η ατμόσφαιρα σε αυτές τις ωκεάνιες αλλαγές.

Για αυτόν τον λόγο, το καλοκαίρι του 2024 θα βρίσκεται στη μέση της περιόδου μετάβασης από τη μια φάση του ENSO στην άλλη, δημιουργώντας μερικές ασυνήθιστες ανωμαλίες στη διαδικασία.

Πηγή: www.severe-weather.eu


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)