Εκρηκτικό κοκτέιλ σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών σήμερα στη χώρα: Που ξεπέρασε ο υδράργυρος σήμερα τους 40 βαθμούς Κελσίου - Ο καιρός αύριο Πέμπτη

0

 

Στα ύψη παρέμεινε ο υδράργυρος για ακόμα μία ημέρα στη χώρα μας, με τις μέγιστες τιμές να ξεπερνούν τοπικά ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Όπως παρουσίασε και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), η μέγιστη καταγεγραμμένη θερμοκρασία της ημέρας παρατηρήθηκε στη Γόρτυνα Ηρακλείου, με 41.5°C, ενώ με τιμές μεγαλύτερες των 40 βαθμών ακολούθησαν η Πλώρα Ηρακλείου και η Λίνδος. (βλ. παρακάτω εικόνα)


Παράλληλα υψηλές ήταν και οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια κυρίως τμήματα της χώρας, με την ατμόσφαιρα σε ορισμένες περιοχές να γίνεται αποπνικτική. 

Έσπασε κάθε ρεκόρ εχθές η θερμοκρασία
Νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου μεταξύ των σταθμών του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώθηκε την Τρίτη 04/06/2024. To προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 08/06/2019 στα Τρίκαλα και ήταν ίσο με 39.2 °C. Η τιμή αυτή ξεπεράστηκε στην Ελευσίνα και στη Θήβα (Νέα Οδός) όπου η μέγιστη θερμοκρασία την Τρίτη 04/06/2024 έφτασε τους 39.3 °C.

Πως θα κυλήσει ο καιρός στη χώρα αύριο Πέμπτη
Από νωρίς το πρωί στα δυτικά και τα κεντρικά θα υπάρξουν λίγες παροδικές νεφώσεις, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές σύντομης διάρκειας σε Ήπειρο και Θεσσαλία. Στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου με πιθανότητα επίσης εκδήλωσης και χαλαζοπτώσεων. Δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες μπόρες και στα ορεινά της Κεντρικής Εύβοιας, ενώ τα φαινόμενα μέχρι νωρίς το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν και θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια έως 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν 5 με 6 και στα ανοιχτά τοπικά έως 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 13 έως 30 με 31°C, στην Κεντρική από 15 έως 32 με 33 και στη Νότια από 17 έως 34 με 36  βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 29 με 31, ενώ στου Αιγαίου λόγω του βορείου ρεύματος δε θα ξεπεράσει τους 26 με 28 με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 32 με 34°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Πέμπτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι σε γενικές γραμμές βελτιωμένος με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες από νωρίς το μεσημέρι έως και το απόγευμα οπότε δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τοπικές μπόρες. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί, τοπικά έως και 5 Μποφόρ.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)