Καλοκαίρι 2024: Θα είναι πράγματι το θερμότερο όλων των εποχών; - Τι δείχνουν τα στοιχεία (Μακροπρόθεσμη πρόγνωση)

0

 

Το ένα μετά το άλλο αναρτώνται τα άρθρα τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το πόσο θερμό αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι για ολόκληρη την Ευρώπη. Μια εκτίμηση για το παραπάνω θέμα έρχονται να μας δώσουν τα μεγαλύτερα μαθηματικά μοντέλα καιρού από ολόκληρο το κόσμο, χωρίς ωστόσο να μπορούμε ποτέ να προβλέψουμε με σιγουριά τον καιρό αλλά και τη τάση του για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρακάτω θα δούμε μια εκτίμηση που προέρχεται μέσω του EFFIS Sytem (based on ECMWF Seasonal Forecast System S5) σχετικά με τις αποκλίσεις θερμοκρασίας και υετού από τον μέσο όρο για το ερχόμενο τρίμηνο του καλοκαιριού.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2024
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο μήνας Ιούνιος αναμένεται να κυλήσει με θερμοκρασίες υψηλότερες από τον μέσο όρο για την εποχή κατά 1 με 2 βαθμούς Κελσίου. Σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα θερμότερο μήνα. 

Στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης παρατηρούνται σχεδόν στο σύνολό της θερμοκρασιακές αποκλίσεις από 1 μέχρι και 3 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά τις αποκλίσεις υετού, τα τελευταία στοιχεία θέλουν έναν Ιούνιο με υετό κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, χωρίς να αναμένεται κάποια σημαντική απόκλιση. Μοναδική εξαίρεση ίσως αποτελέσουν κάποιες περιοχές στη βόρεια χώρα, με θετική υετική απόκλιση.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης μπορούμε να δούμε τμήματα με αρνητικές υετικές αποκλίσεις (βόρεια - βορειοανατολική Ευρώπη) αλλά και τμήματα με θετικές αποκλίσεις (κεντρική και δυτική Ευρώπη).


ΙΟΥΛΙΟΣ 2024
Ο Ιούλιος τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία αναμένεται να είναι και αυτός με τη σειρά του να είναι ένας θερμότερος από τον μέσο όρο μήνας, με θετική θερμοκρασιακή απόκλιση κοντά στους 1 με 2 βαθμούς Κελσίου. 

Στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης παρατηρούνται σχεδόν στο σύνολό της θερμοκρασιακές αποκλίσεις από 1 μέχρι και 3 βαθμούς Κελσίου.


Με βάση αυτό το σενάριο που φαίνεται να είναι πιθανό κατά 90 με 100%, ο φετινός Ιούλιος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμότερος από τον περσινό, έναν Ιούλιο που χαρακτηρίστηκε ως ο θερμότερος των τελευταίων 150 ετών.



Υετικά, περιμένουμε ένα μήνα χωρίς κάποια ιδιαίτερη απόκλιση, με πιθανές αρνητικές αποκλίσεις να παρατηρούνται μόνο σε ορισμένες περιοχές της βόρειας χώρας. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία δεν φαίνεται πως θα έχουμε έναν εντελώς ξηρό μήνα, καθώς περιοχές στα δυτικά δεν αποκλείεται να επηρεάζονται αρκετά από πρόσκαιρα φαινόμενα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης μπορούμε να δούμε τμήματα με αρνητικές υετικές αποκλίσεις (κεντρική - νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη) αλλά και τμήματα με θετικές αποκλίσεις (Βορειοδυτική και βόρεια Ευρώπη).


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2024
Τέλος, ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού ο Αύγουστος, όπως δείχνουν τα στοιχεία περιμένουμε θερμοκρασιακά να εξακολουθεί να είναι θερμότερος από τον μέσο όρο, με θετική θερμοκρασιακή απόκλιση κατά 1,5 με 2,5 βαθμούς Κελσίου. 

Στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης παρατηρούνται σχεδόν στο σύνολό της θερμοκρασιακές αποκλίσεις από 1 μέχρι και 3 βαθμούς Κελσίου.


Υετικά προβλέπεται κάτι διαφορετικό σε σχέση με όσα είδαμε στις εκτιμήσεις των προηγούμενων μηνών, καθώς ο Αύγουστος αναμένεται να είναι λίγο πιο ξηρός για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο για τον μήνα ο οποίος διατηρεί τα τελευταία χρόνια τον χαρακτηρισμό του πιο ξηρού μήνα του καλοκαιριού.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης παρατηρούμε κάτι αντίστοιχο με αυτό που βλέπουμε στη περιοχή μας, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αναμένονται θετικές αποκλίσεις.


Συμπερασματικά, το καλοκαίρι του 2024 προβλέπεται να είναι ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι για ολόκληρη τη χώρα, ξεπερνώντας σε μέσες τιμές το περσινό, ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια του τελευταίου αιώνα. Φυσικά αυτά τα στοιχεία προκαλούν σε όλους μας μια έντονη ανησυχία, καθώς πρόκειται για ένα γενικότερο φαινόμενο αύξησης της μέσης θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που ενδεχομένως να επιφέρει δραματικά αποτελέσματα τόσο στο κοντινό όσο και το μακρινό μέλλον.

*Όλα τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις από μακροπρόθεσμα μαθηματικά μοντέλα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως πρόγνωση. 
 
Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)