Ο καιρός τη νέα εβδομάδα: Έρχονται θυελλώδεις νοτιάδες και Αφρικανική σκόνη - Που θα σημειωθούν βροχοπτώσεις

1

 


Με κακοκαιρία από τα Βορειοδυτικά θα ξεκινήσει η νέα εβδομάδα για τη χώρα μας, αφού προβλέπονται βροχές, καταιγίδες αλλά και λίγα χιόνια στα ορεινά από αύριο το μεσημέρι. Τα όποια φαινόμενα από την Τρίτη θα εκδηλώνονται τοπικά και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ οι Νοτιάδες θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις στα πελάγη μας, ανεβάζοντας έτσι τον υδράργυρο σε υψηλότερα -για την εποχή- επίπεδα και μεταφέροντας επίσης μεγάλες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα 11/3/2024:  
Στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις οι οποίες ίσως δώσουν τις πρωινές ώρες τοπικά ασθενείς βροχές στη Θεσσαλία και τη Κεντρική Μακεδονία. Από το μεσημέρι όμως ο καιρός θα επιδεινωθεί από τα ΒΔ με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα επεκταθούν μέχρι το βράδυ στα νησιά του Ιονίου, τη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, ενώ βροχές μέτριας έντασης θα εκδηλωθούν και στην υπόλοιπη Μακεδονία. Λίγα χιόνια επίσης θα πέσουν στα βουνά περίπου πάνω από τα 2000 μέτρα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Νότιοι 5 με 6 Μποφόρ με ενίσχυση από το απόγευμα, ενώ στο Ιόνιο επίσης Νότιοι θα πνέουν 7 με 8 Μποφόρ και στο Βόρειο πέλαγος οι ριπές ίσως αγγίξουν ακόμη και τα 9, ευνοώντας οι μετεωρολογικές συνθήκες και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης κυρίως στα Δυτικά. 
Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από 1 έως 16°C, στα Κεντρικά από 2 έως 18 και στα Νότια από 5 έως 20 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Βόρειου Αιγαίου η μέγιστη θα φτάσει τους 16 με 17 βαθμούς, ενώ στου υπόλοιπου Αιγαίου θα αγγίξει τους 18 με 19 και νοτιότερα στην Κρήτη ακόμη και τους 21°C.



Για τη περιοχή της Αττικής:

Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στην Αττική αναμένεται να είναι βελτιωμένος, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες. Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 18-20 βαθμούς Κελσίου, ενώ νοτιάδες οι άνεμοι, θα πνέουν τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση που δεν αποκλείεται να αγγίζει ακόμα και τα 6 Μποφόρ.


Για Τρίτη 12/03/2024:
Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα συνεχίσουν να σημειώνονται κατά διαστήματα τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο καθώς επίσης και την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, ενώ σταδιακά προς τις μεσημεριανές ώρες θα επεκταθούν στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από το βράδυ στα Δωδεκάνησα. Τις μεσημεριανές ώρες τοπικά ασθενείς βροχές ίσως σημειωθούν και στις Κυκλάδες, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και μάλιστα στην Πελοπόννησο, την Κεντρική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων με τη μορφή τοπικών όμβρων ή και μπορών μικρής διάρκειας κυρίως στα ορεινά, αφού θα υπάρχουν και ενδιάμεσα μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας. Λίγα χιόνια θα σημειωθούν επίσης στα βουνά περίπου πάνω από τα 2000 μέτρα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Νότιοι 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Δυτικοί Νότιοι 3 με 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια από 2 έως 16 και τοπικά 17 βαθμούς, στα Κεντρικά από 4 έως 18 και στα Νότια από 7 έως 20 με 21°C. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 14 με 16 βαθμούς, ενώ στου Αιγαίου θα φτάσει στο Βόρειο πέλαγος τους 15 με 17, στο Κεντρικό τους 18 με 19 και στο Νότιο ο υδράργυρος θα αγγίξει ακόμη και τους 20 με 22°C στην Κρήτη.

Για την περιοχή της Αττικής:

Τη Τρίτη, ο σκηνικό του καιρού στο νομό αναμένεται να παραμένει σε γενικές γραμμές βελτιωμένο με τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία σε υψηλότερες τιμές, δεν αποκλείεται να φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου ακόμα και τους 20-21 βαθμούς Κελσίου, ενώ πιο ήπιοι θα πνέουν οι νοτιάδες, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3-5 Μποφόρ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης που θα παρατηρείται αυξημένη στην ατμόσφαιρα.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι σε γενικές γραμμές άστατος με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες, ενώ στα υπόλοιπα θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μπόρες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη μας από Δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ με τη θερμοκρασία να μην σημειώνει ιδιαίτερη μεταβολή και να φτάνει η μέγιστη τοπικά στα Βόρεια τους 16 βαθμούς, στα Κεντρικά τους 17 και στα Νότια τους 18°C. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων.


Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης 

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου