Ο καιρός το Σαββατοκύριακο: Πως θα υποδεχτούμε τον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου στην Αττική - Αναλυτικά ο καιρός της χώρας

1

 

  Με νεφώσεις αλλά και τοπικά φαινόμενα φτάσαμε σιγά σιγά στα τέλη της εβδομάδας για την Αττική, με τον Σεπτέμβρη να μένει ως ένας μήνας με δύο πολύ μεγάλες κακοκαιρίες. Ενδεικτικά, τόσο ο ''Daniel'' όσο και ''Elias'', επηρέασαν την Αττική, αφήνοντας πίσω τους περισσότερα από 150mm συνολικού υετού, σχεδόν το μισό δηλαδή του μέσου ετήσιου συνολικού υετού για το νομό που βρίσκεται σχεδόν στα 300-400mm! 

Πάμε να δούμε σε αυτό το σημείο, πως αναμένεται να εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες, μπαίνοντας πλέον στον δεύτερο μήνα του Φθινοπώρου, τον Οκτώβριο.

Αύριο Σάββατο (30/09/2023), ο καιρός στην περιοχή της Αττικής αναμένεται να θυμίζει αρκετά τον σημερινό καιρό, με αρκετές νεφώσεις που παροδικά θα πυκνώνουν περισσότερο δίνοντας  κάποια τοπικά ασθενή έως και μέτριας έντασης φαινόμενα κατά τις μεσημεριανές - απογευματινές (κυρίως) ώρες. Η θερμοκρασία στο λεκανοπέδιο δεν φαίνεται να παρουσιάζει κάποια αξιόλογη μεταβολή, με τον υδράργυρο τοπικά να μην ξεπερνάει τους 26-27 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με μέτρια ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4-5 Μποφόρ.

Γενικά αίθριος περιμένουμε να είναι ο καιρός στο νομό τη Κυριακή (01/10/2023), με μικρή πιθανότητα ανάπτυξης τοπικών αραιών νεφώσεων κυρίως τις πρωινές ώρες. Σε ανοδική τροχιά θα αρχίσει να μπαίνει η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, με τον υδράργυρο τοπικά εντός του λεκανοπεδίου να φλερτάρει και πάλι με τους 30 βαθμούς Κελσίου. Βοριάδες θα παραμένουν οι άνεμοι, ενώ η έντασή τους δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4-5 Μποφόρ.

Αρκετά βελτιωμένο αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού στην Αττική μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά του την αρκετή ηλιοφάνεια, τις καλές, για την εποχή, θερμοκρασίες και τους ήπιους ανέμους.


> Αναλυτική Πανελλαδική πρόγνωση από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

-Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά 
-Ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη
-Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες

Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες και πολλές ζημιές, φαίνεται πως δε θα λείψουν οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες κυρίως αύριο τις μεσημεριανές ώρες στα ηπειρωτικά. Παράλληλα θα έχουμε ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο χωρίς η θερμοκρασία να αλλάζει σημαντικά. 
Αναλυτικότερα:

Για αύριο Σάββατο 30/9/2023:
Με τοπικές νεφώσεις θα ξεκινήσει η μέρα, οι οποίες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και θα δώσουν βροχές και καταιγίδες στα Κεντρικά, Δυτικά και Νότια ηπειρωτικά της χώρας, όπως  στην Ήπειρο, τη Νότια Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα(ίσως και την Αττική) και την Πελοπόννησο κυρίως στα γύρω ορεινά. Μικρή πιθανότητα υπάρχει επίσης να πέσουν και κάποιοι τοπικοί όμβροι στα νησιά του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη με μικρή διάρκεια. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί καλός καιρός με αραιές νεφώσεις.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο σε ενίσχυση θα πνέουν Βόρειοι 5 με 6 και τοπικά από το απόγευμα 7 Μποφόρ στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος, ενώ στο Ιόνιο θα είναι επίσης Βόρειοι 2 με 3 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, στα νότια θα κυμανθεί από 18 έως 27°C, στα κεντρικά από 15 έως 25°C  και στα βόρεια από 12 έως 26 και τοπικά 27°C , ενώ στα γύρω ορεινά θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Για Κυριακή 1/10/2023:
Αίθριος με λίγες μόνο νεφώσεις θα μπει ο καινούργιος μήνας, ο Οκτώβριος, σχεδόν σε όλη τη χώρα με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες βαθμιαία θα σταματήσουν από αργά το απόγευμα. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο σε περαιτέρω ενίσχυση θα πνέουν Β-ΒΔ 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ κυρίως στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό πέλαγος, ενώ στο υπόλοιπο θα είναι ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά ασθενείς 1 με 2 Μποφόρ και αργότερα θα ενισχυθούν στα 3 με 5 και τοπικά στο Βόρειο πέλαγος θα φτάνει και τα 6 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία στα νότια θα κυμανθεί από 17 έως 25°C, καθώς στα κεντρικά και βόρεια η ελάχιστη θα φτάσει περίπου 12°C και η μέγιστη θα αγγίξει τους 27 και τοπικά ίσως και τους 28°C, ενώ στα γύρω ορεινά θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

Με βελτιωμένο καιρό χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα θα συνεχίσει ο νέος μήνας και την επόμενη εβδομάδα σε γενικές γραμμές με τους ισχυρούς βοριάδες να κυριαρχούν στο Αιγαίο έως και την Τρίτη, ενώ από κει και έπειτα, λόγω της μικρής τους εξασθένησης θα αρχίσει να ανεβαίνει σιγά σιγά και ο υδράργυρος.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού σύμφωνα  με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία...για να είμαστε παντός καιρού. 

Με εκτίμηση, 
Μιχάλης Τζανακάκης


Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου