Αποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία - Πως θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ώρες στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα

0

 

Μετά από περίπου τρία 24ωρα κακοκαιρίας στη κεντρική και νότια χώρα, ο ''Elias'' σταδιακά μας αποχαιρετά, αφήνοντας πίσω του σημαντικές καταστροφές στη περιοχή του Βόλου, αλλά και σε περιοχές της Β. Εύβοιας. Πάμε να δούμε αναλυτικά πως αναμένεται να εξελιχθεί το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες τόσο για την Αττική, η οποία μέχρι στιγμής έχει επηρεαστεί πολύ λιγότερο από όσο αναμενόταν, όσο και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Αύριο Παρασκευή (29/09/2023) ο καιρός στη περιοχή της Αττικής αναμένεται να είναι γενικά νεφελώδης με διαστήματα ηλιοφάνειας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, την εμφάνισή τους δεν αποκλείεται να κάνουν διάφορα περάσματα με τοπικές βροχοπτώσεις αλλά και σποραδικές καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα. Από το βράδυ ο καιρός φαίνεται να βελτιώνεται σημαντικά. Η θερμοκρασία θα παραμένει σε παρόμοια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ημερών, με τον υδράργυρο τοπικά εντός του λεκανοπεδίου να μην ξεπερνάει τοπικά τους 26-27, ίσως και 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι βόρειοι, θα πνέουν με ήπια ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά στο νότιο Ευβοϊκό τα 5-6 Μποφόρ.

Παρόμοιο αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού και το Σάββατο (30/10/2023) στην Αττική, με αρκετά σύννεφα, διαστήματα με ηλιοφάνεια και πιθανότητα εκδήλωσης παροδικών φαινομένων κατά τις μεσημεριανές ώρες. Η θερμοκρασία φαίνεται να παρουσιάζει σταδιακή άνοδο, με τον υδράργυρο τοπικά εντός του λεκανοπεδίου να φτάνει τοπικά τους 27-28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι βόρειοι, θα πνέουν με ήπια ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4-5 Μποφόρ.

Βελτιωμένος αναμένεται να είναι ο καιρός τόσο τη Κυριακή όσο και στις αρχές της νέας εβδομάδας αλλά και του μήνα, με αρκετή ηλιοφάνεια και σταδιακή περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.


> Η πανελλαδική πρόγνωση από τον Μιχάλη Τζανακάκη:

-Εξασθένηση της πανελλαδικής κακοκαιρίας
-Τοπικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά
-Μικρή ενίσχυση των ανέμων

Μετά τις έντονες βροχές και καταιγίδες που προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες και ζημιές σε Βόρεια Εύβοια και Βόλο, αρχίζει επιτέλους η κακοκαιρία να υποχωρεί με τα φαινόμενα να συνεχίζουν για λίγο ακόμη στα Νοτιοανατολικά προσήνεμα και να περιορίζονται στο Νότιο Αιγαίο. Παράλληλα όμως θα δούμε τοπικά κάποιες θερμικές μπόρες και καταιγίδες στα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές ώρες.
Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά:

Για αύριο Παρασκευή 29/9/2023:
Βελτιωμένος θα είναι αρχικά ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας με εξαίρεση τα Ανατολικά προσήνεμα και το Νότιο Αιγαίο, όπως οι Σποράδες, η Εύβοια, η Κεντρική και Νότια Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), οι Νότιες Κυκλάδες και η Κρήτη όπου εκεί τα φαινόμενα θα συνεχίσουν με μικρότερη ένταση και θα σταματήσουν τελείως έως τις μεσημεριανές ώρες. Από κει πέρα όμως θα πρέπει να αναφερθεί ότι λόγω θερμικών αιτιών θα αναπτυχθούν περεταίρω νεφώσεις στο υπόλοιπο κομμάτι της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες θα δώσουν κατά τόπους βροχές και καταιγίδες στην Χαλκιδική, στην Δυτική Μακεδονία, την Δυτική Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο έως αργά το απόγευμα. Δεν αποκλείεται ορισμένες να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, ενώ θα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και λόγω της χαμηλής ορατότητα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσής τους. Στην υπόλοιπη  χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι στο Κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν Βόρειοι 4 με 5 και τοπικά από το απόγευμα 6 Μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο ασθενείς έως μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ, καθώς στο Ιόνιο θα είναι μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά, αφού στα νότια θα κυμανθεί από 17 έως 26°C, ενώ στα κεντρικά και βόρεια η ελάχιστη θα αγγίξει τους 11°C  και η μέγιστη θα φτάσει τοπικά έως τους 27°C.

Για Σάββατο 30/9/2023:
Με τοπικές νεφώσεις θα ξεκινήσει η μέρα, οι οποίες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και θα δώσουν βροχές και καταιγίδες στα Κεντρικά, Δυτικά και Νότια ηπειρωτικά της χώρας, όπως  στην Ήπειρο, τη Νότια Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα(ίσως και την Αττική) και την Πελοπόννησο κυρίως στα γύρω ορεινά. Δεν αποκλείεται επίσης να πέσουν και κάποιοι τοπικοί όμβροι στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί καλός καιρός με αραιές νεφώσεις.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο σε ενίσχυση θα πνέουν Βόρειοι 5 με 6 και τοπικά από το απόγευμα 7 Μποφόρ στο Κεντρικό και Νότιο πέλαγος, ενώ στο Ιόνιο θα είναι επίσης Βόρειοι 2 με 3 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, στα νότια θα κυμανθεί από 18 έως 27°C, στα κεντρικά από 15 έως 25°C  και στα βόρεια από 12 έως 26 και τοπικά 27°C , ενώ στα γύρω ορεινά θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αυτή αναμένεται να είναι η εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες…για να είμαστε παντός καιρού.

Με εκτίμηση,
Μιχάλης Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.




Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)