Απόψεις: Είναι αυτός ο Ιούλιος, ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών;

0

Είναι τελικά ένας δύσκολος μήνας ο φετινός Ιούλιος;

  Από τις 12-13 Ιουλίου η χώρα μας ξεκίνησε να δοκιμάζεται από το κύμα καύσωνα Κλέων. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς κελσίου, οι άνεμοι κόπασαν και έτσι η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική.

  Τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, μετά από τουλάχιστον 5 ημέρες ακραίων θερμοκρασιών και μετά από μια πολύ μεγάλη περίοδο ξηρασίας, οι άνεμοι ενισχύονται και η πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Αττικής είναι γεγονός. Ο Κουβαράς γίνεται το πρώτο θύμα, με την πυρκαγιά να μαίνεται εκτός ελέγχου για αρκετές ώρες, καίγοντας δάσος και ανθρώπινες περιουσίες μέχρι και την Ανάβυσσο. Απολογισμός; Τουλάχιστον 30.000 στρέμματα γίνονται στάχτη, ενώ την ίδια τύχη έχουν και αρκετές κατοικίες.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μια νέα εστία στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας ξεφεύγει του ελέγχου της πυροσβεστικής φέρνοντας σταδιακά μια τεράστια καταστροφή, με καμμένα δάση και περιουσίες μέχρι και την περιοχή της Μάνδρας Αττικής. Απολογισμός; Τουλάχιστον 110.000 στρέμματα καμμένα.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την παραπάνω πυρκαγιά, ένα άλλο μέτωπο στο Λουτράκι καταφέρνει να κάψει έκταση 13.000 στρεμμάτων και φυσικά πολλές ακόμα κατοικίες.

   Σύμφωνα με τα στοιχεία, από όλες αυτές τις πυρκαγιές πετυχαίνεται ένα θλιβερό ρεκόρ, με 164.000 στρέμματα καμμένα σε 53 ώρες!

   Σαν να μην έφταναν μόνο αυτά, και με τον καύσωνα να συνεχίζει να ψήνει την χώρα, νέα μέτωπα σε Εύβοια, Κέρκυρα και Ρόδο καθιστούν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Ελλάδα καίγεται. Με αντίπαλο μας τον ισχυρό άνεμο, χιλιάδες οικίες γίνονται στάχτη, χιλιάδες χιλιάδων στρέμματα δάσους εξαφανίζονται, ενώ όλος ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση.

  Μέχρι και σήμερα, η μεγαλύτερη καταστροφή παρουσιάζεται στη Ρόδο, με τη φωτιά να καίει για τουλάχιστον 1 εβδομάδα ενώ πραγματοποιήθηκε και η μεγαλύτερη εκκένωση όλων των εποχών για την Ελλάδα, με 19.000 να μετακινούνται από ξηράς και αέρως...

Και τι; Δεν θα υπήρχαν θύματα;

   Δυστυχώς τα θύματα της τραγικής αυτής κατάστασης, πέρα από τα εκατοντάδες ζώα, είναι και οι δύο ήρωες πιλότοι καναντερ, που έπεσαν στην μάχη με τις φλόγες, εχθές, στην περιοχή της Καρύστου. Ακόμα ένας είναι και ο 61χρονος κτηνοτρόφος που εγκλωβίστηκε στις φλόγες...

  Πλέον μια αχτίδα αισιοδοξίας αρχίζει να αχνοφαίνεται. Το κύμα καύσωνα φτάνει στο τέλος του μετά από 12-13 συνεχόμενες ημέρες καιρού "dry, hot and windy".

Το πρόβλημα; Οι άνεμοι παροδικά θα ενισχυθούν...

26.7.2023

 Όλα τα καιρικά νέα βρίσκονται εδώ! Βρείτε μας και στα social για πλούσιο καιρικό περιεχόμενο.

Μείνετε συντονισμένοι!

Weather For Attica

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)