Κάθε σημαντικό παγκόσμιο κλιματικό ρεκόρ έσπασε τόσο τη περσινή όσο και τη φετινή χρονιά σύμφωνα με την δήλωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) τη Τρίτη 19/03, με τον επικεφαλής του να εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τη θερμότητα των ωκεανών καθώς και τη μείωση των πάγων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο μετεωρολογικός οργανισμός του ΟΗΕ, στην ετήσια έκθεσή του για τη κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος, ανέφερε ότι η μέση θερμοκρασία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των 174 ετών καταγραφής, φτάνοντας τους 1,45 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές και οι ταχέως εντεινόμενοι τροπικοί κυκλώνες προκάλεσαν δυστυχία και χάος, ανατρέποντας την καθημερινή ζωή για εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες.
Επιπλέον, θερμοκρασίες των ωκεανών έφτασαν τις θερμότερες των τελευταίων 65 ετών, με πάνω από το 90% των θαλασσών να έχει βιώσει συνθήκες καύσωνα κατά τη διάρκεια του έτους. «Η κοινότητα του WMO κρούει τον κόκκινο συναγερμό στον κόσμο», δήλωσε η γενική γραμματέας του WMO, Σελέστ Σαούλο, η οποία ανέλαβε τη θέση της τον Ιανουάριο, και πρόσθεσε ότι: «Αυτό που είδαμε το 2023, ιδίως με την πρωτοφανή θέρμανση των ωκεανών, την υποχώρηση των παγετώνων και την απώλεια των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία».
Αργότερα, η ίδια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υπερθέρμανση των ωκεανών ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή ήταν «σχεδόν μη αναστρέψιμη» και ενδεχομένως θα χρειαζόταν χιλιετίες για να αντιστραφεί. «Η τάση είναι πραγματικά πολύ ανησυχητική και αυτό οφείλεται στα χαρακτηριστικά του νερού που διατηρούν το θερμικό περιεχόμενο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι η ατμόσφαιρα», είπε χαρακτηριστικά η Σελέστ Σαούλο.
Μεγάλη μείωση των πάγων της Ανταρκτικής
Η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, σε συνδυασμό με την εμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο, ώθησε τον κόσμο σε επίπεδα ρεκόρ το 2023. Ο επικεφαλής του WMO για την παρακολούθηση του κλίματος, Ομάρ Μπαντούρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το 2024 να σημειωθούν νέα ρεκόρ ζέστης, λέγοντας ότι το έτος ύστερα από το φαινόμενο του Ελ Νίνιο είναι συνήθως ακόμη πιο θερμό.
Πάντως, η έκθεση της Τρίτης (19/03) έδειξε μια μεγάλη μείωση των πάγων της Ανταρκτικής, με το ανώτατο επίπεδο να μετράται σε 1 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ - μια έκταση περίπου ισοδύναμη με το μέγεθος της Αιγύπτου. Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών που προκαλεί τη διαστολή του νερού, συνέβαλε στον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά την τελευταία δεκαετία σε σύγκριση με την περίοδο 1993-2002.
Η θερμότητα των ωκεανών ήταν συγκεντρωμένη στον βόρειο Ατλαντικό με θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο στα τέλη του 2023, όπως αναφέρει η έκθεση. Έτσι, οι θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών επηρεάζουν τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα και πολλά είδη ψαριών έχουν καταφύγει βόρεια από την περιοχή αυτή, αναζητώντας ψυχρότερες θερμοκρασίες.
Πηγές: https://wmo.int/ - https://www.ieidiseis.gr/
Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας
Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.