Έρχεται πράγματι ένας Μάρτης ... Γδάρτης; Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία για τον καιρό του τελευταίου μήνα του χειμώνα

2


Με έναν Φλεβάρη να φεύγει ως ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ και με έναν χειμώνα (γενικότερα) που η μέση θερμοκρασία παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειάς του, είναι πλέον αυτονόητο πως όλοι μας έχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε για το αν ο ''χειμώνας'' αυτός θα έχει συνέχεια ή αν έχει έρθει σιγά σιγά η ώρα να τον αποχαιρετήσουμε και επίσημα.

Όπως ήδη έχουμε αντιληφθεί, ο καιρός τις τελευταίες ημέρες του Φλεβάρη μπήκε σε γενικές γραμμές σε μια διαφορετική τροχιά, με βροχές, τοπικές καταιγίδες αλλά και πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας, δίνοντας μια ελπίδα πως ο χειμώνας δεν μας έχει ξεχάσει ή εγκαταλείψει τελείως. Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, οι πρώτες μέρες του νέου μήνα, του Μαρτίου, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα άστατες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μιας και ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα φέρει βροχές, τοπικά ισχυρές καταιγίδες (πιθανότατα ακόμα και στην Αττική) αλλά και πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας που δεν αποκλείεται να έχει ως συνέπεια κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας χώρας.

Θα συνεχιστεί όμως αυτό το άστατο σκηνικό τις πρώτες μέρες του Μαρτίου;

Αν και ακόμα είναι νωρίς να μιλήσουμε για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 5 ημερών, τα πρώτα στοιχεία που έχουμε για το πρώτο 10ήμερο του Μάρτη, θέλουν ένα καιρό γενικά άστατο, με βροχές και καταιγίδες τις πρώτες δύο μέρες του μήνα, μικρά ενδιάμεσα διαλλείματα με βελτιωμένο καιρό και πιθανή σταδιακή αλλά σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τις 5 έως τουλάχιστον και τις 10 Μαρτίου. Φυσικά, αυτό είναι κάτι που μπορεί να μεταβληθεί στις επόμενες ανανεώσεις οπότε δεν παύει να είναι απλά μια υπόθεση.


Ότι αναφέραμε παραπάνω, είναι κάτι που μπορεί εύκολα να φανεί και στο διάγραμμα ensembles του Αμερικανικού προγνωστικού μοντέλου GFS.

Βλέπουμε ότι οι πρώτες δύο μέρες του Μαρτίου χαρακτηρίζονται από καλές (για την εποχή) θερμοκρασίες αλλά και αρκετό υετό, ενώ μετά από ένα μικρό διήμερο διάλειμμα με βελτιωμένο καιρό, σειρά φαίνεται να έχει σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας με κορύφωση τα τέλη του πρώτου 10ημέρου.

Όσον αφορά το διάστημα που ακολουθεί με τις 10 Μαρτίου, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή, αλλά και ενδιαφέρουσα καθώς όλα δείχνουν πως ο χειμώνας ακόμα μπορεί να κάνει αισθητή τη παρουσία του πολύ εύκολα. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό, όμως, θα μπορούν να δοθούν σε νεότερο δημοσίευμα.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου