Οι χιονιάδες που σημάδεψαν την Αττική... Μια αναδρομή στο παρελθόν

0

 


Με τον χειμώνα μέχρι και σήμερα να μην έχει εξελιχθεί με τον καλύτερο τρόπο, οι μνήμες από τους χιονιάδες παλαιότερων ετών στην Αττική, συνεχίζουν να κρατάνε ζωντανές τις ελπίδες πως μπορεί να ζήσουμε τέτοιες παρόμοιες εικόνες και φέτος, μιας και ακόμα ο χειμώνας έχει πολλά να δώσει. Ας πάμε λοιπόν να θυμηθούμε μερικούς από τους μεγαλύτερους χιονιάδες που επισκέφτηκαν ποτέ την Αθήνα.

9 Φεβρουαρίου 1911

Σε αυτή τη κακοκαιρία, τα χιόνια στην Αθήνα δεν έλιωναν για 4 ολόκληρες μέρες, ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Θησείο ήταν - 0.3 βαθμοί κελσίου. 



7 Ιανουαρίου 1929 

Η βαρυχειμωνιά που είχε πέσει στις 7 του μήνα –και συνεχίστηκε στην Αθήνα και την επόμενη μέρα– ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο: οι εφημερίδες της εποχής μιλούν για χιόνι και δριμύ ψύχος στην πρωτεύουσα, όπως και σε ολόκληρη την ανατολική Ελλάδα, όπου επικρατούσαν χιόνια και παγετός, ενώ στη δυτική Ελλάδα ο καιρός ήταν σχετικά καλός για την εποχή, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 8 και 10 βαθμών Κελσίου!



15 Φεβρουαρίου 1934

Η Αθήνα βιώνει έναν από τους μεγαλύτερους χιονιάδες που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της, ο οποίος δημιούργησε αμέτρητα προβλήματα στην πρωτεύουσα. Σε εκείνον τον χιονιά καταγράφηκε η μικρότερη ελάχιστη θερμοκρασία όλων των ετών από τα οποία έχουμε στοιχεία. Στις 16 Φεβρουαρίου 1934, στη Γεωπονική Σχολή, το θερμόμετρο έδειξε -10,4 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλές στέγες σπιτιών ράγισε, ενώ οι κάτοικοι άνω των 30 κλείστηκαν στα σπίτια τους. Σε αντίθεση όμως με τους μεγαλύτερους, τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους προκειμένου να παίξουν χιονοπόλεμο (ή αλλιώς «χιονιές» όπως το αποκαλούσαν), με τα ατυχήματα να ήταν αυξημένα, και τον κόσμο στον σταθμό πρώτων βοηθειών να σχηματίζει τεράστιες ουρές. Αξίζει τέλος να σημειωθεί και  η απειρία της πυροσβεστικής εκείνη τη περίοδο, όταν στη προσπάθεια της να βοηθήσει να λιώσει το χιόνι στο δρόμο, έριχνε νερό με αντλίες, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού το νερό απλά... πάγωνε!



Ιανουάριος 1942

Στον μεγάλο λιμό του '41-'42, μέσα στην Κατοχή, ήρθε να προστεθεί και ένας από τους πιο άγριους χειμώνες, με το θερμόμετρο να πέφτει στους έξι βαθμούς κάτω από το μηδέν. Η Αθήνα πεινούσε και πάγωνε. Η Πρωτοχρονιά του 1942, ήταν μια ''λευκή'' και κρύα μέρα.






25 Ιανουαρίου 1963

Το θερμόμετρο στην Αθήνα κατέβηκε στους -1,4 βαθμούς Κελσίου. Στα λευκά η πρωτεύουσα απ' άκρη σ' άκρη. Την επόμενη ημέρα, η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας είναι -3 βαθμοί Κελσίου και την επομένη χιονίζει ξανά στα βόρεια προάστια.



17 Ιανουαρίου 1964

Σημαντική ήταν και η κακοκαιρία του 1964. Οι χιονοπτώσεις κάλυψαν και πάλι την Αθήνα, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι τραυματίες συνολικά άγγιζαν τους 500. Οι δρόμοι έκλεισαν και το χιόνι στην Ομόνοια, λέγεται πως έφτασε ακόμα και τους 30 πόντους. Σοκ προκάλεσε ο θάνατος οδηγού ταξί στην Αθήνα από το ψύχος μέσα στο ταξί του, όπως και η προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει έναν «άγριο χιονοπόλεμο» από φοιτητές στην Ιπποκράτους.




Ο χειμώνας του 1987

Ο χειμώνας του 1987, θα μπορούσε να είναι ένα κεφάλαιο μόνο του. Μπορεί να έχει καταγραφεί ως «ο χειμώνας του 1987», αλλά η μεγαλύτερη χιονόπτωση συνέβη τον Μάρτιο, που χιόνιζε για ένα δεκαπενθήμερο συνεχόμενα, με μικρά διαλείμματα. Η κακοκαιρία ξεκίνησε λίγο μετά την Καθαρά Δευτέρα και από τις 4 του μήνα άρχισε μια πρωτοφανής σε διάρκεια χιονόπτωση, που επαναλήφθηκε στις 5, 6, 8, 9, 11, 12 και 13 Μαρτίου, με εντονότερα φαινόμενα στις 9 του μήνα. Ήταν ο ψυχρότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί τα τελευταία εξήντα χρόνια στην Ελλάδα. Για την Αθήνα ήταν ο ψυχρότερος των τελευταίων 150 χρόνων. Στο κέντρο, το ύψος του χιονιού είχε ξεπεράσει τους 15 πόντους.



Χειμώνας 1991-1992

Ένας ονειρικός Χειμώνας από κάθε άποψη στην Αθήνα. Χιόνισε σχεδόν 20 μέρες, ενώ το έστρωσε αρκετές από αυτές.







Ιανουάριος 2002

Τον Γενάρη του 2002 έπεσε το πρώτο χιόνι της νέας χιλιετίας, με χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και έντονη τρίωρη χιονόπτωση, με αποτέλεσμα να ντυθεί στα λευκά ολόκληρο το λεκανοπέδιο.





12 Φεβρουαρίου 2004

Ο πρώτος πραγματικά δυνατός χιονιάς για την πρωτεύουσα τη νέα χιλιετία ήρθε μετά τα μεσάνυχτα της 12ης Φεβρουαρίου. Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στις 12 Φεβρουαρίου του 2004, οι Αθηναίοι είχαν ακούσει την πρόγνωση για χιόνι στην Αθήνα, αλλά δεν έμειναν στα σπίτια τους. Η μέρα, η καλύτερα η νύχτα οδηγούσε στις ψησταριές και στα κρεατομάγαζα, όμως το χιόνι κατέβαινε από το βορρά με άγριες διαθέσεις. 
Ένας σημαντικός χιονιάς εξελισσόταν, που άφησε πίσω του εκατοντάδες αποκλεισμένα χωριά, τα περισσότερα από αυτά στην Πελοπόννησο και σημαντικές  καταστροφές στις καλλιέργειες από τον παγετό. Η χώρα παρέλυσε. Κυρίως η χιονοθύελλα έπληξε τη ΒΔ, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Χιόνι έπεσε μέχρι και στη Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας. Το αεροδρόμιο των Σπάτων παρέμεινε κλειστό για πολλές ώρες, ενώ σημαντικά ήταν τα προβλήματα στα εθνικά δίκτυα.
Στην Αττική, οι Αθηναίοι εκεί κάπου στις 8 με 9 το βράδυ, είδαν τις πρώτες νιφάδες. Από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η Ομάδα των αθλητικών συντακτών έπινε ένα νευρικό απέναντι στη Χρήστου Λαδά, στο μαγαζί της Μάιρας. Κάποια στιγμή αυτοί που κατοικούσαν στα βόρεια προάστεια κατάλαβαν πως αν δεν αποχωρούσαν άμεσα, θα έπρεπε να διανυκτερεύσουν στα γραφεία τους.
Καθώς περνούσε η ώρα, οι νιφάδες έγιναν χιονοθύελλα. Η χιονόπτωση συνεχίσθηκε με αμείωτη ένταση για πολλές ώρες. Και η Αττική, ξύπνησε το πρωί βουλιαγμένη στο χιόνι! Ο όγκος χιονιού που είχε πέσει μέσα σε λίγες ώρες ήταν ανάλογος με αυτόν που έπεφτε σε δυο μήνες σε όλη την Ελλάδα!
Όσο πιο Βόρεια, τόσο πιο πολύ χιόνι στους δρόμους. Η Λεωφόρος Μεσογείων θύμιζε Άνκορειτζ... Στην παραλία της Νέας Μάκρης είχε - χωρίς υπερβολή - μισό μέτρο χιόνι! Η κακοκαιρία ήταν αναμενόμενη για τους μετεωρολόγους. Έγκαιρα ενημέρωσαν την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά όπως πάντα, ο κρατικός μηχανισμός προγραμμάτιζε τις ενέργειές του για τον επόμενο χιονιά, που θα ήταν ο τωρινός... Και πραγματικά η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού ήταν και πάλι παροιμιώδης..



23-25 Ιανουαρίου 2006

Μια ιδιαίτερα σημαντική κακοκαιρία για την Αττική, ήταν και εκείνη του Γενάρη του 2006. Τα πρώτα χιόνια άρχισαν να πέφτουν στα βόρεια προάστια το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου, ενώ το κέντρο της Αθήνας ντύθηκε στα λευκά με τουλάχιστον 5 πόντους στρωμένους έπειτα από χιονόπτωση μέτριας έντασης.







16 Φεβρουαρίου 2008

Άλλος ένας χιονιάς που μπορεί μόνος του να είναι ένα μεγάλο θέμα. Το απόγευμα της Παρασκευής 16/2 ξεκίνησε να χιονίζει και να το στρώνει στα βόρεια προάστια και στη συνέχεια άσπρισε όλη η Αττική. Ήταν το εντονότερο φαινόμενο χιονόπτωσης στην Αθήνα –συγκεκριμένα, στα κεντρικά και νότια προάστια– για όλη τη δεκαετία 2000-2010. Η θερμοκρασία έπεσε στους -5 βαθμούς Κελσίου.




Πηγές: antisimvatikos.blogspot.com , lifo.gr, northmeteo.gr
Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας 

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)