Ο καιρός της εβδομάδας: Ψυχρή λίμνη φέρνει νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας στη χώρα - Θα επηρεαστεί και πάλι η Αττική (+πανελλαδική πρόγνωση)

1

 

  Μετά από ένα άκρως καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο, με ηλιοφάνεια, λίγες τοπικές νεφώσεις και θερμοκρασίες που άγγιξαν σε πολλές περιοχές της χώρας ακόμα και τους 37 βαθμούς Κελσίου, το φθινόπωρο φαίνεται να μπαίνει δυναμικά από τις επόμενες ημέρες, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν ένα νέο ισχυρό πανελλαδικό κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά του την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές αλλά και τοπικά ισχυρές καταιγίδες αλλά και τους παροδικά ισχυρούς βοριάδες. 

  Αιτία της κακοκαιρίας αυτής, φαίνεται να είναι μια ψυχρή λίμνη προερχόμενη από την περιοχή της Ιταλίας. Μέσα από την υγρασία που θα μαζέψει από την Αδριατική Θάλασσα αλλά και από το Ιόνιο, θα μπει δυναμικά πάνω από την Ηπειρωτική Ελλάδα, δίνοντας σημαντικά ύψη υετού (βροχοπτώσεων) σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας που ακόμα μετράει τις πληγές της από τις εξαιρετικά ισχυρές βροχοπτώσεις της κακοκαιρίας ''Daniel''.

Πάμε να δούμε αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες:


Αττική

  Αύριο Δευτέρα (25-09-2023), στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στις νοτιότερες περιοχές του νομού. Από το μεσημέρι - απόγευμα και μετά, πιθανότητες για εκδήλωση τοπικών φαινομένων παρουσιάζονται για περιοχές στα δυτικά του νομού. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται πλέον σε πτωτική πορεία, με τον υδράργυρο εντός του λεκανοπεδίου να μην ξεπερνάει κατά τις μεσημεριανές ώρες τους 28-30 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, με ένταση που δεν φαίνεται να ξεπερνάει τοπικά τα 4-5 μποφόρ.

   Τη Τρίτη (26-09-2023) το σκηνικό του καιρού αναμένεται να κινηθεί σε παρόμοια επίπεδα με αυτό της Δευτέρας, με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στις νοτιότερες περιοχές του νομού. Από το απόγευμα και μετά, πιθανότητες για εκδήλωση τοπικών φαινομένων παρουσιάζονται για περιοχές στα βόρεια αλλά και τα δυτικά του νομού, ενώ η θερμοκρασία θα συνεχίζει την καθοδική της πορεία, με τον υδράργυρο εντός του λεκανοπεδίου να μην ξεπερνάει κατά τις μεσημεριανές ώρες τους 26-28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, με ένταση που δεν φαίνεται να ξεπερνάει τοπικά τα 4-5 μποφόρ.

    Τη Τετάρτη και τη Πέμπτη τώρα, όλα τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία θέλουν την Αττική να επηρεάζεται σημαντικά από την κακοκαιρία, χωρίς να αποκλείεται σε περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά του νομού να δούμε για δεύτερη φορά σε αυτό το μήνα υψηλά ποσοστά υετού. Περισσότερα στοιχεία για αυτό ωστόσο αναμένεται να γνωρίζουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες.


> Η πανελλαδική πρόγνωση από τον Μιχάλη Τζανακάκη...


- Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα
- Αισθητή πτώση θερμοκρασίας
- Άνεμοι μέτριοι έως ισχυροί
 
    Σε εξέλιξη βρίσκεται η επερχόμενη κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη χώρα μας, με βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται αυτή τη στιγμή στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Μπαίνοντας, λοιπόν, στη νέα εβδομάδα η ισχυρή αυτή κακοκαιρία θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη κυρίως ηπειρωτική χώρα προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα και ρίχνοντας αισθητά τον υδράργυρο έως και τα τέλη αυτής. Αν και τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα, σε καμία περίπτωση ο υετός που θα πέσει δεν θα είναι ίδιος συγκριτικά με την προηγούμενη κακοκαιρία. Ωστόσο όμως συνιστάται και πάλι μεγάλη προσοχή κυρίως στις ήδη πλυμμηρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, αφού η στάθμη του νερού αναμένεται να ανέβει κι άλλο.

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά:
 
Για αύριο Δευτέρα 25/9/2023:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο στον μεγαλύτερο ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας επηρεάζοντας συγκεκριμένα αρχικά την Ήπειρο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και ύστερα από το μεσημέρι τη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα συμπεριλαμβανομένη και την Αττική, τη Βόρεια Εύβοια και τη Θεσσαλία. Μεγάλη προσοχή λοιπόν για πλυμμηρικά φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις.  
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι μεταβλητοί 3 με 5 Μποφόρ, καθώς στα Βόρεια θα πνέουν ΒΑ φτάνοντας τα 6 με 7 Μποφόρ, ενώ παράλληλα στο Ιόνιο θα πνέουν ΒΔ μέτριας έντασης 4 με 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση, στα νότια θα κυμανθεί από 20 έως 31 , στα κεντρικά από 15 έως 29 και τοπικά ίσως 30 , ενώ στα βόρεια από 11 έως και 27℃.
 
Για Τρίτη 26/9/2023:
Στο ίδιο περίπου μοτίβο θα κυλήσει και η επόμενη μέρα με εξαίρεση τη Μακεδονία και τη Θράκη, βάζοντας στο επίκεντρο επιπλέον η κακοκαιρία και τα νησιά του Ιουνίου και ολόκληρη τη Πελοπόννησο με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, ενώ αναμένεται να επεκταθούν από τις βραδινές ώρες σε Σποράδες, στην υπόλοιπη Εύβοια και την Δυτική Κρήτη. Μεγάλη προσοχή επίσης πάλι στη Θεσσαλία, αφού τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Λάρισας. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι μεταβλητοί 3 με 5 Μποφόρ, καθώς στα βόρεια θα πνέουν ΒΑ φτάνοντας τα 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ, ενώ παράλληλα στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά, αφού στα νότια θα κυμανθεί από 19 έως 29 , στα κεντρικά από 14 έως 27 και τοπικά ίσως 30 , ενώ στα βόρεια από 11 έως και 28℃.
 
Για Τετάρτη 27/9/2023:
Νεφώσεις με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα, κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά, συμπεριλαμβανομένη και την Αττική, την Πελοπόννησο, τις Σποράδες, την Εύβοια και από το βράδυ την Κρήτη και τις Κυκλάδες. Συνιστάται μεγάλη προσοχή κυρίως στους νότιους νομούς της Θεσσαλίας και τη Βόρεια Στερεά, αφού πάλι μεγάλα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας κα αντίστοιχα Ευρυτανίας και Φθιώτιδας.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι ασθενείς 1 με 2 Μποφόρ, καθώς στα Βόρεια θα πνέουν ΒΑ ισχυρής έντασης φτάνοντας τα 6 με 7 Μποφόρ, ενώ παράλληλα στο Ιόνιο θα πνέουν  μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση στα νότια και κεντρικά όπου στα νότια θα κυμανθεί από 17 έως 27 , στα κεντρικά από 12 έως 25 και στα βόρεια από 11 έως και 27℃.
 
Με πιο εξασθενημένα φαινόμενα θα συνεχιστεί η υπόλοιπη εβδομάδα, αφού από την Πέμπτη έως και τα τέλη θα εκδηλώνονται διάσπαρτες βροχές καταιγίδες κυρίως στην Κεντρική και Νότια χώρα. Οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν στο Αιγαίο από την Παρασκευή, ενώ η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
 
Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη νέα εβδομάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων…για να είμαστε παντός καιρού. 

Με εκτίμηση,
Μιχάλης Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου