❄️ Κακοκαιρία «BARBARA» : Έρχεται χιονιάς διαρκείας για την Αττική - Που περιμένουμε τα περισσότερες χιονοπτώσεις

0

 

   Με τα μοντέλα ολοένα και να εναρμονίζονται και τα πιθανά σενάρια πλέον να αρχίζουν να κλειδώνουν, φτάσαμε στο τέλος της Παρασκευής, με τις επόμενες ημέρες να μοιάζουν ικανές για να αποζημιώσουν το μεγαλύτερο μέρος του νομού, μετά από ένα τόσο άσχημο δίμηνο όπως αυτό που μας πέρασε. Σύμφωνα με όλα τα νεότερα στοιχεία, λοιπόν, βρισκόμαστε λίγο πριν από την έναρξη ενός πολυήμερου καιρού χιονιά, που θα φέρει κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, αλλά και βοριάδες που τοπικά δεν αποκλείεται να ξεπερνούν ακόμα και τα 7 μποφόρ. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο και ονόμασε το σύστημα ''BARBARA'', ενώ από αύριο Σάββατο, υποχρεωτικό θα είναι οι οδηγοί να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικά μέσα. Πρόκειται όμως για μια κακοκαιρία που θα μας θυμίζει εκείνες των προηγούμενων ετών; Θα φέρει στρώσιμο μέχρι τις βάρκες; Ένα μέτρο στην Αττική οδό; Όσα από αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν σε αυτή τη φάση θα τα απαντήσουμε στην συνέχεια του άρθρου, αφού πρώτα δούμε πως θα κυλήσει ο καιρός τις επόμενες ώρες.

   Αύριο, ΣΑΒΒΑΤΟ, η μέρα φαίνεται να αρχίζει με τοπικές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Μέσα στη μέρα, δεν αποκλείεται να δούμε κάποιες βροχοπτώσεις στις παραπάνω περιοχές, οι οποίες προς το απόγευμα - βράδυ θα ξεκινήσουν να γενικεύονται και με μορφή τοπικής καταιγίδας. Χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα κάνουν την εμφάνιση τους στα ορεινά του νομού (Πάρνηθα, Κιθαιρώνας, Πεντέλη, (ίσως) τα ψηλά του Υμηττού), ενώ τη νύχτα δεν αποκλείεται να κατεβαίνουν μέχρι και τα υπερβόρεια του νομού. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερη πτώση, αφού ο υδράργυρος στο κέντρο της Αθήνας τους 12-13 βαθμούς κελσίου. Φυσικά στα ορεινά και ημιορεινά του νομού θα είναι αρκετά χαμηλότερη, ενώ επίσης νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, το κρύο θα είναι τσουχτερό. Βόρειοι - βορειοδυτικοί οι άνεμοι, θα πνέουν με ένταση που θα φτάνει τοπικά τα 5-6 μποφόρ.

  Την ΚΥΡΙΑΚΗ, τώρα, ο καιρός, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αλλαγή στο νομό. Τα κύρια χαρακτηριστικά της αλλαγής αυτής θα είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, αλλά και βοριάδες που τοπικά δεν αποκλείεται να ξεπερνούν ακόμα και τα 7 μποφόρ. Από το πρωί της Κυριακής, ο καιρός θα δείχνει βαρύς, με τις νεφώσεις να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του νομού. Τοπικές βροχοπτώσεις ή χιονόνερο δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους στα βόρεια και ανατολικά (κυρίως) του νομού, οι οποίες όμως στα υπερβόρεια του νομού το μεσημέρι και σταδιακά χαμηλότερα, φαίνεται να μετατρέπονται σε χιονοπτώσεις, που κατά περιόδους δεν αποκλείεται να είναι και ισχυρές. Πιθανότητες να δουν ποιοτικές χιονοπτώσεις έχουν και το κέντρο της Αθήνας αργά το βράδυ της Κυριακής αλλά και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (50-70μ). Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα βρίσκεται για πρώτη φορά, αυτό το χειμώνα, στους 5-6 βαθμούς κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση που δεν αποκλείεται να φτάνει ακόμα και 6-7 μποφόρ τοπικά.

  Σημαντικό καιρικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ΔΕΥΤΕΡΑ για την Αττική, αφού σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι χιονοπτώσεις τα ξημερώματα, δεν αποκλείεται, με εξάρσεις και υφέσεις, να φτάνουν ακόμα στα πεδινά τμήματα του νομού, σε περιοχές δηλαδή ακόμα και με μηδενικό υψόμετρο. Μέσα στη μέρα, ο καιρός θα παρουσιάζει ανοίγματα και εκ νέου κλεισίματα κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού, δίνοντας και άλλες χιονοπτώσεις. Σημαντική επιδείνωση δεν αποκλείεται να παρουσιάσει ο καιρός και πάλι κατά τις βραδινές ώρες. «Πολικό» θα είναι το κρύο στο λεκανοπέδιο, με τη θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας να είναι δύσκολο να ξεπεράσει τους 3-4 βαθμούς κελσίου. Οι άνεμοι φαίνεται να πνέουν από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση που δεν αποκλείεται να φτάνει ακόμα και 6-7 μποφόρ τοπικά.

  Εν κατακλείδι, όλα δείχνουν πως οι επόμενες ημέρες θα είναι άκρως χειμωνιάτικες για όλον το νομό, ενώ δεν αποκλείεται να ζήσουμε και μια αξιόλογη χιονοκακοκαιρία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά (!), κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα της Αθήνας. Δεν θα ήταν σωστό να συγκρίνουμε κακοκαιρίες μεταξύ τους, γιατί η κάθε μία διαφέρει από την άλλη, όμως η άποψή μου είναι πως δεν θα μπορέσει να πλησιάσει τις δύο προηγούμενες κακοκαιρίες σε ένταση για όλες τις περιοχές, κάτι όμως που θα καταφέρει και μάλιστα και με το παραπάνω, σε διάρκεια, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, δείχνει να μας επηρεάζει για τουλάχιστον 3 ημέρες. 

  Όπως και να έχει όμως, ο καιρός δεν παύει να έχει τον τελευταίο λόγο και σε μια περιοχή όπως αυτή της Αττικής είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις κάτι με ακρίβεια, οπότε καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, να μην υποτιμάμε την ένταση των φαινομένων, να υπακούμε στις οδηγίες των αρχών και παράλληλα να ενημερωνόμαστε σωστά και έγκαιρα.

Αναλυτικά τα πιθανά υψόμετρα χιονοστρώσεων θα αναλυθούν αύριο που τα στοιχεία θα είναι ακόμα πιο σταθερά. 

Μείνετε συντονισμένοι!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)