Μεσοπρόθεσμη πρόγνωση: Χωρίς ιδιαίτερη ζέστη και με τοπικά ισχυρά φαινόμενα περιμένουμε να κυλήσουν οι πρώτες μέρες του Ιουλίου - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο 15ήμερο του μήνα

0

 

Μετά από έναν εξαιρετικά θερμό Ιούνιο με θερμοκρασιακές αποκλίσεις ακόμα και +4 με +5°C στο σύνολο της χώρας μας, οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αναμένεται να διαφέρουν σημαντικά, με τον υδράργυρο έστω και πρόσκαιρα να παρουσιάζει πτώση και με τοπικά ισχυρά φαινόμενα να εκδηλώνονται σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Παρακάτω θα δούμε μια αναλυτική εκτίμηση σχετικά για το σκηνικό του καιρού του πρώτου 15ήμερου του Ιουλίου.

Για να προχωρήσουμε σε αυτή την εκτίμηση, χωρίσαμε το 15ήμερο αυτό σε τρία διαστήματα των 5 ημερών.

01 - 05 Ιουλίου 2024
Κατά τη διάρκεια του πρώτου μας διαστήματος, αναμένεται αρχικά βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πυκνότερες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, οπότε και δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται τοπικοί όμβροι αλλά και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του βόρειου Ιονίου (01-02/07). Σταδιακή επιδείνωση του καιρού περιμένουμε από τις 03/07, με αρκετές νεφώσεις και τοπικά ισχυρά φαινόμενα αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη και στη συνέχεια και στα υπόλοιπα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα. Στις 04/07 περιμένουμε γενικευμένα άστατο καιρό στη χώρα μας, με αρκετές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Σταδιακή εκ νέου βελτίωση του καιρού περιμένουμε στο τέλος τους πρώτου μας διαστήματος (05/07) με περιορισμό των φαινομένων στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα και γρήγορη γενική εξασθένηση. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι η Αφρικανική σκόνη θα κάνει και πάλι αισθητή τη παρουσία της (με μέτρια μεταφορά) για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην αρχή του διαστήματος (01-02/07).

Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος περιμένουμε να βρίσκεται αρχικά σε υψηλότερα, του μέσου όρου, επίπεδα (01-02/07), με μέγιστες τιμές που δεν αποκλείεται να αγγίζουν τοπικά στα κεντρικά ηπειρωτικά ακόμα και τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου διαστήματος (03-05/07), η θερμοκρασία περιμένουμε να παρουσιάσει σημαντική πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, με τις μέγιστες τιμές να μεταβάλλονται τοπικά ακόμα και κατά -10 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι περιμένουμε αρχικά να πνέουν ενισχυμένοι μόνο στο νότιο Αιγαίο, βόρειοι - βορειοδυτικοί (01-02/07), ενώ στη συνέχεια οι βοριάδες θα επηρεάζουν σημαντικά κυρίως το Ιόνιο (ριπές μέχρι και 6 με 7 Μποφόρ)

Υψηλός αναμένεται να είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς τόσο κατά τις πρώτες ημέρες του διαστήματος αυτού (01-02/07) όσο και κατά το τέλος του (05/07).

06 - 10 Ιουλίου 2024
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου διαστήματος, ο καιρός περιμένουμε να είναι ιδιαίτερα βελτιωμένος για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς τα τελευταία στοιχεία προβλέπουν πολλή ηλιοφάνεια και λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Πιθανή είναι η επιστροφή της αστάθειας κατά τα τέλη αυτού του διαστήματος (09/07) με τοπικούς όμβρους κυρίως στα βόρεια ορεινά.

Θερμοκρασιακά, ο υδράργυρος περιμένουμε να παρουσιάσει εκ νέου ανοδική μεταβολή, με τις μέγιστες τιμές του γρήγορα να φτάνουν κοντά στους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου κυρίως για περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, ενώ περαιτέρω άνοδο αναμένουμε από τις 09/07 και μετά, με μέγιστες τιμές που δεν αποκλείεται και πάλι να ξεπερνούν τοπικά ακόμα και τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Σταδιακή εξασθένηση περιμένουμε να παρουσιάσουν παράλληλα και οι βοριάδες στο Ιόνιο, ενώ δεν αποκλείεται να πνέουν ενισχυμένοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, επηρεάζοντας παράλληλα τα ανατολικά προσήνεμα και τα νησιωτικά τμήματα του κεντρικού και νότιου Αιγαίου με ριπές έως και 7 με 8 Μποφόρ.

11 - 15 Ιουλίου 2024*
Τέλος, κατά τη διάρκεια του τρίτου διαστήματος, ο καιρός δεν αποκλείεται να θυμίζει αρχές καλοκαιριού, με επιστροφή της αστάθειας φέρνοντας βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες κυρίως σε περιοχές της βόρειας χώρας. 

Θερμοκρασιακά, τα σενάρια από τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν τιμές υψηλότερες από αυτές του μέσου όρου.


Τοπικά ενισχυμένοι ενδέχεται να πνέουν οι άνεμοι στα πελάγη μας.

*Οτιδήποτε αναγράφεται εδώ αποτελεί μια απλή εκτίμηση και η αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) weatherforattica.gr .

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)