Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Σήμερα η πρώτη μέρα του καλοκαιριού και η μεγαλύτερη ημέρα του έτους - Πόσο θα παραμείνει ο ήλιος στον ουρανό

0

 

Μόλις λίγες ώρες απέμειναν από το θερινό ηλιοστάσιο 2024, το οποίο είναι σήμερα Πέμπτη (20/6) και ώρα 23:50, κάτι που σηματοδοτεί και την έλευση του φετινού καλοκαιριού.

Βέβαια, μιλάμε για την έλευση του καλοκαιριού αστρολογικά καθώς μετεωρολογικά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε… καταλάβει τον ερχομό του, με τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς να μας έχει ήδη «επισκεφθεί».

Επιστρέφοντας όμως στα του θερινού ηλιοστασίου, πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη ημέρα της χρονιάς αλλά και την «επίσημη» τουλάχιστον μετεωρολογικά έναρξη του καλοκαιριού, για το βόρειο ημισφαίριο της Γης, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Μάλιστα, φέτος το θερινό ηλιοστάσιο συνδυάζεται με την «πανσέληνο της φράουλας», την πανσέληνο του Ιουνίου δηλαδή που θα λάβει χώρα το Σάββατο 22 Ιουνίου, οπότε και το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο σκουρόχρωμο, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη μετά το ηλιοστάσιο.

Η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου
Από τις 20 Ιουνίου και μετά, οι μέρες σιγά - σιγά θα μικραίνουν μέχρι να εξισωθούν με τις νύχτες, κάτι που θα συμβεί κατά τη λεγόμενη φθινοπωρινή ισημερία.

Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο η Πέμπτη θα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Ο υπολογισμός του έτους βασίζεται ως γνωστόν στην ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Η τροχιά αυτή, που δημιουργεί τη διαδοχική εναλλαγή των εποχών του έτους, έχει τέσσερα καθοριστικά σημεία: την εαρινή ισημερία (20 ή 21 Μαρτίου), το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου), τη φθινοπωρινή ισημερία (22 ή 23 Σεπτεμβρίου) και το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 ή 22 Δεκεμβρίου).


Οι ημερομηνίες αυτές ισχύουν για το Βόρειο Ημισφαίριο και οι αντίστροφες για το Νότιο.

Κάθε χρόνο στις 20 ή 21 Ιουνίου (21 Ιουνίου 2023), ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο. Έτσι, παρατηρείται η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου για το βόρειο και αντιστρόφως η μικρότερη ημέρα για το νότιο ημισφαίριο.

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)