Ιούνιος 2007: Όταν τα θερμόμετρα έδειξαν 47,5°C και τα τσιμέντα «έλιωναν» - Ήταν ένας από τους ισχυρότερους καύσωνες της μεταπολεμικής περιόδου

0

 

Και ενώ διανύουμε μια περίοδο αρκετά υψηλών θερμοκρασιών για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τον υδράργυρο να βρίσκεται 5 με 6 βαθμούς (τουλάχιστον) υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα της εποχής, θα πάμε σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε έναν ακόμα θερμό Ιούνη, τότε που ένα κύμα καύσωνα κατά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα κατάφερε να εκτοξεύσει τον υδράργυρο ακόμα και στους 47.5°C.

Ο καύσωνας του Ιουνίου του 2007, που συνδέθηκε με την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, ήταν ο ισχυρότερος μεταπολεμικά καύσωνας που απασχόλησε τη χώρα μας Ιούνιο μήνα. 

Συγκεκριμένα, αυτό το κύμα αφόρητης ζέστης έχει μείνει στην ιστορία γιατί συνδέθηκε με δραματικά γεγονότα που όπως ήταν φυσικό πήραν πολιτικές διαστάσεις. Από τις 23 μέχρι και τις 28 Ιουνίου ο υδράργυρος έδειχνε 47.5 °C στην Αττική και στο Άργος 46.4 °C. 




Ακριβώς δύο μήνες αργότερα ολόκληρη η χώρα είχε παραδοθεί στις φλόγες και το κράτος μοιάζε ανήμπορο να ανταπεξέλθει.

Στις 24 Αυγούστου και ενώ οι θερμοκρασίες ήταν στα ύψη, στη Ζαχάρω Ηλείας ξέσπασε πυρκαγιά σαρώνοντας τελικά όλο το νομό. Η φωτιά άφησε πίσω της δεκάδες θύματα και μια τεράστια διαμάχη περί ευθυνών. 

Λίγο νωρίτερα (τέλη Ιουνίου) η Πάρνηθα είχε παραδοθεί και εκείνη στις φλόγες με τους κατοίκους της Αττικής να κλείνονται στα σπίτια τους λόγω της δύσπνοιας από τη φωτιά και τα αποκαΐδια που έφταναν στα μπαλκόνια τους. 



Ο απολογισμός κόβει την ανάσα και στη χώρα κηρύσσεται εθνικό πένθος. Συνολικά χάθηκαν 84 συνάνθρωποί μας, 6.000 έμειναν άστεγοι, 60.000 ζώα βρήκαν φρικτό θάνατο, 1.500 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη. Χαρακτηρίστηκε «μαύρο καλοκαίρι».

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)