Η χρονιά που το καλοκαίρι δεν ήρθε... ποτέ - Τι συνέβη το 1816 και εξαφανίστηκε το καλοκαίρι

 

Μπαίνοντας σταδιακά στην εποχή του καλοκαιριού ή αλλιώς στην εποχή του θέρους, όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί για το πως θα ήταν η ζωή μας σε έναν κόσμο που το καλοκαίρι δεν θα ερχόταν ποτέ. Και ενώ μπορεί αυτό να ακούγεται σαν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σας πληροφορούμε πως δεν είναι έτσι καθώς είναι κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν και δημιούργησε τεράστια προβλήματα.

Αναφερόμαστε φυσικά στο ανύπαρκτο καλοκαίρι του 1816. Όταν η ζέστη δεν ήρθε ποτέ, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου ξεχασμένο στον χειμώνα.

“Η χρονιά χωρίς καλοκαίρι” (όπως αποκαλείται) ήταν αποτέλεσμα μιας ισχυρής έκρηξης του ηφαιστείου Ταμπόρα στο νησί Σουμπάουα της Ινδονησίας στις 10 Απριλίου 1816, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 70 χιλιάδες άνθρωποι. Ημερολογιακά, είχε ήδη μπει η άνοιξη. Η ξαφνική αυτή έκρηξη όμως έκανε την εποχή ασυνήθιστα ψυχρή, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. 

«Η έκρηξη του όρους Ταμπόρα, τον Απρίλιο του 1815, ήταν από τις πιο ισχυρές της τελευταίας χιλιετίας» δήλωσε ο Άντριου Σούρερ, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητικός συνεργάτης στη Σχολή Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, προσθέτοντας: «Είχε τεράστιο αντίκτυπο σε τοπικό επίπεδο, καταστρέφοντας το νησί Σουμπάουα».

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν αυτές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, όπου λόγω των χιονοπτώσεων και του ολικού παγετού ακόμα και τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, οι καλλιέργειες καταστράφηκαν και οι αγρότες έσφαξαν τα ζώα τους διότι δεν είχαν τροφή για να τους δώσουν. Παράλληλα, προκλήθηκαν λιμοί καθώς και επιδημίες χολέρας.


Η Έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που η ηφαιστειακή στάχτη εξαπλώθηκε 1.300 χιλιόμετρα από το σημείο μηδέν. Το ηφαίστειο σταμάτησε να βρυχάται στις 15 Ιουλίου 1815, αλλά ο καπνός εξακολουθούσε να είναι πυκνός πάνω από την κορυφή του έως τις 23 Αυγούστου του ίδιου έτους.  Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιρλανδία από τις 153 ημέρες της περιόδου Μαΐου-Σεπτεμβρίου τις 142 ημέρες έβρεχε καταρρακτωδώς, ενώ στην Αγγλία ο μέσος όρος θερμοκρασίας κυμάνθηκε στους 13,37 βαθμούς. 

Ήταν το τρίτο πιο ψυχρό καλοκαίρι από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, δηλαδή από το 1659.Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Γαλλία και στην Αυστρία 200.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα και από τις επιδημίες χολέρας και τύφου, ενώ οι πάγοι της Αρκτικής καθώς και οι παγετώνες των Άλπεων μεγάλωσαν. ενώ αντιθέτως το καλοκαίρι στην Ουκρανία θεωρήθηκε και ζεστό....

Στις 4 Ιουνίου σημειώθηκε παγετός στο Κονέκτικατ και στις 8 Ιουνίου χιόνισε στη Νέα Υόρκη! 

Μέχρι τις 23 Αυγούστου πάγωναν διαδοχικά όλες οι πόλεις. Συγκοινωνία δεν υπήρχε, τα καυσόξυλα τελείωναν και τα αποθέματα τροφής στέρευαν....

Οι πλημμύρες έπνιξαν όλες τις καλλιέργειες, ενώ λόγω της ηφαιστειακής σκόνης το χιόνι στην Ουγγαρία είχε καφέ χρώμα και στην Ιταλία κόκκινο.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη