Αναλυτική πρόγνωση: Θερμό διήμερο με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών και Αφρικανική σκόνη - Που θα καταγραφούν οι υψηλότερες τιμές και ποιοι θα την... γλιτώσουν

0

 

Με τις θερμές αυτές αέριες μάζες από την Αφρική να βρίσκονται πάνω από τη χώρα μας και με ασθενείς έως μέτριους ανέμους στα πελάγη φαίνεται πως ο υδράργυρος θα ανέβει ακόμα περισσότερο αύριο και την Πέμπτη, αγγίζοντας τοπικά κυρίως στην Κεντρική και Νότια  ηπειρωτική χώρα ακόμη και τους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου. Στα Βόρεια θα φτάσει τοπικά τους 35 με 37, ενώ γενικά από πλευράς φαινομένων δεν θα υπάρξει κάτι αξιόλογο παρά μόνο κάποιες αραιές νεφώσεις την Πέμπτη που ίσως δώσουν λίγες ασθενείς βροχές στα ορεινά.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 12/06/2024:  
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα Δυτικά.  
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες δευθύνσεις 2 με 3 Μποφόρ και στα Νότια Δυτικοί έως 4 με 5 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι μεταβλητοί που δε θα ξεπερνούν τα 2 με 3 Μποφόρ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης. 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περεταίρω άνοδο όλη τη χώρα και θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 14 έως 35 με 36 και τοπικά 37°C, στα Κεντρικά από 15 έως 38 με 39 και τοπικά 40 με 41 στον Θεσσαλικό κάμπο και στα Νότια από 17 έως 39 με 41 και τοπικά ακόμη και 43 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 31 με 33 και τοπικά στα Ανατολικά τους 34 βαθμούς, ενώ νοτιότερα στην Κρήτη θα φτάσει ακόμη και τους 37 με 39°C.


> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Τετάρτη, στην Αττική περιμένουμε αρκετή ηλιοφάνεια, με λίγες αραιές νεφώσεις κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου ακόμα και τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου (ίσως τοπικά και τους 41 βαθμούς), ενώ οι μέγιστες τιμές στα παραθαλάσσια τμήματα θα βρίσκεται 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, τοπικά έως και 4 Μποφόρ. Αξίζει να σημειώσουμε πως αναμένεται μέση μεταφορά Αφρικανικής σκόνης


Για την Πέμπτη 13/06/2024:
Λίγες αραιές νεφώσεις θα υπάρχουν αρχικά πιο πυκνές στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια που ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους στα ηπειρωτικά ορεινά της Βόρειας Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Αργότερα θα πυκνώσουν και στα Νότια και ίσως βρέξει για λίγο και στην ορεινή Πελοπόννησο, ενώ στα υπόλοιπα θα επικρατεί γενικά ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα είναι ασθενείς έως μέτριοι μεταβλητοί 2 με 4 Μποφόρ, ενώ οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 17 έως 35 με 36 και τοπικά 37°C, στα Κεντρικά από 18 έως 38 με 39 και τοπικά 40 με 41 στον Θεσσαλικό κάμπο και στα Νότια από 19 έως 39 με 41 και τοπικά ακόμη και 43 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Από την άλλη, στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα ανέβει κι άλλο και θα αγγίξει τους 35 με 37, ενώ νοτιότερα στην Κρήτη θα φτάσει ακόμη και τους 38 με 40°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Πέμπτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό περιμένουμε να παραμένει βελτιωμένο, με λίγες αραιές νεφώσεις τοπικά πιο αυξημένες και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, θα φτάνει εντός του λεκανοπεδίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι μέγιστες τιμές στα παραθαλάσσια τμήματα θα βρίσκεται 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, τοπικά έως και 5 Μποφόρ. Αξίζει να σημειώσουμε πως αναμένεται μέση μεταφορά Αφρικανικής σκόνης


Από την Παρασκευή τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως θα έχουμε ανατροπή των δεδομένων κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα, αφού αναμένεται να μας επηρεάσει μία σύντομη διαταραχή που θα προκαλέσει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με γρήγορη βελτίωση από το βράδυ. Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρξει ένα γρήγορο πέρασμα ασθενών βροχοπτώσεων και από τη Νότια Ελλάδα διώχνοντας έτσι τις πολύ θερμές αυτές αέριες μάζες νοτιότερα και δροσίζοντας λίγο την ατμόσφαιρα. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)