Ο καιρός της νέας εβδομάδας: Προ των πυλών ισχυρό κύμα καύσωνα - Που θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς υδράργυρος και πόσο θα διαρκέσει το κύμα

0

 

Με πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική φαίνεται πως θα μπει η νέα εβδομάδα για το σύνολο της χώρας,  οι οποίες θα μας επηρεάσουν για το επόμενο  τετραήμερο τουλάχιστον φέρνοντας τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού και ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε ορισμένες περιοχές ακόμη και στους 41 με 43 βαθμούς. Από την άλλη δε θα λείψουν κάποιες αστάθειες αύριο στα Κεντρικά και Βόρεια που ίσως δώσουν τοπικές βροχές στα ορεινά κατά τις θερμές ώρες, ενώ τις υπόλοιπες μέρες θα περιοριστεί σημαντικά, με τους ανέμους στα πελάγη μας να εξασθενούν.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα 10/06/2024:  
Αίθριος θα είναι ο καιρός σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ λίγες αραιές νεφώσεις θα υπάρξουν  στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια που κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν και ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά της Μακεδονίας.  
Οι άνεμοι στο Αιγαίο σε εξασθένηση θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ και στα Ανατολικά και Νότια Δ-ΒΔ έως 4 με 5 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν επίσης μεταβλητοί που δε θα ξεπερνά τα 3 με 4 Μποφόρ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης. 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο όλη τη χώρα και θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 15 έως 33 με 35°C, στα Κεντρικά από 16 έως 35 με 37 και τοπικά 38 με 39 στον Θεσσαλικό κάμπο και στα Νότια από 17 έως 34 με 36 και τοπικά 37 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 28 με 30 και τοπικά στα Ανατολικά και Νότια τους 31 με 32°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, το σκηνικό του καιρού στο νομό περιμένουμε να είναι γενικά αίθριο, χωρίς ωστόσο να λείπουν και λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου ακόμα και τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, τοπικά έως και 4 Μποφόρ.


Για Τρίτη 11/06/2024:
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις 2 με 4 Μποφόρ και στα νότια Δ-ΝΔ έως 5 με 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι μεταβλητοί 2με 3 Μποφόρ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.
Η θερμοκρασία σε περεταίρω άνοδο, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 14 έως 35 με 36 και τοπικά 37°C, ενώ στην Κεντρική και Νότια από 16 έως 38 με 39 και τοπικά 40 με 41 βαθμούς. Στις παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 29 με 31 και τοπικά στα Ανατολικά και Νότια τους 32 με 33°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό περιμένουμε να παραμένει βελτιωμένο, με αρκετή ηλιοφάνεια καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο, θα φτάνει εντός του λεκανοπεδίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου, χωρίς να αποκλείεται τοπικά να δούμε ακόμα και 40 βαθμούς. (Στις παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα βρίσκεται 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα). Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες - νοτιοδυτικές διευθύνσεις, τοπικά έως και 4 Μποφόρ.


Οδεύοντας, λοιπόν, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, την Τετάρτη και την Πέμπτη φαίνεται πως ο υδράργυρος θα ανέβει λίγο ακόμα κυρίως στα Κεντρικά και Νότια αγγίζοντας τοπικά ακόμη και τους 42 με 43°C, ενώ από την Παρασκευή σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ο καύσωνας αυτός θα σπάσει, αφού θα μπει ένα ελαφρύ βοριαδάκι και θα ρίξει λίγο τη θερμοκρασία κυρίως στα Κεντρικά και Βόρεια. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)