Παραμένουν στα ύψη οι θερμοκρασίες και αύριο Τετάρτη στη χώρα: Σταδιακή υποχώρηση του υδραργύρου από τη Πέμπτη - Αναλυτική πρόγνωση καιρού

1

 

Συνεχίζονται και αύριο Τετάρτη οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας με τον υδράργυρο να φτάνει τοπικά ακόμη και τους 38°C, ενώ από την Πέμπτη μπαίνοντας αυτό το ελαφρύ βοριαδάκι στα πελάγη μας φαίνεται πως θα δροσίσει  ρίχνοντας τη θερμοκρασία κοντά στους 33 με 35 βαθμούς. Από την άλλη, δε θα λείψουν και οι  αστάθειες κατά τις θερμές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, προκαλώντας τοπικές βροχές αλλά και καταιγίδες σύντομης διάρκειας.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 05/06/2024:  
Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα δυτικά και βόρεια, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής και Ανατολικής Πελοποννήσου, ενώ πιο αξιόλογες θα είναι σε Ήπειρο και Θεσσαλία. Κάποιες μπόρες τοπικού χαρακτήρα ίσως εκδηλωθούν και στα νησιά του Ιονίου, ενώ δεν αποκλείεται να βρέξει και στο νομό Χαλκιδικής. Τα φαινόμενα θα είναι μικρής διάρκειας, αφού σύντομα μέχρι νωρίς το βράδυ θα σταματήσουν. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 Μποφόρ και στα ΝΑ ΒΔ έως 4 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Βόρειοι 3 με 4 Μποφόρ και τοπικά στα νότια έως 5 Μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 11 έως 33 με 35°C, στην Κεντρική από 13 έως 34 με 36 και στη Νότια από 15 έως 36 και τοπικά 38 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 28 με 30, ενώ στου Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 32 με 34°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Τετάρτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό περιμένουμε να είναι άκρως καλοκαιρινό, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου ακόμα και τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί και από το απόγευμα νότιοι, τοπικά έως και 4 Μποφόρ.


Για Πέμπτη 06/06/2024:
Από νωρίς το πρωί στα δυτικά και κεντρικά θα υπάρξουν λίγες παροδικές νεφώσεις, οι οποίες ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές σύντομης διάρκειας σε Ήπειρο και Θεσσαλία. Στα υπόλοιπα θα είναι γενικά αίθριος, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και της Πελοποννήσου με πιθανότητα επίσης εκδήλωσης και χαλαζοπτώσεων. Δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες μπόρες και στα ορεινά της Κεντρικής Εύβοιας, ενώ τα φαινόμενα μέχρι νωρίς το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν και θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια έως 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν 5 με 6 και στα ανοιχτά τοπικά έως 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 13 έως 30 με 31°C, στην Κεντρική από 15 έως 32 με 33 και στη Νότια από 17 έως 34 με 35  βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 29 με 31, ενώ στου Αιγαίου λόγω του βορείου ρεύματος δε θα ξεπεράσει τους 26 με 28 με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 32 με 34°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Πέμπτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι σε γενικές γραμμές νεφελώδης χωρίς ωστόσο να λείπουν και κάποια διαστήματα ηλιοφάνειας. Μικρή πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα ασθενούς έντασης υπάρχει για νωρίς το πρωί κυρίως στα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου ακόμα και τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί - βορειοανατολικοί, τοπικά έως και 5 Μποφόρ.


Από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από πλευράς φαινομένων φαίνεται πως ο καιρός θα κυλήσει περίπου στο ίδιο μοτίβο, αφού δε θα λείψουν οι μεσημεριανές αστάθειες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περεταίρω πτώση με του βοριάδες να επιμένουν πνέοντας με μέτρια έως ισχυρή ένταση στα πελάγη μας. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου