Άστατος κατά τόπους ο καιρός το Σαββατοκύριακο με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Που θα σημειώνονται τα φαινόμενα

0

 

Με άστατο καιρό φαίνεται πως θα κυλήσει το Σαββατοκύριακο αυτό, αφού το Σάββατο λόγω της μεσημεριανής αστάθειας, προβλέπονται κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά βροχές και καταιγίδες κατά τις θερμές ώρες, ενώ την Κυριακή από το πρωί τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε νησιωτικά και παραθαλάσσια τμήματα της Κεντρικής και Νότιας χώρας. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί ηλιοφάνεια, ενώ οι βοριάδες στα πελάγη μας θα ενισχυθούν ρίχνοντας τον υδράργυρο κάτω από τους 30°C.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Σάββατο 25/05/2024:  
Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Κεντρικής Στερεάς, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτική και Κεντρικής Μακεδονίας. Αργότερα προς το βράδυ βροχές θα σημειωθούν και στα νησιά του Ιονίου, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιες μπόρες στα Δυτικά και Νότια παραθαλάσσια τμήματα της Πελοποννήσου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ΝΑ έως 6 με 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά ασθενείς μεταβλητοί που αργότερα θα στραφούν σε Δ-ΒΔ 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 09 έως 26 με 27°C, ενώ στην Κεντρική και Νότια από 11 έως 28 με 29 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 24 με 26, ενώ νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη θα αγγίξει τους 27 με 28°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Σάββατο, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι σε γενικές γραμμές νεφελώδης, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό, τα οποία θα είναι περισσότερα και μεγαλύτερης διάρκειας κατά τις πρωινές ώρες. Μικρή είναι η πιθανότητα για τοπικά ασθενή φαινόμενα στα βόρεια κυρίως του νομού κατά τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, κατά βάση ήπιοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4 με 5 Μποφόρ.


Για Κυριακή 26/05/2024:
Από τα ξημερώματα και νωρίς το πρωί βροχές μέτριας έντασης και σποραδικές καταιγίδες θα σημειώνονται στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), τις Σποράδες και την Εύβοια, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται πιο τοπικά και πιο εξασθενημένα, με εξαίρεση τα Δυτικά που εκεί θα στα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Τοπικές βροχές ασθενής έντασης και μικρής διάρκειας θα εκδηλωθούν επίσης το μεσημέρι στο Νότιο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα τα όποια φαινόμενα θα έχουν σχεδόν σταματήσει. Στα υπόλοιπα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν και θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν ΒΔ μέτριοι 3 με 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, θα σημειώσει περεταίρω πτώση, αφού στην ηπειρωτική χώρα η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 24 με 25°C, ενώ στα νησιωτική τους 21με 23, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα φτάσει τους 24 με 26°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή, το σκηνικό του καιρού στο νομό περιμένουμε να παραμένει συννεφιασμένο, χωρίς ωστόσο να αναμένονται τοπικά φαινόμενα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Η θερμοκρασία σε περεταίρω, σημαντική πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, κατά βάση ήπιοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 4 με 5 Μποφόρ.


Από τη νέα εβδομάδα, τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με τους ισχυρούς Βοριάδες ωστόσο να επιμένουν και τη Δευτέρα στα πελάγη μας, ενώ σταδιακή εξασθένηση φαίνεται πως θα παρουσιάσουν από την Τρίτη ανεβάζοντας πάλι τον υδράργυρο στους 30 με 32°C.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)