Γενικά βελτιωμένος ο καιρός στη χώρα τις επόμενες ημέρες με λίγες μόνο μεσημεριανές αστάθειες στα ορεινά - Έρχεται το βαθύ καλοκαίρι;

0

 

Με τοπικές αστάθειες στην ατμόσφαιρα φαίνεται πως θα κυλήσει η υπόλοιπη εβδομάδα τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη στη χώρα μας, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τοπικές μπόρες και καταιγίδες κατά τις θερμές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί κατά βάση ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι αρχικά Δυτικοί στρεφόμενοι ύστερα σε Νότιους, ενώ η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα φτάνει τοπικά τους 30 με 31°C.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Τετάρτη 29/05/2024:  
Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Χαλκιδικής και της Θράκης. Πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών μπορών έχει και η Ήπειρος με την Δυτικά Στερεά, την Κεντρική Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου και την Κεντρική Εύβοια, ενώ τοπικά ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στην Κρήτη κυρίως σε ορεινές περιοχές. Αργότερα προς το βράδυ τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί κυρίως ηλιοφάνεια.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις ασθενείς 2 με 3 και στο Νότιο πέλαγος Δυτικοί έως 5 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν επίσης Δυτικοί 2 με 3 και στα Νότια έως 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 06 έως 25 με 26°C, στην Κεντρική από 07 έως 27 με 28 και στη Νότια από 08 έως 29 με 30 και τοπικά 31 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 22 με 24, ενώ νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 25 με 26°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Τετάρτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό περιμένουμε να είναι βελτιωμένο, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες πιθανές νεφώσεις κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, κατά βάση ήπιοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3 με 4 Μποφόρ.


Για Πέμπτη 30/05/2024:
Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα Δυτικά θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις οι οποίες ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές που σύντομα θα διαλυθούν και ο καιρός θα ανοίξει. Στα υπόλοιπα θα είναι αίθριος, ενώ κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Πιθανότητα για τοπικές μπόρες έχει και η Κεντρική Εύβοια με την Ανατολική Στερεά και την Κρήτη, κυρίως στα ορεινά, ενώ τα όποια φαινόμενα μέχρι αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν τελείως.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν λίγο και θα πνέουν Ν-ΝΔ 3 με 5 και τοπικά στα Νότια έως 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν επίσης ΝΔ που δεν θα ξεπερνούν τα 2 με 3 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 07 έως 26 με 27°C, στην Κεντρική από 08 έως 28 με 29 και τοπικά στον Θεσσαλικό κάμπο 30 βαθμούς και στη Νότια από 09 έως 29 με 31 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 22 με 24, ενώ νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 25 με 26°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Πέμπτη, το σκηνικό του καιρού στο νομό αναμένεται να παραμένει βελτιωμένο, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία χωρίς να παρουσιάζει κάποια μεταβολή θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, κατά βάση ήπιοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει τοπικά τα 3 με 4 Μποφόρ.

Από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως η μεσημεριανή αστάθεια θα περιοριστεί, ενώ ο Μάιος θα μας αποχαιρετήσει με μόνο λίγες βροχές στα Βόρεια και γενικά βελτιωμένο καιρό, με τους Νοτιάδες να ενισχύονται για λίγο προσωρινά κυρίως στο Ιόνιο και να ανεβάζουν τον υδράργυρο τοπικά στα ηπειρωτικά κοντά στους 33 με 35°C. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: 
Δ. Ντόβας, Προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μ. Τζανακάκης, φοιτητής Φυσικών επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και  προγνώστης καιρού με πιστοποίηση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)