Αναλυτική πρόγνωση για τον καιρό του Πάσχα: Κατά τόπους άστατος ο καιρός μέχρι και το Μ. Σάββατο - Σταδιακή βελτίωση από τη Κυριακή του Πάσχα

0

 

Με γενικά άστατες συνθήκες φαίνεται πως θα κυλήσει ο καιρός μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, αφού προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά από αύριο στα Δυτικά και Βόρεια τμήματα και από το Μεγάλο Σάββατο και στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται γενικά διάσπαρτα με ενδιάμεσα διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό θα είναι οι ισχυροί έως πολύ ισχυροί Δ-ΒΔ άνεμοι στρεφόμενοι την Κυριακή σε Βόρειους, καθώς και η μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα το Μεγάλο Σάββατο. 

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Μ. Παρασκευή 03/05/2024:  
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες αναμένονται αύριο στα Δυτικά και Βόρεια, οι οποίες θα δώσουν από το πρωί κατά τόπους βροχές μέτριας έντασης στη Δυτική και Βόρεια Πελοπόννησο, τη Δυτική Στερεά, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ενώ ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση από το μεσημέρι στα Δυτικά, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα συνεχίσουν να σημειώνονται βροχές και από το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες που το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν. Στη υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα Νότια και Ανατολικά. 
Οι άνεμοι στα πελάγη μας, θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις όπου στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 5 και τοπικά τα 6 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι 4 με 6 και στα Νότια έως και 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 6 έως 21°C, στην Κεντρική από 7 έως 23 και στα Νότια από 8 έως 25 και τοπικά 26 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα φτάσει τους 17 με 19, ενώ στου Αιγαίου θα αγγίξει τους 20 με 22 και νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 23 με 25°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Στην Αττική αύριο Μ. Παρασκευή περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, ενώ δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν τοπικές νεφώσεις κατά τις μεσημεριανές ώρες. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, τοπικά ενισχυμένοι από το μεσημέρι και μετά, με ένταση που θα φτάνει τα 4 με 6 Μποφόρ.


Για Μ. Σάββατο 04/05/2024:
Τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες με πιθανές χαλαζοπτώσεις θα εκδηλώνονται αρχικά από νωρίς το πρωί στα νησιά του Ιονίου, την Δυτική και Κεντρική Πελοπόννησο, τη Δυτική Στερεά, καθώς επίσης την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Χαλκιδική, τη Θράκη και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ενώ λίγα χιόνια ίσως σημειωθούν στους ορεινούς όγκους της Βόρειας Ελλάδας περίπου πάνω από τα 2000 μέτρα. Στην υπόλοιπη χώρα, ενώ ο καιρός θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια, από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτύσσονται σταδιακά νεφώσεις και από το μεσημέρι θα σημειωθούν όμβροι ή μπόρες και στα υπόλοιπα τμήματα όπως στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Τοπικά ασθενείς βροχές σύντομης διάρκειας θα εκδηλωθούν κατά τις μεσημεριανές ώρες και στα Ανατολικά ηπειρωτικά και μάλιστα στην ΝΑ Θεσσαλία, την Κεντρική/Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και την Εύβοια, ενώ δεν αποκλείεται να βρέξει πάλι αργά το βράδυ της Ανάστασης. Στην Κρήτη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με λίγες νεφώσεις σε ορεινές περιοχές. 
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο Δυτικοί 4 με 6 Μποφόρ, ενώ στο Νότιο  πέλαγος θα φτάνουν τα 7 και τοπικά 8 Μποφόρ, όπου γενικά αργότερα θα στραφούν σε ΒΔ με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο θα πνέουν ΒΔ επίσης 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από 2 έως 20°C, στα Κεντρικά από 4 έως 21 με 22 και στα Νότια από 6 έως 22 και τοπικά 23 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 17 με 19, ενώ στου Αιγαίου τους 15 με 17 και νοτιότερα στις Νότιες Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 19 με 21°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Το Σάββατο, ο καιρός στο νομό περιμένουμε να είναι αρχικά βελτιωμένος, καθώς αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα πυκνώσουν σημαντικά, χωρίς να αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικά φαινόμενα ασθενούς έως και μέτριας έντασης κατά τις απογευματινές - βραδινές ώρες. Κατά τον εορτασμό της Ανάστασης, τα φαινόμενα περιμένουμε να έχουν εξασθενήσει σημαντικά. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση που θα φτάνει τα 4 με 6 Μποφόρ.


Για Κυριακή του Πάσχα 05/05/2024:
Από τις πρωινές ώρες στα Ανατολικά ηπειρωτικά και μάλιστα στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), στην Εύβοια καθώς στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα υπάρχουν νεφώσεις με τοπικές βροχές που γρήγορα θα σταματήσουν,  με εξαίρεση όμως την Κρήτη που εκεί θα συνεχίσουν μέχρι και αργά το απόγευμα. Στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες στα Δυτικά και Βόρεια ηπειρωτικά πρόσκαιρα θα αυξηθούν και ίσως δώσουν τοπικούς όμβρους ή και μεμονωμένες καταιγίδες σύντομης διάρκειας. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν Βόρειοι 5 με 7 και τοπικά οι ριπές ακόμη και έως 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 και τοπικά 6 Μποφόρ όπου εκεί θα εξασθενήσουν σχετικά γρήγορα στα 2 με 4.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει ξανά άνοδο όπου στα Βόρεια ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 20 με 22 και τοπικά 23°C, ενώ στα Κεντρικά και Νότια τους 22 με 24 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα φτάσει τους 20 με 21, ενώ στου Αιγαίου, λόγω του βορείου ρεύματος δεν θα ξεπεράσει τους 17 με 19, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα φτάσει τους 20 με 23°C.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων της Δευτέρας του Πάσχα και της υπόλοιπης εβδομάδας που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.


Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας, Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)