Μεσοπρόθεσμη πρόγνωση: Πώς θα κυλήσει το δεύτερο μισό του Μαΐου - Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και Αφρικανική σκόνη δείχνουν τα στοιχεία για τις πρώτες μέρες

0

 


Με μέση τιμή κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα ξεκίνησε ο τελευταίος μήνας της άνοιξης για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ παράλληλα δεν έλειψαν και οι βροχές οι οποίες κατά τόπους ήταν και ισχυρές δημιουργώντας μάλιστα ακόμα και τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα. 

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι προβλέπουν τα προγνωστικά μοντέλα για τον καιρό του δεύτερου 15ήμερου του Μαΐου, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία στοιχεία.

Θα χωρίσουμε το 15ήμερο αυτό σε 3 διαστήματα:

Στο πρώτο διάστημα (15 - 17 Μαΐου), περιμένουμε αρκετές νεφώσεις με πρόσκαιρα διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στα νότια νησιωτικά τμήματα (16-05) και στα βόρεια (17-05). Τοπικές βροχές αλλά και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια (16-05). Παράλληλα, σε αυτό το διάστημα, οι μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να ευνοήσουν σε μεγάλο βαθμό και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης από τα νοτιοδυτικά, η οποία θα συγκεντρώνεται σε πολύ υψηλά ποσοστά στην ατμόσφαιρα καθ' όλη τη διάρκεια του διαστήματος αυτού.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, περιμένουμε σημαντική άνοδο του υδραργύρου, με τιμές που τοπικά δεν αποκλείεται να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν ακόμα και τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου (κυρίως στις 17-05).

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί (βόρειο Αιγαίο) και ανατολικοί - νοτιοανατολικοί (νότιο Αιγαίο), κατά βάση ήπιοι, ενώ στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί, θα πνέουν αρχικά ισχυροί μέχρι και 8 Μποφόρ, με εξασθένηση στη συνέχεια (17-05).

Κατά το δεύτερο διάστημα (18-20 Μαΐου), περιμένουμε αρκετές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με πρόσκαιρα διαστήματα ηλιοφάνειας, περισσότερα στα βόρεια. Τοπικές βροχές αλλά και καταιγίδες δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται κατά τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στα βόρεια και τα κεντρικά τμήματα (19-05). Ιδιαίτερα υψηλές αναμένεται να παραμένουν επίσης οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι θερμοκρασίες σε πολύ υψηλά επίπεδα, θα πλησιάζουν ή και θα ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ τοπικά δεν αποκλείεται να καταγράφονται τιμές ακόμα και κοντά στους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν κατά βάση ήπιοι, από μεταβλητές διευθύνσεις, με σταδιακή ενίσχυση από τις 20-5.

Τέλος, φτάνοντας στο τρίτο και τελευταίο διάστημα της ανάλυσης αυτής, αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι εδώ το ποσοστό αβεβαιότητας είναι μεγάλο. Για αυτό το λόγο, θα συμβουλευτούμε το διάγραμμα θερμοκρασίας στα 850hPa και υετού, από το προγνωστικό μοντέλο GFS.


Αρχικά λοιπόν, κατά το πρώτο μισό του 10ημέρου αυτού, ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προβλέπεται να είναι βελτιωμένος, με αρκετή ηλιοφάνεια, λίγες νεφώσεις αλλά και τοπικά φαινόμενα κυρίως στα βόρεια. Παράλληλα, οι θερμοκρασιακές τιμές φαίνονται να παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ενώ ήπιοι θα πνέουν και οι άνεμοι στα πελάγη.

Κατά το δεύτερο μισό ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει και πάλι ενδιαφέρον, καθώς οι μεσημεριανές - απογευματινές αστάθειες φαίνονται να επιστρέφουν. Επιπλέον, ο υδράργυρος αναμένεται να επιστρέψει και πάλι σε τιμές κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)