Νέα εβδομάδα με Αφρικανική σκόνη και 35αρια - Μέχρι πότε θα μας ''πνίγει'' η σκόνη και πότε υποχωρούν οι θερμοκρασίες

0

 

Αυξημένες θα παραμείνουν οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης και τη νέα εβδομάδα, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της, κυρίως στη δυτική και νότια χώρα, ενώ δεν θα λείψουν και πάλι κάποιες τοπικές ασθενείς βροχές σύντομης διάρκειας στα Κεντρικά και Βόρεια τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς έως μέτριοι -βόρειοι στο Αιγαίο και νότιοι στο Ιόνιο- με τη θερμοκρασία παράλληλα να αγγίζει τοπικά στα Νότια ακόμη και τους 35°C.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Δευτέρα 20/05/2024:  
Στα κεντρικά και βόρεια θα υπάρχουν αρχικά αυξημένες νεφώσεις που ίσως δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, κυρίως στα ορεινά τμήματα, ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες δεν αποκλείεται να σημειωθούν και κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου, της Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Στα υπόλοιπα τμήματα θα επικρατεί ηλιοφάνεια καθ´ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ υψηλές θα είναι επίσης οι ποσότητητες Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα κυρίως στα δυτικά και νότια. Η ορατότητα στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις θα πνέουν 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά έως 5 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο σταδιακά θα ενισχυθούν και θα πνέουν Ν-ΝΑ 4 με 5 και στα Νότια έως 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 10 έως 25 με 26°C, ενώ στην Κεντρική και Νότια από 12 έως 32 και τοπικά 33 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 27 με 29, ενώ στου Αιγαίου δε θα ξεπεράσει τους 22 με 24 με εξαίρεση του Ανατολικού πελάγους και τα Δωδεκάνησα που εκεί θα αγγίξει τους 25 με 27 και νοτιότερα στην Κρήτη τοπικά ακόμη και τους 35 °C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Δευτέρα, ο καιρός στη περιοχή της Αττικής περιμένουμε να είναι σε γενικές γραμμές βελτιωμένος με αρκετή ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο, περιμένουμε να φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου ακόμα και τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, κατά βάση ήπιοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει κατά τόπους τα 3 με 4 Μποφόρ. *Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν την αυξημένη μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς το νομό.


Για Τρίτη 21/05/2024:
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας με εξαίρεση τα δυτικά και βόρεια που εκεί τις πρωινές ώρες θα υπάρξουν νεφώσεις που δεν αποκλείεται δώσουν τοπικά ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας στα ορεινά της Ηπείρου και της Αν. Μακεδονίας.  Σύντομα και εκεί ο καιρός θα ανοίξει, ενώ προς τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν κάποιες αραιές νεφώσεις στα νότια τμήματα. Η συγκέντρωση Αφρικανική σκόνης στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί λιγάκι, ενώ η ορατότητα στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από Βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 Μποφόρ με περεταίρω εξασθένηση αργότερα, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Νότιοι ασθενείς 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 10 έως 25 με 26°C, ενώ στη Κεντρική και Νότια από 12 έως 31 με 33 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 25 με 27, ενώ στου Αιγαίου δε θα ξεπεράσει τους 22 με 24 με εξαίρεση του Ανατολικού πελάγους και τα Δωδεκάνησα που εκεί θα αγγίξει τους 26 με 28 και νοτιότερα στην Κρήτη ακόμη και τους 35°C.

> Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Τρίτη, ο καιρός στην Αττική περιμένουμε να είναι παραμένει γενικές γραμμές βελτιωμένος, με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Φυσικά δεν θα λείπουν και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, κατά βάση ήπιοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει κατά τόπους τα 3 με 4 Μποφόρ. *Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν για ακόμα μια ημέρα την αυξημένη μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς το νομό.


Από την Τετάρτη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως ενώ οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης θα διατηρηθούν στα νότια, στην υπόλοιπη χώρα θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί με τους ανέμους να στρέφονται στο Ιόνιο βαθμιαία σε βόρειους μέτριας έντασης και να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Από πλευράς φαινομένων φαίνεται πως δε θα λείψουν οι τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά κατά τις θερμές ώρες, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας, Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)