Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα από τις επόμενες ώρες - Αναμένεται να είναι η ισχυρότερη από το 2005

0

 

Μια ασυνήθιστα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στο Διάστημα από σήμερα το απόγευμα, ενώ με βάση τα στοιχεία φαίνεται πως θα είναι από τις ισχυρότερες των τελευταίων 20 ετών.
 
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) στις ΗΠΑ εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης Σήμα Παρατήρησης Σοβαρής (G4) Γεωμαγνητικής Καταιγίδας -ο πρώτος τέτοιος συναγερμός που εκπέμπεται από το 2005, όταν η Γη χτυπήθηκε από την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας εδώ και μισό αιώνα.


Αυτή τη φορά, όπως ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία, το «ασυνήθιστο» αυτό γεγονός θα μπορούσε να διαταράξει ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ προσέθεσε πως μπορεί να υπάρξουν περιοχές που θα τυλιχτούν σε έναν θεαματικό κύκλο φωτός, δηλαδή σε ένα «Σέλας».

Η προειδοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας για τη γεωμαγνητική καταιγίδα
Σε αυτόν τον συναγερμό, οι αξιωματούχοι εξηγούν πώς οι εκτοξεύσεις ύλης και μαγνητικού πεδίου από την ατμόσφαιρα του Ήλιου θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε εκατομμύρια κατοίκους στη Γη -ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής ώρα Ελλάδας.


«Το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού (SWPC) της ΝΟΑΑ -ένα τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας- παρακολουθεί τον Ήλιο μετά από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων και στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας (CME) που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου», γράφει η έκτακτη ειδοποίηση.

«Οι μετεωρολόγοι του Διαστήματος έχουν εκδώσει ένα Σήμα Παρατήρησης Σοβαρής Γεωμαγνητικής Καταιγίδας (G4) για το βράδυ της Παρασκευής. Πρόσθετες ηλιακές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας που θα διατηρηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο», συνεχίζει η ανακοίνωση, πριν περιγράψει την ανώμαλη δραστηριότητα που έθεσε σε συναγερμό τους ειδικούς του Διαστήματος.

«Ένα μεγάλο σμήνος ηλιακών κηλίδων έχει παραγάγει αρκετές μέτριες έως ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις από την Τετάρτη. Τουλάχιστον πέντε εκλάμψεις συσχετίστηκαν με CMEs που φαίνεται να κατευθύνονται προς τη Γη. Οι προγνώστες της SWPC θα παρακολουθούν τα διαστημικά μέσα της NOAA και της NASA για την έναρξη μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας».

Ο οργανισμός συνεχίζει ορίζοντας τις CMEs -εκρήξεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων από το στέμμα του Ήλιου.

Τι μπορεί να προκαλέσουν οι γεωμαγνητικές καταιγίδες
«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές σε κοντινή γήινη τροχιά και στην επιφάνεια της Γης», συνεχίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας πως η καταιγίδα θα μπορούσε «δυνητικά να διαταράξει τις επικοινωνίες, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την πλοήγηση, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες».

Θα μπορούσε, επίσης, να «εξαλείψει το Διαδίκτυο» για κάποιους, προειδοποιούν περαιτέρω οι επιστήμονες -καθώς η NOAA αύξησε την Προειδοποίηση Γεωμαγνητικής Καταιγίδας από Μέτρια σε Σοβαρή για την Παρασκευή έως την Κυριακή.

Τελευταία παρόμοια καταιγίδα σημειώθηκε το 2005
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τελευταία φορά που το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού εξέδωσε τέτοιο Σήμα Παρατήρησης Σοβαρής Γεωμαγνητικής Καταιγίδας ήταν στις 20 Ιανουαρίου 2005.

Τότε η ηλιακή αυτή καταιγίδα είχε οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και κατέστρεψε μετασχηματιστές ρεύματος στη Νότια Αφρική.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/kosmos/proeidopoiisi-ishyri-geomagnitiki-kataigida

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)