Μεσοπρόθεσμη πρόγνωση Μαΐου: Ελαφρώς ψυχρότερος από το μέσο όρο ο μήνας μέχρι τα μέσα του - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τις βροχοπτώσεις

0

 

Μετά από έναν αρκετά θερμότερο -από τον μέσο όρο- Απρίλιο, ο νέος μήνας και τελευταίος της άνοιξης, φαίνεται να ξεκινάει στο πρώτο μισό του με ένα πιο διαφορετικό πρόσωπο, επαναφέροντας τις θερμοκρασιακές τιμές σε κανονικά ή και σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από το φυσιολογικό για την εποχή και φέρνοντας μαζί του τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι προβλέπουν τα προγνωστικά μοντέλα για τον καιρό του πρώτου 15ήμερου του Μαΐου, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία στοιχεία.

Θα χωρίσουμε το 15ήμερο αυτό σε 4 διαστήματα:

Στο πρώτο διάστημα (01/05 - 03/05), το σκηνικό του καιρού στη χώρα μοιάζει να είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με αυτό των τελευταίων ημερών, καθώς τοπικές βροχές αλλά και μεμονωμένες καταιγίδες θα απασχολούν κυρίως τη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα, με τον καιρό στα υπόλοιπα τμήματα να είναι βελτιωμένος, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες παροδικές νεφώσεις.

Θερμοκρασιακά, με βάση τα τελευταία στοιχεία, περιμένουμε τιμές ελαφρώς ψηλότερες από το φυσιολογικό για την εποχή, με τις μέγιστες να φτάνουν τοπικά στη χώρα μέχρι και τους 26-28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι αν και αρχικά θα πνέουν ήπιοι, μεταβλητών διευθύνσεων (02-05), σύντομα (03-05) θα πνέουν ισχυροί από δυτικές διευθύνσεις, με τις ριπές στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο να φτάνουν τοπικά μέχρι και τα 8 Μποφόρ.

Στο δεύτερο διάστημα (04/05 - 06/05), ένα ιδιαίτερο διάστημα για όλους τους Έλληνες - καθώς αναφερόμαστε στις ημέρες του Πάσχα- ο καιρός αρχικά αναμένεται να παρουσιάσει μία σημαντική μεταβολή, με βροχές αλλά και μεμονωμένες καταιγίδες στα Δυτικά και τα Βόρεια, ενώ βαθμιαία φαίνεται πως θα επεκταθούν και στα Ανατολικά, επηρεάζοντας έτσι ένα αρκετά μεγάλο μέρος της χώρας (04-05). Από τις 05-05 (Κυριακή του Πάσχα) τώρα, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση από πλευράς φαινομένων στα περισσότερα τμήματα.

Σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες, ο υδράργυρος φαίνεται πως θα παρουσιάσει αρχικά μικρή πτώση (πιο αισθητή σε Νότια και Ανατολική Ελλάδα), ενώ από τις 05-05 περιμένουμε νέα σταδιακή άνοδο, επαναφέροντας τις θερμοκρασιακές τιμές σε παρόμοια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ημερών.

Οι άνεμοι, βοριάδες, αναμένεται να πνέουν ισχυροί σε Αιγαίο και Ιόνιο, ενώ σημαντική εξασθένηση φαίνεται να παρουσιάζουν αρχικά στο Ιόνιο και στη συνέχεια στο Αιγαίο κατά το τέλος του διαστήματος που αναλύουμε.

Στο τρίτο διάστημα (07/05 - 09/05), τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν βροχές και τοπικές καταιγίδες, που αν και θα ξεκινήσουν από τα Δυτικά και τα Βόρεια, βαθμιαία θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Θερμοκρασιακά δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη μεταβολή, με τον υδράργυρο ίσως να παρουσιάζει μια μικρή υποχώρηση στα Βόρεια.

Οι άνεμοι κατά κύριο λόγο νοτιάδες, φαίνεται πως θα πνέουν στα πελάγη κατά διαστήματα ισχυροί.

Το επόμενο σημείο που θα αναλύσουμε αφορά το διάστημα 10/05 - 15/05 όπου από εδώ και πέρα τα στοιχεία που έχουμε τώρα δεν μας παρέχουν βεβαιότητα. Ωστόσο μια πρώτη εικόνα που μας δείχνουν τα μακροπρόθεσμα μοντέλα, είναι πως θερμοκρασιακά θα κινηθούμε σε τιμές κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ ο υετός παρουσιάζεται σχετικά μειωμένος σε σχέση με τον μέσο όρο της συγκεκριμένης περιόδου.  



Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι από το τρίτο διάστημα και μετά τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας μπορούν πολύ εύκολα να μεταβληθούν, δημιουργώντας έτσι εντελώς καινούρια σενάρια. Για αυτό το λόγο, θα σας ενημερώνουμε καθημερινά για οποιαδήποτε καιρική αλλαγή, για να μην χάνετε ποτέ τον... καιρό σας!

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)