Αναλυτική πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο: Έρχονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κορύφωση για το κύμα Αφρικανικής σκόνης

0

 


Με την Αφρικανική σκόνη να παραμένει πάνω από τον Ελλαδικό χώρο φαίνεται πως θα κυλήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ παράλληλα δεν θα λείψουν και οι μεσημεριανές αστάθειες -κυρίως στην ηπειρωτική χώρα- προκαλώντας τοπικές λασποβροχές αλλά και μεμονωμένες καταιγίδες, πιο πολλές την Κυριακή. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς έως μέτριοι, με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει και να φτάνει στα Νότια ακόμη και τους 33 με 35°C.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Σάββατο 18/05/2024:  
Ενώ ο καιρός θα ξεκινήσει με κατά βάση ηλιοφάνεια, στα Δυτικά και Νότια θα υπάρξουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες, οι οποίες προς το μεσημέρι θα δώσουν τοπικές βροχές αρχικά στο Κεντρικό/Νότιο Ιόνιο και τη Πελοπόννησο και από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν στο υπόλοιπο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά και την Ήπειρο. Προς τις βραδινές ώρες οι βροχές θα περάσουν σταδιακά Ανατολικότερα επηρεάζοντας και την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα καθώς και την Εύβοια με τα όποια φαινόμενα να έχουν ασθενή έως μέτρια ένταση και να είναι υπό τη μορφή λασποβροχών. Στα υπόλοιπα τμήματα θα υπάρχουν λίγες αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από το απόγευμα θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται να δώσουν λίγες ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας στην Δυτική Μακεδονία. Η ορατότητα επίσης στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι δεν θα ξεπερνούν τα 2 με 3 και στα Ανατολικά τα 4 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Α-ΝΑ επίσης έως 4 Μποφόρ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν τη μεταφορά υψηλών συγκεντρώσεων Αφρικανικής σκόνης κυρίως στα Δυτικά και Νότια. 
Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 10 έως 24 με 26°C, ενώ στην Κεντρική και Νότια από 12 έως 27 με 29 και τοπικά ίσως και 30 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η μέγιστη θα φτάσει τους 22 με 24, ενώ νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη θα αγγίξει τους 31 με 33 ίσως τοπικά ακόμη και τους 35°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Αύριο Σάββατο, ο καιρός στη περιοχή της Αττικής περιμένουμε να είναι σε γενικές γραμμές νεφελώδης. Οι νεφώσεις κατά τις πρωινές ώρες περιμένουμε να είναι κατά βάση αραιές, ενώ από το μεσημέρι θα πυκνώσουν, με πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία σε περεταίρω άνοδο θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, κατά βάση ήπιοι, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει κατά τόπους τα 3 με 4 Μποφόρ. *Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν την αυξημένη μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης προς το νομό.


Για Κυριακή 19/05/2024:
Από νωρίς το πρωί θα σημειώνονται τοπικές βροχές ασθενούς χαρακτήρα στην Αν. Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα σταματήσουν. Στα υπόλοιπα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 1 με 2 Μποφόρ, παραμένοντας οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Η θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στη Βόρεια ηπειρωτική χώρα περίπου από 12 έως 24 με 26°C, ενώ στη Κεντρική και Νότια από 10 έως 28 με 30,  τοπικά ακόμη ίσως και 32 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα αγγίξει τους 26 με 28, ενώ στου Αιγαίου δε θα ξεπεράσει τους 22 με 24 με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη που εκεί θα αγγίξει τους 30 με 32°C.

Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή, το σκηνικό του καιρού στην Αττική περιμένουμε να παραμένει συννεφιασμένο με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν κατά κύριο λόγο από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση που δεν θα ξεπερνάει κατά τόπους τα 3 με 5 Μποφόρ.


Από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από πλευράς φαινομένων φαίνεται πως θα παραμείνει η μεσημεριανή αστάθεια με τις τοπικές μπόρες και καταιγίδες να εκδηλώνονται στα ηπειρωτικά ορεινά, και οι συγκεντρώσεις της σκόνης να είναι υψηλές στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τον υδράργυρο να ανεβαίνει λίγο ακόμη στα Κεντρικά και Νότια. 

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας, Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)