Σημαντική κακοκαιρία θα επηρεάζει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες: Κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα - Τι περιμένουμε στην Αττική

0

 

Σημαντική επιδείνωση έχει παρουσιάσει ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα εδώ και λίγες ώρες,  με ένα βαρομετρικό χαμηλό να επηρεάζει αυτή τη στιγμή τα Δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από αργά τη νύχτα προς τα ξημερώματα θα επεκταθούν γρήγορα Ανατολικότερα επηρεάζοντας και την υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ενισχυμένοι φτάνοντας τα 7 με 8 και τοπικά ακόμη και τα 9 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα Δυτικά, Βόρεια και Ανατολικά τμήματα. Ο καιρός από το Σάββατο το απόγευμα θα παρουσιάσει αισθητή αλλά πρόσκαιρη βελτίωση, αφού από την Κυριακή περιμένουμε νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες στα Δυτικά και Βόρεια.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Παρασκευή 19/04/2024(από το απόγευμα):  
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώνονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, ενώ όσο πλησιάζουμε προς τις βραδινές ώρες, θα μετατοπιστούν Ανατολικότερα επηρεάζοντας την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την Μακεδονία και μάλιστα τις παράκτιες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς επίσης τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Δυτική Κρήτη, παρουσιάζοντας παράλληλα σταδιακή βελτίωση στα Δυτικά και Νότια από αργά τη νύχτα. Τα όποια φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα με μεγάλα ύψη βροχής, αφού θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις. Ασθενείς χιονοπτώσεις επίσης θα σημειωθούν από αργά το βράδυ σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας περίπου πάνω από τα 1100-1300 μέτρα, της Κεντρικής Στερεάς περίπου πάνω από τα 1300-1500 και της Πελοποννήσου από τα 1500-1700 μέτρα.
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα ενισχυθούν πνέοντας στο Αιγαίο Νότιοι 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ και στο Βόρειο πέλαγος Ανατολικοί με την ίδια ένταση, ενώ στο Ιόνιο θα είναι Δ-ΒΔ ισχυροί έως θυελλώδης 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ, ρίχνοντας τον υδράργυρο ως προς τις ελάχιστες τιμές κυρίως στα Δυτικά και Βόρεια.


Στην Αττική τις επόμενες ώρες περιμένουμε τοπικά ισχυρές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.


Για αύριο Σάββατο 20/04/2024:
Από νωρίς τα ξημερώματα και το πρωί τα όποια φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται σε Χαλκιδική, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, Σποράδες, Ανατολικές Κυκλάδες και νησιά Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς επιπλέον σε Θράκη και Δωδεκάνησα έως νωρίς το μεσημέρι. Δεν αποκλείεται επίσης να σημειωθούν και κάποιες καταιγίδες σύντομης διάρκειας στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο, καθώς και τοπικές μπόρες στην Κρήτη, ενώ χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν σημειώνονται έως τις πρωινές ώρες σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου κατά βάση από το ίδιο περίπου υψόμετρο, ίσως και λίγο χαμηλότερα λόγω της έντασης των φαινομένων. Από το μεσημέρι  και ύστερα τα φαινόμενα θα αρχίσουν σιγά σιγά να εξασθενούν όπου και θα σταματήσουν τελείως μέχρι το απόγευμα, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία που εκεί ίσως συνεχιστούν κάποιες ασθενείς βροχές τοπικού χαρακτήρα.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά Α-ΒΑ στο Βόρειο Πέλαγος και Δυτικοί στο Νότιο 6 με 7 αγγίζοντας οι ριπές τα 8 ακόμη και τοπικά τα 9 Μποφόρ, οι οποίοι αργότερα θα στραφούν σε Β-ΒΔ με την ίδια ένταση, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν Β-ΒΔ 7 με 8 και τοπικά 9 Μποφόρ με γενικά τάση εξασθένησης από αργά το απόγευμα. 
Η θερμοκρασία, σε μικρή περεταίρω πτώση, θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά περίπου από -2 έως 18°C, στα Κεντρικά από 2 έως 19 και τοπικά 20 και στα Νότια από 05 έως 21 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 16 με 17 βαθμούς και στου Βορείου Αιγαίου τους 13 με 15, ενώ νοτιότερα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη θα αγγίξει του 18 με 20 °C.



Για τη περιοχή της Αττικής:
Το Σάββατο, η μέρα στην Αττική αναμένεται να ξεκινήσει με άστατο καιρό, καθώς προβλέπονται αρκετές νεφώσεις με τοπικές βροχές αλλά και σποραδικές καταιγίδες. Σύντομα το σκηνικό του καιρού στην Αττική περιμένουμε να παρουσιάσει βελτίωση με αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνάει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι αρχικά βόρειοι - βορειοδυτικοί, θα πνέουν τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση που θα φτάνει τα 4 με 6 Μποφόρ. Από το απόγευμα περιμένουμε στροφή των ανέμων σε νότιους - νοτιοανατολικούς.


Για Κυριακή 21/04/2024:
Μετά την πρόσκαιρη αυτή βελτίωση, περιμένουμε νέο κύμα κακοκαιρίας από τα Βορειοδυτικά με την διαταραχή αυτή να προκαλεί βροχές και καταιγίδες, λίγο πιο ήπιου χαρακτήρα, αρχικά στην Ήπειρο και την Κέρκυρα και ύστερα από τις προμεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, την Δυτική Στερεά, τη Δυτική και Βόρεια Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Λίγα χιόνια θα πέσουν επίσης στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας περίπου πάνω από τα 1800-2000 μέτρα, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις πιο πυκνές στα Νότια και Ανατολικά.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα στραφούν σε Νότιους και θα πνέουν 5 με 6 και τοπικά 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι αρχικά ΝΔ έως 6 Μποφόρ που αργότερα θα στραφούν σε ΒΔ με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, θα αγγίξει στα Βόρεια τους 16 με 17°C, στα Κεντρικά τους 18 με 19 και στα Νότια τους 20 με 22 και τοπικά τους 23 βαθμούς. 

Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή το σκηνικό του καιρού στην Αττική περιμένουμε να παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι μεταβλητοί, θα πνέουν τοπικά ενισχυμένοι, με ένταση που θα φτάνει τα 4 με 6 Μποφόρ.

Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων. 


Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας, Μ. Τζανακάκης

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)