Ολική έκλειψη ηλίου: Δείτε ζωντανή εικόνα της έκλειψης από τη ΝΑΣΑ - Προς την κορύφωσή του το φαινόμενο (LIVE)

1

Η πολυαναμενόμενη ολική έκλειψη ηλίου αρχίζει και γίνεται ορατή στις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Αμερικής, σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου.

Εκατομμύρια άνθρωποιο έχουν την ευκαιρία να δουν τη Σελήνη να περνά μπροστά από τον Ήλιο, ενώ ενθουσιασμένοι είναι και οι επιστήμονες, για τις ανακαλύψεις που μπορεί να κάνουν.

Συγκεκριμένα η ολική έκλειψη, θα ξεκινήσει από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού. Το μονοπάτι της έκλειψης θα διασχίσει το Μεξικό και θα συνεχίσει στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και περνώντας στη συνέχεια και από τον Καναδά.

Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, οπότε ο μαύρος δίσκος της Σελήνης παίρνει τη θέση του Ήλιου, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά. Έξω από τη διαδρομή ολικότητας, οι άνθρωποι στις όμορες περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη Ηλίου.

Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη.

Δείτε την έκλειψη ζωντανά
Η NASA θα καλύπτει ζωντανά το φαινόμενο από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ.Τέσσερις πλανήτες και ένας κομήτης θα γίνουν ορατοί

Ο πλανήτης Δίας θα είναι εμφανής κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάνω αριστερά από τον ήλιο. Η Αφροδίτη, ο Κρόνος και ο Άρης θα βρίσκονται κάτω δεξιά. Ωστόσο οι επιστήμονες αναφέρουν πως για να τους δει κανείς, θα πρέπει να είναι σε κάποιο σημείο, απ’ το οποίο ο ουρανός θα φαίνεται καθαρός και απαλλαγμένος από φωτορύπανση. «Η περιοχή πρέπει να έχει καλές συνθήκες».

Αναφορικά με τον κομήτη, αυτός χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ασυνήθιστος. Πρόκειται για τον 12P/Pons-Brooks, ο οποίος τυγχάνει να μας επισκέπτεται τώρα, γνωστός ως «ο κομήτης του διαβόλου» λόγω της κερασφόρης εμφάνισής του.

Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου