Μεσοπρόθεσμη πρόγνωση Απριλίου: Θερμός αναμένεται ο πρώτος μήνας της άνοιξης - Που θα φτάνει ο υδράργυρος

1

Με θερμοκρασίες καλοκαιριού μπήκαμε πλέον στον πρώτο μήνα της άνοιξης, με τις θερμοκρασίες ακόμα και σήμερα να αγγίζουν σε πολλές περιοχές της χώρας, ή και να ξεπερνούν, ακόμα και τους 30-31 βαθμούς Κελσίου. Σημαντικό ενδιαφέρον ωστόσο, παρουσιάζει να δούμε το πως αναμένεται να εξελιχθεί το καιρικό σκηνικό μέχρι τουλάχιστον και τα μέσα του μήνα, καθώς όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις θερμοκρασίες με το φόβο για νέα αρνητικά ρεκόρ μέσης τιμής για έναν ακόμα μήνα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται να κυλήσει με θερμοκρασίες υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή, ενώ έντονη φαίνεται πως θα είναι παράλληλα και η έλλειψη βροχοπτώσεων, καθώς ο υετός μέχρι τουλάχιστον και τις δέκα του μήνα αναμένεται να είναι άκρως τοπικός, περιορισμένος ή ακόμα και μηδενικός.

Κάτι αντίστοιχο παρουσιάζεται και στους δύο παρακάτω χάρτες από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF, με τον πρώτο να μας δείχνει την θετική θερμοκρασιακή απόκλιση για σχεδόν ολόκληρο το πρώτο δεκαήμερο και το δεύτερο να μας δείχνει την την έλλειψη βροχοπτώσεων στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.



Μπαίνοντας τώρα στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, αρχικά το σκηνικό του καιρού μοιάζει να είναι λίγο περισσότερο αβέβαιο, με ενδείξεις για σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε καλά για την εποχή επίπεδα ή ακόμα και λίγο χαμηλότερα. Περνώντας όμως το τα μέσα του δεύτερου δεκαημέρου, ένα νέο θερμό κύμα δεν αποκλείεται να επηρεάσει εκ νέου τη χώρα, ανεβάζοντας και πάλι τον υδράργυρο.

Κάτι σημαντικό δεν αναμένεται να αλλάξει ωστόσο στο θέμα του υετού, καθώς παρόλο που προβλέπεται μια μικρή βελτίωση με λίγες περισσότερες βροχές , δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να καλύψει το μεγάλο διάστημα χωρίς καθόλου φαινόμενα που διανύουμε τώρα και που θα συνεχίσουμε να διανύουμε μέχρι τουλάχιστον και τις 10 του μήνα.

Τέλος, στο χάρτη που ακολουθεί, θα δούμε τη θερμοκρασιακή απόκλιση που προβλέπει το μακροπρόθεσμο μοντέλο CFS για ολόκληρο το μήνα. Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς, η μέση θερμοκρασία για τον Απρίλιο αναμένεται να σπάσει και αυτή ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ...


Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου