Τι είναι τα εντυπωσιακά Red Sprites που εμφανίστηκαν πάνω από νησιά του Αιγαίου τη περασμένη εβδομάδα

0

Εντυπωσιακές εικόνες έδωσε στο φως της δημοσιότητας το meteo από πλήθος κεραυνών που εμφανίστηκαν στον ουρανό της Σάμου την Παρασκευή (10/3).

Το μεγάλο σύμπλεγμα καταιγίδων που επηρέασε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το πρωί της Παρασκευής δημιούργησε πλήθος ηλεκτρικών εκκενώσεων στη Σάμο. Μάλιστα, τόσο στην περιοχή της Ικαρίας και όσο της Σάμου μεταξύ 5:00 και 6:30 το πρωί καταγράφηκαν πάνω από 200 κεραυνοί από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «ZEUS».

Ο φωτογραφικός φακός του Μανώλη Θράβαλου κατέγραψε το μοναδικό φαινόμενο, αλλά και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ηλεκτρικά φαινόμενα, τα Red Sprites.


Πως δημιουργείται το φαινόμενο αυτό;

Τα Red Sprites ή αλλιώς κόκκινα ξωτικά είναι ένα είδος ηλεκτρικών φαινομένων που συμβαίνουν σε ύψος περί τα 35 με 90 km, ψηλά στην ατμόσφαιρα και κυρίως στη Μεσόσφαιρα, και ανήκουν στην κατηγορία «Φωτεινών Παροδικών Συμβάντων».

Οι καταιγίδες που παράγουν κεραυνούς θετικού φορτίου, ουσιαστικά απελευθερώνουν στατικό ηλεκτρισμό λόγω θετικών και αρνητικών φορτίων μεταξύ νέφους και εδάφους, φορτίζοντας την ατμόσφαιρα σε κλάσματα δευτερολέπτου με θερμοκρασία περίπου 5 φορές από αυτή του Ήλιου. Ωστόσο όμως κατά τη διάρκεια της ηλεκτρικής αυτής εκκένωσης, μια άλλη εκφόρτιση ενέργειας μπορεί να πραγματοποιηθεί πάνω από το καταιγιδοφόρο νέφος. Εξαιτίας λοιπόν, της αλληλεπίδρασης των αρνητικών πλέον φορτίων του νέφους αυτού και των θετικών φορτίων της Ιονόσφαιρας (εντός της Μεσόσφαιρας) μπορεί να δημιουργηθεί ηλεκτρικό πεδίο περίπου μέχρι τη Μεσόπαυση (τέλος της Μεσόσφαιρας) με αποτέλεσμα να εμφανιστούν στο υψόμετρο αυτό για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου(ms) αυτές οι διάχυτες κόκκινες λάμψεις γνωστά ως red sprites.



Μάλιστα έχουν το 1/10 της ταχύτητας του φωτός και σε σύγκριση με την αστραπή, τα red sprites είναι στην πραγματικότητα αρκετά κρύα και το χρώμα τους προκύπτει από την αλληλεπίδραση των φορτισμένων σωματιδίων με το άζωτο που εμπεριέχεται στην ατμόσφαιρα.

Για να καταγραφούν τα Red Sprites πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Πρέπει να μπορούμε να δούμε καθαρά μία καταιγίδα σε απόσταση πάνω από 150 χιλιόμετρα, καθώς ο ουρανός θα πρέπει να είναι σκοτεινός χωρίς φωτορύπανση και ο εξοπλισμός να είναι ευαίσθητος στον κόκκινο φωτισμό».

Αξίζει να σημειωθεί πως, η πρώτη καταγραφή Red Sprites στην Ελλάδα έγινε το 2015.

Πηγές: https://meteo24news.gr/ - https://www.scielo.org.mx/


Επιμέλεια άρθρου: Μ. Τζανακάκης 

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου (0)