Αναλυτική πρόγνωση καιρού για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου: ανοιξιάτικο το Σαββατοκύριακο και πιθανή κακοκαιρία ανήμερα της Εθνικής εορτής

1

Καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο σύνολο της χώρας μας το Σαββατοκύριακο αυτό με εξαίρεση κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αύριο Σάββατο στην Κρήτη και την Κυριακή στα Δυτικά, ενώ μια σύντομη μεταβολή  την ημέρα εθνικής μας εορτής Δευτέρα 25η Μαρτίου αναμένεται να φέρει βροχές αλλά και καταιγίδες κυρίως στα Δυτικά, Βόρεια και Ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

Για αύριο Σάββατο 23/3/2024:  
Ηλιοφάνεια θα επικρατεί σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ προς το μεσημέρι δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν κάποιες νεφώσεις στα ηπειρωτικά οι οποίες ίσως δώσουν ασθενή φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Εξαίρεση θα αποτελεί η Κρήτη, αφού από την αρχή θα υπάρχουν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή και όμβροι κυρίως στα ορεινά. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν στο Βόρειο πέλαγος μεταβλητοί, ενώ στο υπόλοιπο θα είναι από Βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Στο Ιόνιο θα είναι επίσης μεταβλητοί 2 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από -2 έως 16°C, στα Κεντρικά από 0 έως 17, ενώ στα Νότια από 2 έως 18 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου και του Νότιου Αιγαίου η μέγιστη θα φτάσει τους 15 με 16 βαθμούς, ενώ στου υπόλοιπου Αιγαίου δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 12 με 14°C.




Για τη περιοχή της Αττικής:
Στην Αττική, αύριο Σάββατο προβλέπεται γενικά βελτιωμένος καιρός με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού, το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι μεταβλητοί και στα ανατολικά του νομού βορειοανατολικοί , θα πνέουν με ένταση που θα φτάνει τοπικά τα 3 με 5 Μποφόρ.


Για Κυριακή 24/03/2024:
Τοπικές βροχές θα σημειώνονται από νωρίς το πρωί στα Δυτικά και μάλιστα στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο οι οποίες προς το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν τελείως. Στα υπόλοιπα θα επικρατεί αίθριος ουρανός με λίγες νεφώσεις στις Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ από αργά το βράδυ ξημερώματα 25ης Μαρτίου θα υπάρξει νέος γύρος βροχοπτώσεων από τα Δυτικά. 
Οι άνεμοι στα πελάγη μας θα στραφούν σε ΝΔ και θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 5 και τοπικά τα 6 Μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν Δυτικοί αγγίζοντας οι ριπές ακόμη και τα 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα Βόρεια περίπου από 1 έως 19°C, στα Κεντρικά από 3 έως 20 και στα Νότια από 5 έως 21 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ιονίου και του  Αιγαίου η μέγιστη θα φτάσει τους 15 με 17 °C.




Για τη περιοχή της Αττικής:
Τη Κυριακή, το καιρικό σκηνικό στην Αττική αναμένεται να παραμένει σε γενικές γραμμές βελτιωμένο, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού, το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε μικρή, περαιτέρω άνοδο, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 17 με 19 (ίσως και τους 20) βαθμούς Κελσίου, με τους ανέμους να πνέουν νότιοι - νοτιοδυτικοί 3-4 Μποφόρ.

Για Δευτέρα 25/03/2024(Εθνική Εορτή):
Από τις πρώτες πρωινές ώρες, λοιπόν, μια σύντομη διαταραχή θα επηρεάσει τη χώρα μας με επιδείνωση του καιρού στα Δυτικά, αφού θα εκδηλωθούν βροχές ή και σποραδικές καταιγίδες στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο, ενώ προς το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές μετρίου χαρακτήρα και στην ορεινή Μακεδονία με τη Θράκη. Παράλληλα στα υπόλοιπα τμήματα η παρέλαση θα διεξαχθεί πιο εύκολα, αφού ο καιρός θα είναι καλός με λίγες μόνο νεφώσεις. Επίσης από τις μεσημεριανές ώρες και μετά η διαταραχή αυτή θα επηρεάσει και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τα Δωδεκάνησα σημειώνοντας τοπικούς όμβρους ή και μπόρες με σταδιακή βελτίωση από το βράδυ. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν κι άλλο συνεχίζοντας να πνέουν ΝΔ 5 με 7, αλλά αγγίζοντας στο Νότιο πέλαγος ακόμη και τα 8 με 9 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν Δυτικοί 5 με 6 Μποφόρ που αργότερα προ το βράδυ στρεφόμενοι σε Βόρειους θα εξασθενήσουν στα 3 με 4 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα Βόρεια φτάνοντας η μέγιστη τους 15 με 17 βαθμούς, ενώ στα Κεντρικά και Νότια ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 21 με 23 °C.



Για τη περιοχή της Αττικής:
Ανήμερα της Εθνικής εορτής, ο καιρός στο νομό, αναμένεται να μην παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα πιο αυξημένες τις πρωινές ώρες και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια από το μεσημέρι και μετά. Μικρή παρουσιάζεται η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή και να βρέξει κάπου τοπικά νωρίς το πρωί. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα, θα φτάνει τοπικά εντός του λεκανοπεδίου τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι νοτιοδυτικοί, θα πνέουν με τοπικά ενισχυμένη ένταση που δεν αποκλείεται να φτάνει κατά διαστήματα ακόμα και τα 6 Μποφόρ.


Από την Τρίτη και ύστερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως θα ενισχυθούν οι Νοτιάδες μεταφέροντας Αφρικανική αλλά ανεβάζοντας τον υδράργυρο κοντά στους 25 βαθμούς την Τετάρτη, ενώ άλλη μια μικρής διάρκειας κακοκαιρία θα επηρεάσει τη χώρα μας από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά. Από την Πέμπτη όμως φαίνεται πως θα μας απασχολήσει μια πιο οργανωμένη με βαρομετρικό χαμηλό να προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Δυτική, Νότια και Ανατολική χώρα. Αυτή ήταν η πρόγνωση του καιρού για τη χώρα μας. Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη αναλυτική ενημέρωση των καιρικών εξελίξεων. 


Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας / Μ. Τζανακάκης 

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου