Η τάση του καιρού σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα στοιχεία: Με συνεχείς θερμοκρασιακές τιμές πάνω από τα κλιματικά ενδέχεται να φτάσουμε στο καλοκαίρι

1

 


Μετά από έναν από τους πιο θερμούς χειμώνες (αν όχι και ο θερμότερος) που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και όχι μόνο, εχθές, Τετάρτη, υποδεχτήκαμε την άνοιξη, με τα ερωτήματα που δημιουργούνται για τον καιρό να είναι πολλά και σημαντικά...

''Υπάρχει κάποια πιθανότητα να δούμε τα τελευταία σημάδια του χειμώνα μέσα στο επόμενο διάστημα;'' ''Η άνοιξη θα είναι μια ακόμα θερμότερη -από τα κλιματικά- περίοδος;'' ''Αν ο χειμώνας ήταν πιο θερμός θα είναι και το φετινό καλοκαίρι θερμότερο;''

Από τα παραπάνω ερωτήματα λοιπόν, το μόνο που μπορούμε να πούμε με κάποια σιγουριά είναι πως πλέον έχουμε μπει σε μια τροχιά που σε πολλές περιοχές του κόσμου οι μήνες κλείνουν με αρκετά πιο υψηλές μέσες θερμοκρασιακές τιμές από τα κλιματικά στοιχεία των τελευταίων ετών.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή τη διαπίστωση, μπορούμε πλέον να καταλάβουμε πως οι μήνες που ακολουθούν είναι πιο πιθανό να είναι θερμότεροι από το μέσο όρο, παρά ψυχρότεροι. Ωστόσο, αυτό που δεν μπορούμε να ξέρουμε, είναι το ΠΟΣΟ θερμότεροι μπορεί να είναι.

Μια πρώτη απάντηση πάνω σε αυτό το θέμα έρχονται να δώσουν τα μακροπρόθεσμα μοντέλα πρόγνωσης καιρού, τα οποία παρουσιάζουν τις πιθανές αποκλείσεις της μηνιαίας θερμοκρασίας από τη μέση θερμοκρασία εκείνου του μήνα τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις εκτιμήσεις του ECMWF για τις θερμοκρασιακές αποκλείσεις των επόμενων μηνών μέχρι και τον Αύγουστο.






Όπως βλέπουμε λοιπόν στις παραπάνω εικόνες, τόσο η χώρα μας όσο και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αναμένεται να διανύει τους μήνες (Απρίλιος - Αύγουστος) με μέση θερμοκρασία αρκετά υψηλότερη του μέσου όρου. Ιδιαίτερα θερμότερος του μέσου όρου σύμφωνα με τους χάρτες αναμένεται να είναι για την Ελλάδα ο Απρίλιος.

Αξίζει να σημειώσουμε τέλος, πως όλα τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις και όχι πρόγνωση. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι κάτι σίγουρο, αλλά μια πιθανή τάση της θερμοκρασίας.


Επιμέλεια άρθρου: Δ. Ντόβας 

Όλες οι καιρικές εξελίξεις βρίσκονται εδώ! Βρείτε αναλυτικά όλες τις προγνώσεις μας μέσα από την ιστοσελίδα μας ή από το instagram @weatherforattica.gr.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου